Νέα δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε για άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει , για τις υποθέσεις της τράπεζας Proton Bank αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ανθοπώλη Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη, αυτή τη φορά εμπλέκεται σε υπόθεση που συνδέεται με την αγοραπωλησία της εταιρείας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.
Ειδικότερα, η νέα δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά την αγοραπωλησία της εταιρείας «Νεοχημική» από τον Λ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.
Την υπόθεση αυτή ερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, η οποία και προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία αλλά και κατά πέντε συνεργατών του για τα αδικήματα:
1) της απάτης σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και
2) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιουλίο του 2012 όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.
Η περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης ανατέθηκε στοην 10η ειδική ανακρίτρια κα Ευαγγέλου η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.
Συνομιλίες-φωτιά για offshore και μεταφορά χρημάτων από Λαυρεντιάδη
Συνομιλίες-φωτιά οι οποίες αφορούν τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκανε ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, προκειμένου να ιδεύσει offshore σε φορολογικούς παράδεισους αλλά και να μεταφέρει εμβάσματα στο εξωτερικό καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΥΠ στο πλαίσιο της υπόθεσης Ανδριανάκη.
Τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αφορούν συνομιλίες οι οποίες φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2012, δηλαδή έξι μήνες προτού συλληφθεί ο επιχειρηματίας. Βάσει όσων προκύπτουν και έχουν καταγραφεί στο διαβιβαστικό σημείωμα της Αστυνομίας, ο υπόδικος πρώην τραπεζίτης εκείνη την ημέρα χρησιμοποίησε συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή για δύο λόγους:
1) Για να μιλήσει με τον Κ.Θ. βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ανδριανάκη.
2) Στη συνέχεια όμως άλλαξε κάρτα και χρησιμοποίησε τη σύνδεση «μόνο για την επικοινωνία με αλλοδαπούς υπηκόους Σιγκαπούρης και Ελβετίας με τους οποίους αναφερόταν στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών (Ανγκουίλα, Χονγκ Κονγκ), στην αγορά ακινήτων, στην μεταφορά εμβασμάτων (Μπαλί) και σε διάφορες συναλλάγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Παναμά).