Αλλά και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα είναι περιορισμένη αφού από τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών, μόλις ποσοστό 0,62% χρησιμοποίησε τη σχετική παροχή.
Συγκεκριμένα, από τα πραγματικά στοιχεία λογαριασμών φαρμακείων που κατατέθηκαν και αφορούσαν δαπάνες ανασφαλίστων πολιτών προκύπτει ότι τόσο ο αριθμός των επωφελούμενων ανασφάλιστων σε φαρμακευτικές παροχές όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο 25.317 ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη ενώ από τις αρχές του 2015 έως και τον περασμένο Μάιο εξυπηρετήθηκαν 65.291 ανασφάλιστοι πολίτες.
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015) ανήλθε σε 6.625.843 ευρώ.
Η χαμηλή «ζήτηση» αποδίδεται στην αδυναμία των ανασφάλιστων να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη (όπως προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους) με αποτέλεσμα είτε να αγνοούν το πρόβλημα υγείας τους είτε να απευθύνονται σε κοινωνικά ιατρεία.
Επίσης, οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι κυρίως νέα άτομα που είναι υγιείς ή κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.
Ευκολία στην πρόσβαση, πάντως, «υπόσχεται» η ΚΥΑ -άγνωστο παραμένει πότε θα τεθεί σε ισχύ – η οποία προβλέπει ένα σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα ΚΕΠ, από τα οποία στη συνέχεια θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου.
Πηγή : isotimos.com