Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η Τουρκία προσπαθεί μέσα από την επιθετική της ρητορική να καλύψει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια με την προσπάθειά της να αναδειχθεί σε «χωροφύλακα» της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία με την ευάλωτη οικονομία της σήμερα είναι αναγκασμένη από τις επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν να πολεμά σε δύο μέτωπα. Στη Συρία και τη Λιβύη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερή για τη γειτονική χώρα καθώς για να ενισχυθεί το μέτωπο στη Λιβύη αποσύρθηκαν στρατεύματά της από τη Συρία αποδυναμώνοντας την ισχύ της σε ένα μέτωπο στο οποίο οι τουρκικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν που θέλει να εμπλακεί προκειμένου να διατηρεί ερείσματα στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του μετώπου οι συριακές δυνάμεις με μια συντονισμένη επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ και με τη συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας κατάφεραν να αποκτήσουν ζωτικά σημεία της περιοχής προκαλώντας πανικό στις τουρκικές δυνάμεις και απώλειες οκτώ στρατιωτών τους. Να σημειωθεί ότι εκεί η Τουρκία έχει πέντε φυλάκια με τα οποία έχει κατοχυρώσει την παρουσία της στη Συρία τη στιγμή που ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ ζητά να φύγει από τα εδάφη της χώρας του.
Ο Ερντογάν που επιζητά διακαώς ειρηνευτικές συνομιλίες και στα δύο μέτωπα γνωρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της συντριπτικής ήττας σε Συρία και Λιβύη και για αυτό το λόγο ενισχύει τόσο τα στρατεύματά του αλλά και την επιθετική του ρητορική προς Ελλάδα και ΕΕ. Με αυτή την πολιτική εκτιμά ότι η χώρα του μπορεί να βγει κερδισμένη χωρίς να θεωρηθεί ηττημένη από τη στιγμή που θα υπάρξει ειρήνευση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τόσο η Συρία όσο και ο στρατάρχης Χάφταρ στη Λιβύη γνωρίζουν τα προβλήματα και τις αντοχές της γειτονικής χώρας και την πιέζουν πλέον δια των όπλων προκειμένου να υποχωρήσει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και στα δύο μέτωπα στερείται συμμάχους με τη μεγαλύτερη απώλεια αυτή των ΗΠΑ που η παρουσία της και μόνο θα είναι αποτρεπτική για πολεμική επιχείρηση. Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη Συρία, ενώ στη Λιβύη δεν έχουν παρουσία.
Οι προκλήσεις
Η Τουρκία, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο και τις «πειρατικές» ενέργειές της, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Αυτή τη φορά η Τουρκία επανήλθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τους Ελληνοκυπρίους αλλά και την ΕΕ την οποία κατηγόρησε για έλλειψη αντικειμενικότητας. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην της ελληνοτουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου», ο οποίος δεν δίστασε να καυτηριάσει και τη στάση που επιδεικνύει η ΕΕ στο θέμα των γεωτρήσεων, τονίζοντας ότι δεν κρατά «αντικειμενική» στάση.
Στο Καστελόριζο
Οι προκλήσεις, πάντως, είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, όταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη. Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη, είναι μία εξέλιξη που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία. Και αυτό γιατί, λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας σήμερα στην Κύπρο εδρεύουν πολεμικά πλοία της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Επιπλέον, μέσα στον μήνα Γαλλία, ΗΠΑ και Ελλάδα πραγματοποιούν κοινή άσκηση στη Μαγνησία στέλνοντας ένα ηχηρό συμμαχικό μήνυμα στον Ερντογάν.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”