∆ύο βδομάδες μας χωρίζουν από την μεγάλη νύχτα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο. Ποιός θα εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την επόμενη πενταετία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που αναμένεται να κριθεί στις 10 λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, στις οποίες τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο ∆ημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν θα ρίξουν όλο το βάρος και όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγούν.
Ρεπορτάζ Νίκος Βασιλειάδης
Προβάδισµα Μπάιντεν µε «κλειδί» του αποτελέσματος τις επιστολικές ψήφους και τους αφροαµερικανούς ψηφοφόρους!
Εκλέκτορες
Μετά από τρεις μεγάλες εθνικές δημοσκοπήσεις και δύο ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν δείχνει να προηγείται του σημερινού προέδρου με ένα ποσοστό στο 10%, προβάδισμα πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, Χίλαρι Κλίντον αλλά όλοι ξέρουν πως και αυτό δεν είναι αρκετό. Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί στις προηγούμενες εκλογές να κέρδισε δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ αλλά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε γιατί συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων και όλοι ξέρουμε πως αυτός ο αριθμός είναι που δίνει την τελική νίκη.
Η εμπειρία του 2016 δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για τους δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν ο οποίος τελευταία δείχνει να υπερτερεί χειριζόμενος καλύτερα το ζήτημα της της πανδημίας καθώς οι Αμερικανοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού από τον Τραμπ.
Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα για τον Μπάιντεν παρά την ανοικτή στήριξη από μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες με τελευταία την USA Today.
Ο Μπάιντεν δείχνει μεν να κερδίζει τις ψήφους των Αμερικανών που ψηφίζουν για πρώτη φορά ή που συνήθως δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία και τώρα βγαίνουν από το περιθώριο και στηρίζουν τον υποψήφιο των ∆ημοκρατικών αλλά δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμά του στους Αφροαμερικανούς και αυτές οι ψήφοι του είναι πολύτιμες αν θέλει να εξασφαλίσει την νίκη.
Ανεργία
Από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους αφροαμερικανούς μακριά από τις αγκάλες των δημοκρατικών τονίζοντας συχνά πως επί ημερών του η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε και ότι οι ∆ημοκρατικοί πολιτικοί τους απογοήτευσαν επί δεκαετίες. «Τα εισοδήματα των Αφροαμερικανών, σημειώστε το αυτό, αυξήθηκαν κατά εννέα φορές απ’ ό,τι όταν ήταν στην εξουσία ο Ομπάμα κι ο αντιπρόεδρός του Μπάιντεν», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική του συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα κρύβοντας όμως το ποσοστό αύξησης της ανεργίας που σχεδόν διπλασιάσθηκε μέσα σε έναν χρόνο, ή όπως είπε στο δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων ούτε ο Αβραάμ Λίνκολν δεν είχε κάνει τόσα για τους μαύρους όσα εκείνος, που είναι ο «λιγότερο ρατσιστής απ’ όλους!».
Ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει να έχει επενδύσει πολλά στην εικόνα του ισχυρού ηγέτη πιστεύοντας πως έτσι θα καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, κυρίως τους συνταξιούχους, τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη καθώς αυτοί του έδωσαν τη νίκη το 2016 με δεδομένο πως το γηραιότερο κομμάτι του εκλογικού σώματος ψηφίζει παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνους. Όμως παρότι προσπάθησε να τους προσεγγίσει είτε στις ομιλίες του, είτε μέσω στοχευμένων διαφημίσεων, η υποβάθμιση της σοβαρότητας της πανδημίας έχει στρέψει τους συνταξιούχους πιο κοντά στον Μπάιντεν και αυτό τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Το εξιτήριό του από το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκε με COVID-19 και ως ασθενής άρχισε να επιδίδεται σε… λεβέντικα σκασιαρχεία από το νοσοκομείο για μια βόλτα με το τζιπ στην Ουάσιγκτον, ή να παραλληλίζει τον εαυτό του με τον σούπερμαν μάλλον ζημιά του έκαναν παρά τον βοήθησαν και ίσως αποτελέσουν και στοιχεία καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της εκλογικής μάχης της 3ης Νοεμβρίου.
Πανδημία
Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει τον νικητή είναι και η επιστολική ψήφος. Ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον της επιστολικής ψήφου εδώ και μήνες, ισχυριζόμενος, χωρίς στοιχεία, ότι θα οδηγήσει σε νοθεία ενώ οι ∆ημοκρατικοί ανησυχώντας για την πιθανή παρεμπόδιση των ψηφοφόρων γνωρίζοντας πως το ποσοστό της συμμετοχής ευνοεί τον υποψήφιό τους αλλά και ξέροντας πολύ καλά πως λόγω της πανδημίας το σύστημα της επιστολικής ψήφου προτιμάται από τα φτωχότερα στρώματα και τους αφροαμερικάνους που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των ∆ημοκρατικών. Σε τελική όμως ανάλυση δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο, ποιος θα πάρει τις περισσότερες ψήφους, αλλά ποιος από τους δύο υποψηφίους θα κερδίσει τους περισσότερους εκλέκτορες.
Αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από τη «μάχη» των εκλεκτόρων. Η βραδιά των εκλογών σίγουρα θα είναι μεγάλη και τα μάτια θα είναι στραμμένα στις Πολιτείες «κλειδιά», κυρίως στην Φλόριντα και το Οχάιο που εκλέγουν μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπάιντεν μπορεί να έχει έως και 5.000.000 περισσότερες ψήφους και πάλι να χάσει τις εκλογές. Εξάλλου όλοι θυμούνται το 2016. Όταν η Χίλαρι Κλίντον είχε προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί