Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

15 εκατ. ευρώ στα νύχια της συμμορίας των 11 από επιστρεπτέες και ΦΠΑ

Όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας άνοιξε η πόρτα του τετραώροφου κτιρίου στο Ελληνικό, ο 51χρονος «επιχειρηματίας» δεν φανταζόταν ότι θα τον περίμενε μια ομάδα στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Γνωστός επιχειρηματίας και σύζυγος πρώην σταρ Ελλάς, μέσω σχεδόν 100 εταιριών εισέπραττε χρήματα του δημοσίου για να ζει μέσα στη χλιδή


Πολύ γρήγορα όμως ο Κωνσταντίνος Ψηλός κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο είχαν πάει στο σπίτι με το γυμναστήριο, την πισίνα, το τζακούζι, το εσωτερικό ασανσέρ και το ιδιόκτητο πάρκινγκ. Τον ρώτησαν αν ήθελε να τους πει για κάποιο παράνομο αντικείμενο που είχε στο σπίτι όπου έμενε με τη σύζυγό του, πρώην Σταρ Ελλάς , το παιδί τους και την οικιακή βοηθό, καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν την κατ’ οίκον έρευνα. Μόνο που η έρευνα για τον συγκεκριμένο «επιχειρηματία» είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 10 μήνες μέχρι να αποκαλυφθεί το μέγεθος της απάτης στην οποία φέρεται να έχει αρχηγικό ρόλο. Δεν πέρασε και πολλή ώρα και ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ιδιόχειρων σημειώσεων οι οποίες έδειχναν τη σχέση του με εταιρείες όπου οι ιδιοκτήτες ήταν «αχυράνθρωποι», με έναν και μόνο σκοπό ύπαρξης: το «άρμεγμα» κρατικού χρήματος, το οποίο ήταν απαραίτητο για την «καλή ζωή» που έκαναν τα 11 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πίσω μέρος του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έμοιαζε με… σαλόνι αυτοκινήτου από τα πολυτελή οχήματα που κατασχέθηκαν.

Ένα από αυτά ήταν το δώρο που έκανε ο 51χρονος στη σύζυγό του και πρώην εστεμμένη, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η υπόθεση που, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 15.000.000 ευρώ, ενώ το ύψος της φοροδιαφυγής φτάνει τα 70.000.000 ευρώ! Μια γνωστή εταιρεία διαπίστωσε κάποιες ύποπτες κινήσεις όσον αφορά πληρωμές ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να κάνει καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία. «Ξεκινήσαμε την έρευνα αργά αργά και πηγαίνοντας προς τα πίσω. Διαπιστώσαμε ότι γίνονταν αναλήψεις από ΑΤΜ τραπεζών ατόμων που είχαν ερευνητικό ενδιαφέρον για οικονομικές ατασθαλίες. Ήταν οι λεγόμενοι ‘‘αχυράνθρωποι’’ ή ‘‘μπροστινοί’’, που έναντι λίγων εκατοντάδων ευρώ έκαναν τη δουλειά. Όμως εμάς μας ενδιέφερε πού κατέληγαν τα χρήματα». λέει αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικός ένας από τους διαλόγους που φέρνει στη δημοσιότητα η «Μ» μεταξύ μελών, καθώς ο ένας ζητάει από τον άλλον να κάνει ανάληψη χρημάτων.

ΜΕΛΟΣ 1: θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια ανάληψη.
ΜΕΛΟΣ 2: Τι ποσό;
ΜΕΛΟΣ 1: Κοίτα, συνολικά θέλουμε ένα τριαντάρι, αλλά μην πας και πεις δεκαπέντε, είκοσι. Αν έχεις κάνα – δυο Πειραιώς κοντά σου, πάρε δέκα και δέκα.

Πώς όμως είχε στηθεί η απάτη που αποκάλυψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το σύστημα ανοίγματος και ελέγχου εταιρειών είναι διάτρητο; Έγινε φανερό ότι κάποιοι «αετονύχηδες» μπορούσαν να ανοίξουν εταιρεία μέσα σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή του σπιτιού τους και να παίρνουν «ζεστό» κρατικό χρήμα, εμφανίζοντας οικονομική δραστηριότητα και ψεύτικες αγοραπωλησίες προϊόντων. Τον πολύπλοκο τρόπο που είχαν βρει για να βάζουν στις τσέπες τους χρήματα εξηγεί στην «Μ» αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας. «Μια εταιρεία στη χώρα μας έκανε εισαγωγή π.χ. ακριβά κινητά τηλέφωνα. Τα πουλούσε σε μια άλλη εταιρεία του κυκλώματος, δηλαδή εικονική, η οποία απέδιδε ψευδώς τον ΦΠΑ. Στη συνέχεια η ‘‘μαϊμού’’ εταιρεία δήλωνε ότι δεν πούλησε τα προϊόντα και τα ξαναέστειλε στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο βέβαια ποτέ δεν συνέβαινε και τα κινητά τηλέφωνα κατέληγαν σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Το κράτος επέστρεφε στη ‘‘μαϊμού’’ εταιρεία τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κύκλωμα κέρδιζε από την πώληση των κινητών τηλεφώνων».

Την εποχή του κορωνοϊού η απάτη γινόταν με την εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Χρησιμοποιούσαν τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση κατέστησε 69 οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ μελών στον οποίο περιέγραφαν τον τρόπο για «να βάλουν στο χέρι» μεγάλα ποσά.

ΜΕΛΟΣ 1: Γιατί έτσι αν έχουμε δύο μηχανάκια θα «δαγκώσουμε» 160.000 ευρώ απ’ το να κάτσουμε τώρα να σκοτωθούμε και να πούμε ξέρεις κάτι εδώ, μας έδωσες 950 ευρώ αντί να μας δώσεις τέσσερα χιλιάρικα, μας έφαγες τρεις χιλιάδες και αφού το ξέρουμε ότι μας έφαγες θα πρέπει και να τσακωθούμε. Εκτός αν μπούμε να του πούμε σε συγχωρούμε που μας έφαγες, άρα ή πρέπει να κάνουμε τις πάπιες και να του ρίξουμε το γα@@σι μόλις πάρουμε τα μηχανάκια μας με όμορφο τρόπο, όχι στην ψύχρα μας έφαγες και σε φάγαμε, κοίτα φάγαμε μπλοκ για να μην του κλείσουμε και την πόρτα συνεχίζουμε, έτσι το πήγε αυτός έτσι θα το πάμε και εμείς, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε.
ΜΕΛΟΣ 2: Αλλά έπρεπε να μου πεις.
ΜΕΛΟΣ 1: Εντάξει ρε Κ… τώρα όσον αφορά το, για το τέτοιο που λες.
Από την αρχή εγώ δεν σε έτρωγα, θα σου έλεγα αφού είμαστε μαζί ρε μ@@@κα μες στα σκατά αυτή τη στιγμή θα σου έλεγα Δ… πήρα τρία χιλιάρικα, αλλά πρέπει να πληρώσω αυτό, δεν θα καθόμουνα να φάω το μεροκάματο το δικό σου.

Ένας από εκείνους που προσπάθησαν να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ο Θόδωρος Λανταβός, επιχειρηματίας που στο παρελθόν διατηρούσε ερωτική σχέση με την τραγουδίστρια Σάσα Μπάστα. Ο 48χρονος φέρεται να είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι το τέλος του 2022. Σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προσπάθησε να πραγματοποιήσει πίστωση επιστρεπτέας προκαταβολής πάνω από 200.000 ευρώ!

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία εντόπισε κρίσιμα ψηφιακά δεδομένα, διασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητά τους. Οι 11 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, ενώ δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγία Παρασκευή: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν και απειλούσαν παιδί -Του ζητούσαν 350 ευρώ

Μεθυσμένος 75χρονος παραβίασε όλο τον ΚΟΚ οδηγώντας επικίνδυνα σε όλη την Αθήνα -Πρόστιμο 12.560 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ