Περισσότεροι από 150 βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ και το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καλώντας σε προσπάθειες για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων πριν από μια επικείμενη παγκόσμια καταστροφή επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο συνασπισμός μερικών από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές του κόσμου ζήτησε επείγουσα δράση για να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία για να λυθεί η «τραγική αναντιστοιχία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης τροφίμων».
Ο φυσικός του Big Bang Robert Woodrow Wilson. Η βραβευμένη με Νόμπελ χημικός Jennifer Doudna. ο Δαλάι Λάμα, ο οικονομολόγος Joseph E Stiglitz. Η επιστήμονας της NASA Cynthia Rosenzweig. Η Αιθίοπα-Αμερικανίδα γενετιστής Gebisa Ejeta. Ο Akinwumi Adesina, πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο Wole Soyinka, νικητής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας και ο φυσικός με το Νόμπελ για την θεωρία των μαύρων τρυπών, Sir Roger Penrose, ήταν μεταξύ των υπογραφόντων στην έκκληση που συντόνισε η Cary Fowler, βραβευμένη με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2024 και ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Επικαλούμενος προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ο πόλεμος και οι πιέσεις της αγοράς, ο συνασπισμός ζήτησε «φιλικές προς τον πλανήτη » προσπάθειες που οδηγούν σε σημαντικά άλματα στην παραγωγή τροφίμων για τη διατροφή 9,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050 . Η έκκληση αφορά την οικονομική και πολιτική υποστήριξη, είπε ο γεωπόνος επιστήμονας Geoffrey Hawtin, ο Βρετανός συναποδέκτης του περσινού Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων.
«Είναι σχεδόν σαν οι άνθρωποι να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο», είπε. «Υπάρχουν τόσα άλλα ζητήματα που τραβούν την προσοχή, που αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο ύπουλο και μας απασχολεί και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται πολύ. Αυτό είναι που κάνει πολύ τρομακτικό το πόσο μακριά είμαστε από την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της πείνας.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει η κλιματική αλλαγή, και ότι η τροφή θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα έρχεται σαν δευτερεύουσα ιδέα», είπε.
Ο Hawtin επεσήμανε την ήδη στάσιμη και ακόμη μείωση της παραγωγής ρυζιού και σιταριού σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που η παραγωγή τροφίμων έπρεπε να αυξηθεί κατά 50% έως 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.
«Είναι πολύ εύκολο να αναβληθεί η αντιμετώπισή του, αλλά αν περιμένουμε μέχρι να υπάρξει πραγματικά μια τεράστια επισιτιστική κρίση, τότε θα έχουμε μπροστά μας 10 έως 15 [χρόνια] για να ζήσουμε σε αυτήν την κρίση.
«Δεν μπορείς να λύσεις τέτοιου είδους προβλήματα εν μία νυκτί. Από τη στιγμή που ξεκινάτε ένα ερευνητικό πρόγραμμα μέχρι τη στιγμή που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή, μιλάμε για 10 έως 15 χρόνια.
«Απαιτεί πολιτική βούληση, διεθνή πολιτική βούληση. Χρειάζεται πραγματικά την εστιασμένη προσοχή των διεθνών θεσμών.
«Υπάρχει πολλή γνώση αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες προσπάθειες. Αν κοιτάξετε τις δυνατότητες, είναι πολύ ενθαρρυντικό, αν κοιτάξετε τη βούληση να πραγματοποιηθούν κάποιες από αυτές τις δυνατότητες, είναι πολύ λιγότερο ενθαρρυντικό», είπε.
Ο κόσμος «δεν βρίσκεται καν κοντά» στην κάλυψη μελλοντικών αναγκών, ανέφερε η επιστολή, προβλέποντας ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει έναν «ακόμα πιο επισιτιστικό, ασταθή κόσμο» μέχρι τα μέσα του αιώνα, εκτός εάν η υποστήριξη για την καινοτομία αυξηθεί διεθνώς.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν μια κλιμακούμενη μείωση της παραγωγικότητας των τροφίμων εάν ο κόσμος συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως», είπε ο Φάουλερ. «Με 700 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια σήμερα, και τον παγκόσμιο πληθυσμό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 δισεκατομμύριο έως το 2050, αυτό αφήνει την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά άνισο και ασταθή κόσμο. Πρέπει να διοχετεύσουμε τις καλύτερες επιστημονικές προσπάθειές μας για να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τροχιά μας, διαφορετικά η σημερινή κρίση θα γίνει η αυριανή καταστροφή».
Η επιστολή των βραβευθέντων σκιαγραφούσε την απειλή του κλίματος, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται αλλά οι αποδόσεις του βασικού αραβοσίτου προβλέπεται να μειωθούν.
Οι παράγοντες που υπονομεύουν την παραγωγικότητα περιλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους, την υποβάθμιση της γης, την απώλεια βιοποικιλότητας, την έλλειψη νερού, τις συγκρούσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που εμποδίζουν την αγροτική καινοτομία.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μειώνουν ήδη την παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική, η οποία φέρει μικρή ιστορική ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά βλέπει τις θερμοκρασίες της να αυξάνονται ταχύτερα από αλλού», δήλωσε η Adesina, η οποία έλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων το 2017.
«Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι πιο ακραίες σε χώρες με ήδη χαμηλή παραγωγικότητα, επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου η παραγωγικότητα πρέπει να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι είναι πιθανό να αυξηθεί λιγότερο από το μισό. Έχουμε μόλις 25 χρόνια για να το αλλάξουμε αυτό».
Η επιστολή αναφέρει τις πιο ελπιδοφόρες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα αναδυόμενα πεδία έρευνας που θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα ως στόχοι. Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της φωτοσύνθεσης για το σιτάρι και το ρύζι και την ανάπτυξη δημητριακών που μπορούν να προμηθεύονται άζωτο βιολογικά και να αναπτύσσονται χωρίς λιπάσματα. Παράλληλα η ενίσχυση της έρευνας σε αυτόχθονες καλλιέργειες που αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής των φρούτων και λαχανικών και δημιουργώντας τροφή από μικροοργανισμούς και μύκητες.
Ο Mashal Husain, μελλοντικός πρόεδρος του World Food Prize Foundation, δήλωσε: «Αυτή είναι η στιγμή μιας «άβολης αλήθειας» για την παγκόσμια πείνα. Το να ενωθούν τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου πίσω από αυτό το “επείγον ξυπνητήρι” θα πρέπει να εμπνεύσει ελπίδα και δράση. Αν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, μπορούμε σίγουρα να συγκεντρώσουμε τη χρηματοδότηση, τους πόρους και τη συνεργασία που χρειάζονται για να βάλουμε αρκετό φαγητό στα πιάτα μας εδώ στη Γη».
Η επιστολή πρόκειται να συζητηθεί σε εκδήλωση στην Επιτροπή της Γερουσίας για τη Γεωργία, τη Διατροφή και τη Δασοκομία στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, ακολουθούμενη από ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη.
Ο Rosenzweig, ο βραβευμένος με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2022, είπε ότι πρόκειται για μια επίκαιρη έκκληση: «Πολλές, αν όχι οι περισσότερες περιοχές παραγωγής τροφίμων, αντιμετωπίζουν συχνότερα ακραία γεγονότα που βλάπτουν όχι μόνο τις αποδόσεις αλλά και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε μακροπρόθεσμες επιστημονικές δράσεις σήμερα, προκειμένου να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς πείνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τζεφ Μπέζος VS Έλον Μασκ στη μάχη του Διαστήματος