Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιοι κρύβονται πίσω από τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Γνωστά ονόματα καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και χειρουργών,ορθοπεδικών και γυναικολόγων που υπηρετούν στο ΕΣΥ  “κρύβονται” πίσω από τις αποστολές εμβασμάτων δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ύψους 1,45 δις ευρώ( μόνο για τα έτη 2009-20011)) τα οποία εμβάστηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού την επίμαχη περίοδο της κρίσης.

Σύντομα θα γίνει άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου ώστε να διερευνηθεί από πού προέρχονται τα ποσά (άνω των 100.000 ευρώ)που 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι απέστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό και όλοι τους θα κληθούν να τα δικαιολογήσουν ( αν έκαναν πωλήσεις ακινήτων,εάν είχαν κληρονομιές,δωρεές κλπ ).

Γιατρός Φακελάκι

Κι αυτό γιατί ο νους όλων-και όχι μόνον των ελεγκτικών αρχών- πάει στη “μαύρη αγορά” και την παραοικονομία , είτε αυτή λέγεται “φακελάκι” για τους γιατρούς του ΕΣΥ ,είτε “κρυφά κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων” για καθηγητές Πανεπιστημίων, είτε “ιδιαίτερα” για τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης οι οποίοι φυσικά δεν κόβουν μπλoκ παροχής υπηρεσιών για τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδουν κυρίως σε μαθητές του σχολείου τους.

Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την επίμαχη περίοδο της κρίσης οι συγκεκριμένοι 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 1,45 δις ευρώ με μέσο όρο τα 275.000 ευρώ.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται; 

δημοσιοι-υπαλληλοι

Μάλιστα οι μισοί από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και οι υπόλοιποι υπάλληλοι των Υπουργείων Οικονομικών,Υποδομών,Άμυνας και των Ο.Τ.Α. Οι 415 από τους 5260 “εμβασματούχους ” δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτήθηκαν, τα τελευταία χρόνια για διαφόρους λόγους, απο την υπηρεσία τους έχοντας όμως πριν αποστείλει σε ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες εμβάσματα ύψους 117 εκ.ευρώ που αντιστοιχούν σε μέσο όρο κατάθεσης τα 283.000 ευρώ. Από τους υπόλοιπους 4.845 εν ενεργεία σήμερα υπαλλήλους του δημοσίου 329 από αυτούς κατέθεσαν σε ξένες τράπεζες ποσά άνω των 600.000 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή,σύμφωνα με πληροφορίες,περιλαμβάνονται καθηγητές της Ανωτάτης βαθμίδας,ελάχιστοι καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης, εφοριακοί,πολεοδόμοι,χειρουργοί,γυναικολόγοι και ορθοπεδικοί του ΕΣΥ. Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν αποτελεί παράνομη ενέργεια. Ωστόσο όλοι οι αποστολείς εμβασμάτων θα ελεγχθούν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης αν τα ποσά αυτά τα είχαν δηλώσει στο “πόθεν έσχες” τους (για όσους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν) για να ελεγχθεί η περιουσιακή τους κατάσταση ενώ παράλληλα θα κληθούν να τα δικαιολογήσουν ώστε να μην κατηγορηθούν για αθέμιτο πλουτισμό.

Ανάλογη έρευνα και στο παρελθόν

Λεωνίδας Ρακιντζής

Ανάλογη έρευνα, σε μικρό όμως δείγμα υπαλλήλων, είχε γίνει παλαιότερα από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο
Ρακιντζή σύμφωνα με την οποία προέκυψε ότι 5 εφοριακοί,2 πολεοδόμοι και 1 επιθεωρητής εργασίας δεν είχαν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο “πόθεν έσχες ” τους, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν μπόρεσαν να τα δικαιολογήσουν..Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ερευνήσει αν οι 5.260 εμβασματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δηλώσει τα ποσά, που “εξήγαγαν ” κυρίως σε Γερμανικές,αγγλικές και Κυπριακές τράπεζες ,στις φορολογικές τους δηλώσεις για τα οικονομικά έτη από το 2004-2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ