Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Διώξεις στον “πατριάρχη” των offshore

Δίωξη στον πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Μελά με την κατηγορία του… χρηματισμού κατ’ εξακολούθηση, άσκησε ο εισαγγελέας, μετά από στοιχεία που συγκέντρωσε εις βάρος του.

Ο συγκεκριμένος επιθεωρητής κατηγορείται ότι έπαιρνε… φακελάκια για να καλύπτει τις παραβάσεις των επιχειρηματιών και να… κουρεύει πιθανά πρόστιμα που τους επιβάλλονταν. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή.

Έργα και ημέρες του… πολυμήχανου κ. Μελά

Η υπόθεση του κ. Μελά αναδείχθηκε δημοσιογραφικά μετά από καταγγελίες που έκανε ο λογιστής Κασιμάτης.

Κατά το παρελθόν ο κ. Μελάς υπήρξε προϊστάμενος του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, υπηρεσία της οποίας η αρμοδιότητα εκτείνονταν γεωγραφικά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Κασιμάτη ο κ. Μελάς για μία περίπου δεκαετία φέρεται να εκβίαζε βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, έτσι ώστε να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να… φροντίσει μείωσή τους.

Τα ποσά που… ζητούσε ξεκινούσαν από τις 10.000 ευρώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις 20.000 ευρώ.

“Βασιλιάς” των offshore

Πώς ωστόσο ο άνθρωπος αυτός δικαιολογούσε τα υπέρογκα ποσά τα οποία έβγαζε από τις παρανομίες του; Mα φυσικά μέσω offshore εταιρειών, ανέφερε στις καταγγελίες του ο Κασιμάτης.

Ο dr Δημήτρης Μελάς (είναι συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) χαρακτηριζόταν ως ο δάσκαλος των off shore εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ίδιος διέθετε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο οι οποίες λειτουργούσαν ως «όχημα» για να κρύβει την παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεικτικό της τεχνογνωσίας του Μελά, στις off shore εταιρείες ήταν η διαμεσολάβηση του για την αγορά από τον Κασιμάτη μιας υπεράκτιας εταιρίας έναντι 2.800 ευρώ.

Το 2007 αγόρασε έναντι 630.000 ευρώ μια πολυτελή βίλα στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μέσω δανείου από τράπεζα. Ωστόσο ως εγγύηση φέρεται να έδωσε ομόλογο, το οποίο είχε αγοράσει με μετρητά, χωρίς φυσικά να έγινε προσημείωση του ακινήτου για το δάνειο που πήρε.

Ο δήθεν… κυνηγός των offshore

Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Μελά, το Φεβρούαριο του 2010, όταν μιλούσε στον Τύπο για τα ακίνητα που κατέχουν off shore εταιρείες και για τους ελέγχους που κάνει η υπηρεσία του ως «κυνηγός» των offshore.

«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε off shore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο. Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τι έλεγε το 2012

Σε απάντηση των καταγγελλιών του λογιστή ο κ. Μελάς είχε απαντήσει: «Τον κύριο Κασιμάτη δεν τον γνωρίζω. Μάλλον με γνωρίζει από δημοσιεύσεις που έχω κάνει στον τύπο. Δεν ξέρω γιατί ξεκίνησε αυτή την ιστορία. Όσο για το ηχητικό σύστημα που αναφέρεται, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ήμουν ο μόνος επόπτης, ενώ έπρεπε να υπάρχουν τρεις, δεν έβγαινα καθόλου από μέσα, δεν έβλεπα κόσμο, απλώς αναλάμβανα τις υποθέσεις. Λέτε μέσα στο ΣΔΟΕ να είχα ηχητικό σύστημα; Δεν είναι σοβαρό αυτό. Το ΣΔΟΕ ήταν φυλασσόμενο. Όποιος έμπαινε άφηνε τα στοιχεία του. Ασχολούμαι με το Πανεπιστήμιο πιο πολύ. Τελείωσα το διδακτορικό το 2008. Έκανα μια έρευνα σε υπεράκτιες εταιρίες. Δεν υπάρχουν υπεράκτιες εταιρίες μετά 1-1-2009, με την έννοια να δημιουργήσεις. Έχω δημοσιεύσει και άρθρα στον τύπο. Είμαι γνωστός για την δραστηριότητά μου αυτή. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί με αναφέρει ο κ. Κασιμάτης στην αναφορά του. Αυτό το διάστημα που ήμουν στο ΣΔΟΕ ο κ. Κασιμάτης, απ’ ότι ξέρω, ήταν φυγόποινος. Αυτά μάλλον είναι συναδελφικά μαχαιρώματα. Το σπίτι στο Ωραιόκαστρο το πήρα επειδή έπρεπε να είναι ισόγειο, γιατί η γυναίκα μου έχει σοβαρό πρόβλημα, είχε κάνει μια μεγάλη επέμβαση. Το σπίτι είναι 10 ετών. Όταν το πήρα ήταν ημιτελές».

Δεκάδες τα θύματά του

Επιστροφή στο… σήμερα και στην έρευνα των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία

Είκοσι επιχειρηματίες κατέθεσαν ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός των… εξαπατημένων ξεπερνάει τους 40-50.

Επιπροσθέτως, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ