Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

∆ιερευνητικές  µε …βαριά καρδιά

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, μία διαδικασία που έχει αρκετά χρόνια ιστορίας, αλλά μετά το 2016 διακόπηκε, ξεκινούν και πάλι από σήμερα, αλλά και οι δύο χώρες προσέρχονται σε αυτές με… βαριά καρδιά. 

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ 

Θα το κάνουν σαν από υποχρέωση λέει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο διεθνολόγος και καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος και εξηγεί: «∆εν έχουμε υψηλές προσδοκίες και η κάθε πλευρά θα προσέλθει με βαριά καρδιά. Η Ελλάδα βλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση με την Τουρκία, η δε Τουρκία ήθελε μία διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, να βάλει στο τραπέζι αυτά που θέλει, αλλά δεν μπορεί να το κάνουν. Και οι δύο χώρες κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. 

Η Ελλάδα προσέρχεται για να δει τι μπορεί να προκύψει από αυτή τη διαδικασία. Ξέρει ότι η Τουρκία έχει μία αναθεωρητική στρατηγική. Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο μήπως υπάρξει ηρεμία από την τουρκική πλευρά για να μπορέσει να ασχοληθεί με τα θέματα της Covid και τη διαχείριση της πανδημίας και κατά το κοινώς λεγόμενο θα πάει ‘βλέποντας και κάνοντας’. Η δε Τουρκία θέλει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι είναι καλό παιδί και επίσης θέλει και αυτή να στρέψει αλλού την προσοχή της δικής της κοινής γνώμης που δοκιμάζεται από την κρίση της οικονομίας». 

Καμία δέσμευση

Η Ελλάδα τονίζει κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση πως αυτή η διαδικασία δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά απλές επαφές. Από το υπουργείο Εξωτερικών λένε:

«∆εν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. ∆εν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. ∆εν τηρούνται πρακτικά. ∆εν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. ∆εν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. Μιλάμε για συνομιλίες όχι διαπραγματεύσεις, συνομιλίες σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα μπορέσουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις. Και γιατί είναι αυτό τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο ως βασικό κανόνα. Με κανένα άλλο κράτος δεν είχαμε ποτέ διερευνητικές επαφές για το πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί είναι δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με την Τουρκία πρέπει να βρούμε όρους αναφοράς». 

O χειρισμός 

Τον δύσκολο ρόλο του χειρισμού των διερευνητικών επαφών η ελληνική κυβέρνηση τον έδωσε στον πολύπειρο «μπαρουτοκαπνισμένο» διπλωμάτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον 79χρονο Παύλο Αποστολίδη. ∆εν είναι τυχαία αυτή η επιλογή. Γιατί; ∆ιότι ο Αποστολίδης ηγήθηκε της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές από το 2010 έως το 2016. 

Ο Παύλος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική και εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1965. Το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, όπου παρέμεινε έως το 1987. Έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, διετέλεσε γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1999 ο Κώστας Σημίτης του ανέθεσε τη σημαντική θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπου παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μία από τις πιο δύσκολες αποστολές που είχε αναλάβει ήταν στο πλαίσιο της υπόθεσης Οτσαλάν, όταν το 1999 μετέβη στην Κένυα για να επαναπατρίσει τον πρεσβευτή της Ελλάδας, τον τότε ταγματάρχη  Καλεντερίδη και τις τρεις Κούρδισσες οι οποίες συνόδευαν τον Οτσαλάν.

Εκπροσώπηση

Ποιον θα έχει στην απέναντι καρέκλα; Τον Σεντάτ Ονάλ. Τον 58χρονο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Και αυτός είναι διπλωμάτης καριέρας, που υπηρετεί στο τουρκικό υπουργείο από το 1989. 

Γεννήθηκε στην πόλη Καϊσερί, στην Καππαδοκία και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και ∆ιεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Έγινε υφυπουργός Εξωτερικών τον Αύγουστο του 2018, ενώ νωρίτερα έχει διατελέσει γενικός πρόξενος στη Βιέννη τη διετία 2007-2009, πρόξενος και αντιπρόξενος στη Νέα Υόρκη, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών το 2009, πρέσβης στην Ιορδανία τη περίοδο 2012-2016 και αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής του τουρκικού ΥΠΕΞ από το 2016-2018.

Στις προηγούμενες διερευνητικές δεν μετείχε, αλλά βρέθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2019 στο πλαίσιο των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και ήταν παρών και στην αντίστοιχη συνάντηση στις αρχές του 2020 στην Άγκυρα, συνεπώς έχει αποκτήσει γνώση στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες. 

Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερος γνωστός, αφού αποφεύγει τις εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτές άλλων Τούρκων υπουργών. ∆εν σημαίνει, όμως, αυτό ότι δεν θα είναι «σκληρός» στις συνομιλίες. 

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Αντ. Σαμαρά στις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη για διερευνητικές με Τουρκία και τα μνημόνια με την Β. Μακεδονία

Επιχείρηση Riviera: Διακινητές έφερναν μέσω Έβρου μετανάστες από την Τουρκία, τους βασάνιζαν ζητώντας λύτρα από τους συγγενείς τους

 

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ