Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.
Το Πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει 10 παραστάσεις από 7 ελληνικές και ξένες ομάδες σύγχρονου χορού από τρεις ηπείρους, ανάμεσά τους και δύο που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει ένα Σεμινάριο κ ένα Εργαστήριο όπως και Παράλληλες εκδηλώσεις με Ελεύθερη είσοδο σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας
Το Φεστιβάλ Χορού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Καλαμάτας και με την πολιτιστική ζωή της που τα τελευταία χρόνια ανθίζει σε κάθε επίπεδο. Οι συνεργασίες που επιδιώκει με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την άνθηση και επισφραγίζουν την κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξή της.
Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας χωρίς εισιτήριο και το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του χορού και της τέχνης.
Αναλυτικά
• Παρασκευή 17 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015
Έκθεση Φωτογραφίας
Σε συνεργασία με τον Νίκο Ηλιόπουλο
Φουαγιέ της Κεντρικής Αίθουσας του Μεγάρου Χορού
Tις ημέρες και ώρες των παραστάσεων
Η Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου αποτελείται από 20 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και αναφέρεται στην παρουσίαση στο δημόσιο χώρο του εργαστηρίου χορογραφίας On the road που πραγματοποιήθηκε το 2014, στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το Σύνδεσμο Χορού.
Σημειώνει ο καλαματιανός φωτογράφος, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας καταγραφής του εργαστηρίου: «Η ενεργοποίηση άδειων καταστημάτων, αυλών κτηρίων, έρημων στοών και διαδρόμων, οι δράσεις στις πλατείες και η συμμετοχή απλών ανθρώπων σε ένα δρώμενο χορού / performance όπου μπορούσα να ακούσω τη μουσική μιας φλογέρας καταμεσής των κτηρίων τη στιγμή που μια «ζωντανή» βιτρίνα μού φυσούσε τον καπνό από το τσιγάρο της, ήταν εμπειρίες που ειλικρινά θα ήθελα να ξαναζήσω και εικόνες που σαν θεατής θα ήθελα να ξαναδώ».
Ο Νίκος Ηλιόπουλος είναι φωτογράφος. Κύρια ενασχόληση του είναι η φωτογραφία και η διεύθυνση της ομάδας/χώρου Καλλιτεχνικό Στέκι. Τα τελευταία 7 χρόνια παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας. Ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα
***
• Παρασκευή 17.07.2015, στις 22:00
Εκδήλωση-έκπληξη
Σε συνεργασία με την Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Προβολή ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή!
Ανατολική παραλία Καλαμάτας, Elite beach bar
Μετά την παράσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, φίλοι του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας θα κατηφορίσουν στην Παραλία, όπου το Φεστιβάλ Χορού και η δυναμική Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έχουν οργανώσει μια βραδιά προβολής ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή!
Μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους που ισορροπούν μεταξύ κινηματογράφου και χορού θα αναδυθούν από τη μεσσηνιακή θάλασσα σε μια ενότητα προβολών γεμάτη προσωπικά οράματα, πυρετώδη όνειρα και παράδοξες ιστορίες. Στην θεματική τους, η πραγματικότητα τέμνεται με πρωτόγνωρο τρόπο με τη φαντασία, αναγκάζοντας το θεατή να δει την καθημερινότητά του μέσα από ένα διαφορετικό οπτικό πρίσμα. Είναι εποχές που η πραγματικότητα είναι τόσο αλλοιωμένη, που χρειάζεσαι έναν παραμορφωτικό καθρέφτη για να αντικρίσεις την καθαρή εικόνα της.
Αναλυτικά, θα προβληθούν
Michael Langan / Terah Maher, Choros (2013)
Από τις μοναχικές κινήσεις μιας χορεύτριας ξεπηδά μια ευφορική θάλασσα κυματισμών που συμπαρασύρει τον χρόνο και τον χώρο σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων.
Dominique Monféry / Walt Disney / Salvador Dali, Destino (1945 -2003)
Μια γυναίκα μπροστά σ’ ένα άγαλμα αναπολεί τον αγαπημένο της για να ξυπνήσει κρυμμένες μεταφορές και αλληγορίες που ξεπηδούν από τον φανταστικό animated κόσμο του Walt Disney και του Salvador Dali μέχρι την ολοκλήρωσή του, από τον Dominique Monfery, 58 χρόνια μετά.
Rusch Meyer, Alter Ego (2012)
Η επίσκεψη σε ένα εγκαταλελειμμένο σανατόριο γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στο χώρο της λήθης και της μνήμης, του πόνου και της ελπίδας.
Josh Mahan / Joey Ingram, Awaken (2005)
Ακόμη και αν τα εκφραστικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο, που σου επιτρέπουν να εκφραστείς μινιμαλιστικά με τα απολύτως απαραίτητα, η καθημερινότητα δεν παύει μέχρι και σήμερα να είναι μια συνεχή μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Juan Diego Solanas, L’ Homme Sans Tete (2003)
Με την διάκριση του Φεστιβάλ Καννών να την συνοδεύει, η ιστορία του Ανθρώπου χωρίς Κεφάλι μπορεί να εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική κοινωνία, το κεντρικό της όμως μήνυμα παραμένει διαχρονικό και αθεράπευτα αισιόδοξο
Η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο στόχο τη διάδοση του ποιοτικού κινηματογράφου στο κοινό της Καλαμάτας. Επίμονη προσπάθειά της είναι η προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας, του κινηματογράφου ως μορφής τέχνης και η ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας μέσω δραστηριοτήτων πέρα από τις προβολές – όπως η διοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και φεστιβάλ. Η Λέσχη είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συνεργάζεται με το Δήμο Καλαμάτας και παράλληλα επιδιώκει σε σταθερή βάση τη συνεργασία με κινήσεις πολιτών και πολιτιστικούς φορείς.
www.filmhouse.gr
***
• Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, στις 22:00
Προβολή ταινίας
Σε συνεργασία με την Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
Pina (2011/ 103΄) του Βιμ Βέντερς
Καφέ Σινέ, Νικολάου Πλαστήρα 9, Δυτική Παραλία Καλαμάτας
Η Πίνα είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ χορού. Είναι ο φόρος τιμής που απέτισε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Γερμανίας σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Πίνα Μπάους, που έφυγε από κοντά μας το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας. Κλασικές χορογραφίες της αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα.
www.filmhouse.gr
***
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, στις 20:00
• Παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα
• Προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μηδέν
Πάρκο Σιδηροδρόμων
Στο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που αφορά ολόκληρη την πόλη, η Μαριέλα Νέστορα θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360o, το οποίο θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει το φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.
Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα προσφιλής σε όλο τον κόσμο της τέχνης, την οποία το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία, ήδη, από την πρώτη του κιόλας χρονιά.
www.yelpdanceco.gr
***
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, στις 20:00
• Παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα
• Προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μηδέν
Πάρκο Σιδηροδρόμων
Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Festival Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα, και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αποτελείται από δύο μέρη διάρκειας περίπου μιας ώρας το καθένα, όπου θα προβληθούν επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών βίντεο απ’ όλο τον κόσμο, από το αρχείο του Festival Μηδέν, σε συν-επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη –ιδρυτικών μελών του Φεστιβάλ Μηδέν– και της Χριστιάνας Γαλανοπούλου – καλλιτεχνικής διευθύντριας του MIRfestival και συνεργάτιδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος επικεντρώνεται σε έργα βίντεο όπου ο ρυθμός έχει τον πρώτο λόγο. Παράξενες προοπτικές που φιλοδοξούν να μετατοπίσουν την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε την πραγματικότητα, φανταστικοί κόσμοι, όνειρα και εμμονές καταλήγουν σε ένα οπτικό παιχνίδι με την εικόνα, την κίνηση και τον ρυθμό. Ανάμεσα στα δεκαπέντε βίντεο αυτού του προγράμματος θα προβληθούν και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως της Εύης Τζώρτζη, του Μανώλη Ηλιάκη και της Σοφίας Σιμάκη, καθώς και ένα βίντεο της Ολλανδής Marlijn Franken.
Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται περισσότερο στις εικαστικές και εννοιολογικές εκδοχές του videodance. Η ενότητα ξεκινά με βίντεο που χαρακτηρίζονται από την εικαστική τους ματιά στο χορό, προχωρά σε καθαρά χορογραφικές προσεγγίσεις και καταλήγει σε εκδοχές χορογραφημένης performance. Σε αρκετά από τα έργα διατυπώνονται ακόμα και σχόλια σχετικά με το θέμα, πάντα με λεπτό χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν έργα της Renata Ferraz (Πορτογαλία), της Ines von Bonhorst (Μ. Βρετανία), του εικαστικού διδύμου Francesca Leoni & Davide Mastrangelo (Ιταλία). Θα προβληθεί επίσης το –βραβευμένο στο InShadow της Λισσαβώνας–βίντεο Χωρίς προσδοκία της ομάδας Inside Noise, με χορεύτρια την Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα της βήματα στο χορό στην Καλαμάτα.
Το Φεστιβάλ Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς και ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.