Με την παιδική παχυσαρκία να έχει εξελιχθεί σε «πανδημία» της σύγχρονης κοινωνίας, Δανοί επιστήμονες αποφάσισαν να «λάβουν τα μέτρα τους» για να αποτρέψουν τη περαιτέρω μεγέθυνση του προβλήματος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν πρωτοβουλία του Δανού παιδιάτρου Jens Christian Holm και ξεκίνησε από την πόλη Holbæk, στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, πλέον έχει εφαρμοστεί σε οκτώ ακόμη πόλεις της Δανίας.
Το πρόγραμμα προτείνει μικρές, σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών και προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόβλημα συνολικά. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στις καθημερινές συνήθειες των ίδιων των παιδιών, όσο και των γονιών τους.
Αρχικά, το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί για 24 ώρες, ώστε να γίνουν αναλυτικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ποσοστού λίπους στο σώμα, ενώ πρέπει να συμπληρωθεί, με τη βοήθεια των γονέων, και ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που αφορά στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Κάθε παιδί ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα που επιβάλλει αλλαγές σε 15-20 από τις καθημερινές του συνήθειες (φαγητό, γυμναστική κ.λπ.). Για παράδειγμα, βασικός στόχος είναι τα παιδιά να περνούν λιγότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση, και να κινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι γονείς, επιβλέποντας αλλά και παρακινώντας το παιδί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με το Δρ Holm, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα της παχυσαρκίας: «Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο και τα εργαλεία που χρειάζεται το παιδί και η οικογένειά του για να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία», δήλωσε σχετικά.
Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περίπου 1.900 άτομα, εκ των οποίων το 70% κατάφεραν να παραμείνουν σε φυσιολογικό βάρος, κάνοντας σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες.