Έρευνα: Γιώργος Λαιμός
Έχουν περάσει περίπου δέκα μέρες από τις πλημμύρες που έπληξαν την Αττική. Όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες σε σκηνές… απείρου κάλους, με αυτοκίνητα να γίνονται «συγκρουόμενα», σπίτια να βυθίζονται στη λάσπη, χείμαρρους στους δρόμους αλλά και ένα υπόγειο γκαράζ που παραλίγο να γίνει «υγρός» τάφος για οδηγούς και αυτοκίνητα. Μάλιστα ξεκινά και η αποζημίωση των πληγέντων από το κράτος, μετά από τις πρόσφατες καταγραφές των ζημιών, που έχουν γίνει. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως με τα αυτοκίνητα που πάρα πολλοί οδηγοί τα βρήκαν σε κατάσταση… σαν να πέρασε τυφώνας από μέσα;
Στην πραγματικότητα όπως εξηγεί στο ereportaz ο Συντονιστής Ασφαλιστικός Σύμβουλος Νίκος Φωτόπουλος θα αποζημιωθούν όσοι έχουν την προαιρετική κάλυψη για φυσικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα τονίζει: «Μέσω της προαιρετικής κάλυψης των Φυσικών Φαινομένων, καλύπτονται οι υλικές ζημιές που προκαλούνται άμεσα και αποδεδειγμένα από πλημμύρα, θύελλα, ανεμοστρόβιλο, κυκλώνα, χαλάζι, χιόνι, τυφώνα, ανεμοθύελλα, έκρηξη ηφαιστείου, σεισμό, παλιρροιακό κύμα (τσουνάμι), καθίζηση, δηλαδή φαινόμενα που προσδιορίζονται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές (συνήθως εξαιρείται ο παγετός). Ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση να προσκομίσει στην Ασφαλιστική Εταιρία βεβαίωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με την οποία θα αποδεικνύεται ότι συνέβησαν τα παραπάνω φυσικά φαινόμενα.»
Σε νόμο τροποποιημένο το ’91 βασίζεται η ασφάλεια των υπόγειων πάρκινγκ
Κανείς δεν ξεχνά το θρίλερ που εκτυλίχθηκε όλη τη νύχτα στο υπόγειο γκαράζ του σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ίλιον. Τα νερά αχρήστευσαν αυτοκίνητα και παραλίγο να γίνει «υγρός» τάφος για μία γυναίκα. Βάσει νόμου [ διαβάστε εδώ] η εταιρία κατά την κατασκευή του γκαράζ δεν υποχρεούταν να έχει μηχάνημα απάντλησης υδάτων για να μπορέσει να πάρει άδεια κατασκευής. Όμως ο νόμος κανονικά πρέπει να τροποποιηθεί για είναι νόμος του 1991, που σίγουρα τα υπόγεια γκαράζ-πάρκινγκ και δει δύο και τριών ορόφων δεν ήταν ευρέως διαδεδομένα.
Το ereportaz προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος, ώστε να δοθούν απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό. Μας παρέπεμψαν σε παλαιότερες δηλώσεις της Εκτελεστικής Διευθύντριας Μάρκετινγκ της εταιρίας κ. Ζέτας Χειμωνίδου, κατά της οποίες τόνιζε πως «Θα γίνει αποζημίωση μόνο αν εμείς έχουμε υπαιτιότητα. Θα αποδειχθεί αυτό από το πόρισμα. Αυτό περιμένουμε κι εμείς. Αν φανεί ότι έχουμε κάποια υπαιτιότητα, βεβαίως… Αλλά περιμένουμε το πόρισμα.»
Πόσο είμαστε πραγματικά ασφαλισμένοι από τις εταιρίες σε φυσικά φαινόμενα – Θεομηνίες
«Θύελλες, καταιγίδες, χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι είναι ορισμένα από τα καιρικά φαινόμενα, ευρέως γνωστά και ως θεομηνίες, που μπορούν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε. Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των καταστροφών που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί ο Νίκος Φωτόπουλος. Είναι, λοιπόν, η περιουσία μας είναι επαρκώς ασφαλισμένη απέναντι σε φυσικά φαινόμενα;
Η Απομυθοποίηση
Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια σπίτι καλύπτουν αυτόματα ζημίες που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Θύελλα είναι η επικράτηση σφοδρών ανέμων έντασης τουλάχιστον 8 Μποφόρ.
Καταιγίδα είναι η δυνατή βροχόπτωση το ύψος της οποίας ξεπερνάει τα 5 χλστ/ώρα/ τετραγ. εκατοστό.
Πλημμύρα είναι η εισροή ή συσσώρευση υδάτων η οποία οφείλεται σε υπερχείλιση δημόσιου ή ιδιωτικού δικτύου παροχής – αποχέτευσης υδάτων ή στην παρέκκλιση ποσοτήτων ύδατος από τα συνήθη κανάλια απορροής – διαφυγής τους.
Χιονόπτωση είναι η πτώση χιονιού.
Χαλαζόπτωση είναι η πτώση χαλαζιού.
Καλύπτονται οι υλικές ζημιές στα ασφαλιζόμενα αντικείμενα από πλημμύρα, θύελλα, χιονόπτωση (βάρος χιονιού) και χαλαζόπτωση. Διευκρινίζεται όμως ότι :
1. η κάλυψης της πλημμύρας αφορά αποκλειστικά ζημιές από εισροή ή συσσώρευση νερών που προέρχεται από εξωτερικούς χώρους (εκτός των ασφαλιζομένων).
2. η κάλυψη της χιονόπτωσης αφορά αποκλειστικά ζημιές που προκαλούνται από το βάρος του χιονιού και συγκεκριμένα η κάλυψη αφορά τις ζημιές οι οποίες προκληθούν στην ασφαλιζόμενη περιουσία από την πίεση την οποία ασκήσει το χιόνι (βάρος χιονιού) απευθείας στην ασφαλιζόμενη περιουσία ή σε αντικείμενα γειτνιάζοντα με αυτή τα οποία λόγω του βάρους του χιονιού καταρρεύσουν και πέσουν πάνω σε αυτή (στύλοι, δέντρα κλπ).
3. στην κάλυψη της θύελλας συμπεριλαμβάνονται και ζημιές στα ασφαλιζόμενα αντικείμενα από πτώση δέντρων ακόμη και στύλων από θύελλα.