Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το 2015 μπαίνει με Πρόεδρο ή εκλογές

«Ποδαρικό» με νέο Πρόεδρο ή με πρόωρες κάλπες θα κάνει το 2015. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει δραματικά τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και έχει επιβάλλει φρενήρεις ρυθμούς στα πολιτικά κόμματα.

Τι λένε οι αριθμοί

bouli-olomeleia

Οι βουλευτές και τα κόμματα καλούνται να λάβουν μέσα σε ένα εικοσαήμερο την κρίσιμη απόφαση να εκλέξουν Πρόεδρο ή να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, στην πιθανή περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους ο υποψήφιος που θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180», αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι βουλευτές που υπολογίζονται με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο δεν είναι περισσότεροι από 174 με 175.

Ελπίζουν, ωστόσο, στην πίεση που θα ασκηθούν από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν, κυρίως από τους κομματικά «ανέστιους» ή όσους είναι σε κόμματα που θα μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους και, πολύ περισσότερο, αν δεν περάσουν το 3% για να είναι στην επόμενη Βουλή, η Πρωτοχρονιά θα τους βρει… απλούς πολίτες.

Υπό τους υφιστάμενους συσχετισμούς, η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσεις στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 έως 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης που έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «όχι», εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία και είναι άγνωστο αν θα δώσουν θετική ψήφο, βλέποντας, μάλιστα, ότι ο στόχος μπορεί να μην επιτευχθεί.

Η ονοματολογία…δίνει και παίρνει

  • Ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.
  • Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρώην Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Βασίλης Σκουρής.
  • Ο πρόεδρος οργανισμού Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
  • Ο διάσημος Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
  • Η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.
  • Η πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εκδότρια του «Ικαρου» Χρυσή Καρύδη.
  • Η ακαδημαϊκός Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ.
  • Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
  • Η Μαρία Δαμανάκη.

Φυσικά στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν πέσει και ονόματα πολιτικών προσώπων. Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο Σταύρος Δήμας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος το είχε αρνηθεί, ακόμα και -μολονότι θεωρείται τεράστια έκπληξη- του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου.

Βούλτεψη: Θα βρεθούν οι 180 βουλευτές

Την εκτίμηση ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός σήμερα για διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε το όνομα του υποψηφίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή την προσπάθεια διαρκούς υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τη βεβαιότητα ότι οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κίνηση της κυβέρνησης μόνο ως ψύχραιμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. «Νομίζω πως σε συνεννόηση με τους δανειστές, η κυβέρνηση σέρνεται σε αυτή την επιλογή, είναι μία εξαναγκαστική γι’ αυτήν επιλογή, διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα σε όλα πια τα επίπεδα, διαπιστώνοντας πως έχει αποτύχει ο σχεδιασμός της, διαπιστώνοντας πως η πραγματικότητα και στο χθεσινό Eurogroup δεν έχει καμία σχέση με όσα έλεγε η ίδια περί εισόδου της χώρας στη μετα-μνημονιακή εποχή. Άρα, επιλέγει αυτόν τον τρόπο της επίσπευσης της διαδικασίας για την επιλογή του νέου Προέδρου, για να μην συζητήσει αυτά τα οποία έχει, ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό, προσυμφωνήσει με την τρόικα, τα νέα μέτρα αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με την πιστοληπτική γραμμή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τι κάνουν Ανεξάρτητοι ,  ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να πείσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς τη συμβολή ενός μέρους βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές.

Ασαφές είναι επίσης το πεδίο και για την τελική στάση που θα λάβουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, οι οποίοι λαμβάνοντας αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή υπέρ των εκλογών συνυπέγραψαν μαζί με τους ανεξάρτητους συναδέλφους τους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Βασίλη Οικονόμου και Πέτρο Τατσόπουλο κείμενο υπέρ της εκλογής Προέδρου, της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού χρονοδιαγράμματος για εκλογές μέσα στο 2015.

Εφόσον, πάντως, παραμείνουν «αλώβητες» στη γραμμή «όχι» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., διευκολύνεται ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει με τους 71 δικούς του βουλευτές την εκλογή, αφού μαζί με τη Χρυσή Αυγή (16) και το ΚΚΕ (12), τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 121 βουλευτές, όσους ακριβώς χρειάζονται για να επιβάλουν τις εκλογές.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στο άρθρο 32 παρ. 3. προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. 

*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ