Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

10 συμβουλές για καλύτερη επιστροφή στο σχολείο…για γονείς και παιδιά

Και να που έφτασε πάλι η μέρα που αρχίζει μια καινούρια σχολική χρονιά! Το καλοκαιράκι με την ξεγνοιασιά και το παιχνίδι πέρασε και οι μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για το σχολείο. Κάποια παιδιά χαίρονται, άλλα αγχώνονται, άλλα θα επιθυμούσαν ακόμα τρεις μήνες διακοπές και κάπως έτσι ανάμεικτα συναισθήματα έχουν και οι γονείς. Όσο χρονών και να είναι το παιδί, πάντα υπάρχει μια νευρικότητα για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για καλύτερη επιστροφή στο σχολείο

1. Στοπ στο άγχος!
Οι περισσότεροι (για να μην πω όλοι) οι γονείς που συζητάω είναι αγχωμένοι για τη νέα σχολική χρονιά, κυρίως για το ποιον δάσκαλο/ποια δασκάλα θα έχει το παιδί τους, αν το παιδί θα τα πάει καλά στις σχολικές υποχρεώσεις, αν θα έχει πολλές ασκήσεις για το σπίτι…Όμως εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην μεταδίδουν οι γονείς το άγχος τους στα παιδιά! Χαλαρώστε, εξάλλου δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εκ των προτέρων, να σκέφτεστε θετικά και όταν και αν έρθει κάποια δυσκολία θα την αντιμετωπίσετε τότε.

2. Συζήτηση για το σχολείο
Συζητήστε με το παιδί σας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δώστε του την ευκαιρία να συμμεριστεί σκέψεις, συναισθήματα και στόχους αν το θέλει (χωρίς πίεση δηλαδή!). Διηγηθείτε κάποια δικιά σας ανάμνηση από το σχολείο, μιλήστε για την ρουτίνα, αποφασίστε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

3. Κάντε την πρώτη μέρα ξεχωριστή!
Φτιάξτε ένα ιδιαίτερο πρωινό – μια αγαπημένη λιχουδιά του παιδιού ή κανονίστε μια ωραία βόλτα μετά την πρώτη μέρα.

4. Επιλογή ρούχων
Αφήστε τα να επιλέξουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο (εκτός αν θέλουν να βάλουν μαγιό!!!) Κάθε βράδυ να ετοιμάζετε τα ρούχα της επόμενης μέρας και να τα βάζετε σε σημείο που να μπορεί το παιδί να τα βρει και αν ετοιμαστεί.

5. Επαρκής χρόνος
Βεβαιωθείτε ότι η ώρα που βάζετε το ξυπνητήρι σας επιτρέπει να ετοιμαστείτε για το σχολείο ναι μεν γρήγορα αλλά όχι με άγχος και πανικό! Τεστάρετε στην πράξη πόσο χρόνο θέλει το παιδί για να ετοιμαστεί και να φάει.

6. Ετοιμασία τσάντας
Πάντα η τσάντα πρέπει να είναι έτοιμη από το προηγούμενο βράδυ. Η συμβουλή μου είναι να βάζετε το παιδί να ετοιμάζει την τσάντα του για την επόμενη ημέρα, μόλις ολοκληρώσει το διάβασμα του. Προσοχή, μην δημιουργήσετε την κακή συνήθεια να φτιάχνετε εσείς την τσάντα του παιδιού, εκτός αν θέλετε να το κάνετε αυτό μέχρι το λύκειο! Κάντε τα παιδιά υπεύθυνα για τις σημειώσεις, την μελέτη και την οργάνωση.

7. Ερωτήσεις για το σχολείο
«Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;» – «Καλά», απαντά το παιδί! Τι μάθατε με αυτή την ερώτηση; Τίποτα! Κάντε ερωτήσεις όπως: «Έγινε κάτι αστείο σήμερα;» » Έπαιξες κάποιο παιχνίδι στο διάλειμμα;» «Σε ρώτησε κάτι ο δάσκαλος/η δασκάλα;» «Έμαθες κάτι εντυπωσιακό σήμερα;»
Οι ερωτήσεις δηλαδή να είναι πιο συγκεκριμένες ώστε να πάρετε και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις!

8. Οργάνωση
– στο δωμάτιο/ χώρο μελέτης του παιδιού.
– στην ντουλάπα/παπούτσια.
– στο καθημερινό πρόγραμμα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την ώρα μελέτης αλλά την απαραίτητη ώρα παιχνιδιού.

9. Γνωριμία με δάσκαλο/δασκάλα
Αφήστε να περάσει λίγος καιρός (περίπου 1 μήνας) και γνωρίστε τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού σας. Δώστε πρώτα τον λόγο σε εκείνον/εκείνη να σας μιλήσει για το παιδί ως μαθητή της τάξης και μετά συζητήστε δικές σας ανησυχίες ή παρατηρήσεις.

10. Φωτογραφία
Και το πιο σημαντικό! Μην ξεχάσετε να βγάλετε μια φωτογραφία του παιδιού σας την πρώτη μέρα του σχολείου. Θα βγάλετε και μια στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα τις βάλετε δίπλα δίπλα και θα δείτε πόσο άλλαξε και μεγάλωσε!!!

Καλή σχολική χρονιά…δημιουργική και χαρούμενη.

Ελπίδα Γεωργακοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος εφήβων- ενηλίκων-οικογένειας
Ειδική Διατροφολόγος εφήβων – ενηλίκων

Πηγή: workingmoms.gr

Διαβάστε ακόμη 

Επιστροφή στα θρανία. Στόχος η δια ζώσης διδασκαλία σε ασφαλή σχολεία

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου που καταστράφηκε από το σεισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ