Ζημία 17 εκατομμυρίων ευρώ στο εννεάμηνο από την επένδυσή της πέρυσι στην Τράπεζα Αττικής, που θα επιβαρύνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016, παραδέχεται η ΕΥΔΑΠ.
Η εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής στα τέλη του 2015 καθώς ήταν η μία από τις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος που . Επένδυσε τότε το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ και απέκτησε 66.666.666 μετοχές της Αττικής, διαμορφώνοντας το κόστος κτήσης ανά μετοχή στα 30 λεπτά του ευρώ. Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Αττικής σήμερα κινείται πλησίον των 4 λεπτών.
Μάλιστα, στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής είχε συμμετάσχει και η ΔΕΗ με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, αποκτώντας περίπου 33 εκατ. μετοχές της τράπεζας προς 0,30 ευρώ έκαστη. Έτσι, ζημία έχει υποστεί έτσι και η ΔΕΗ. Η συμμετοχή των δύο αυτών δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων είχε υποστηριχθεί –και κατά ορισμένες αξιόπιστες πληροφορίες υποδειχθεί– από την κυβέρνηση.
Παρόμοιες παροτρύνσεις για συμμετοχή στην εν λόγω αύξηση κεφαλαίου είχαν γίνει άλλωστε και σε άλλες επιχειρήσεις επιρροής του Δημοσίου όπως ο ΟΛΠ, ο οποίος όμως εξαιτίας της υπό εξέλιξη τότε διαγωνιστικής διαδικασίας ιδιωτικοποίησης αρνήθηκε να συναινέσει. Το αυτό ισχύει και για τον ΟΛΘ. Οι πιέσεις που φέρονται να ασκήθηκαν προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ για να μπουν στην ΑΜΚ της Αττικής είχαν μάλιστα προκαλέσει και τις έντονες αντιδράσεις ξένων επενδυτών όπως του Αμερικανού John Paulson, γνωστότερου για τη θέση του στην Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος κατέχει το 9,99% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.
Το ζήτημα έτσι επαναφέρεται εκ νέου διότι κλείνει η χρήση του 2016 και ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ πρέπει να εγγράψουν τις σχετικές αξίες στον ισολογισμό τους. Η ΕΥΔΑΠ έπειτα και από σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γνωστοποίησε χθες ότι «η σχετική ζημία απομείωσης όπως διαμορφώνεται σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ (τιμή κλεισίματος μετοχής Attica Bank ATE 16/12/2016). Η Εταιρεία κατά τη σύνταξη, για σκοπούς διοικητικής πληροφόρησης, των 9μηνων οικονομικών καταστάσεων, αναγνώρισε τη σχετική ζημία απομείωσης ποσού 17εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα της περιόδου 1/1/2016-30/9/2016 και τα βασικά οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκαν ως εξής: αποτέλεσμα προ φόρων 30,9 εκατ. ευρώ και αποτέλεσμα μετά φόρων 18,9 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2016 θα περιλαμβάνει τη σχετική ζημία απομείωσης».