Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

1 δισ. δολάρια στο Ισραήλ από ΗΠΑ για την ανανέωση του “Iron Dome”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη υπέρ της νομοθεσίας για την παροχή 1 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ για την ανανέωση του συστήματος πυραυλικής άμυνας “Iron Dome”.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο ημέρες μετά την αφαίρεση της χρηματοδότησης από ένα ευρύτερο νομοσχέδιο δαπανών. Στη σημερινή ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξε το νομοσχέδιο με ψήφους 360 προς 8.

O  «σιδερένιος θόλος» θεωρείται η ασφάλεια ζωής των Ισραηλινών.

Πώς λειτουργεί όμως το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Iron Dome»;

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου, που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή, ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.

Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτοξευτές πυραύλων. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις πύραυλοι ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες. Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος-αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του, καταστρέφοντάς το. Ωστόσο τα συντρίμμια που πέφτουν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Τα συστήματα είναι κινητά και μπορούν να μετεγκατασταθούν. Δέκα από αυτά χρησιμοποιούνται προς το παρόν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία Rafael Defense Systems, μία μόνο μπαταρία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευτεί. Το «Iron Dome» απευθύνεται σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Διαβάστε ακόμη

Λωρίδα της Γάζας: Αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ

Ισραήλ: Ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και αντίποινα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ