Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Ντράγκι: Λεφτά μόνο αν είναι σε πρόγραμμα η Ελλάδα

Το ιλιγγιώδες ποσό του 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -QE- ή αλλιώς Quantitative Easing.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες, ξεκινώντας το Μάρτιο του 2015 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016. Κάθε μήνα, οι εθνικές τράπεζες που είναι μέλη της ΕΚΤ θα διαθέτουν συνολικά 60 δισ.ευρώ για το πρόγραμμα Quantitative Easing (QE).

Τα σημερινά μέτρα θα στηρίξουν αποφασιστικά την σταθεροποίηση -μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- του πληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος.

Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα 

xrimata3

«Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ» δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ντράγκι.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται κατ’ αρχάς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά υπό προϋποθέσεις, με σημαντικότερη την υπαγωγή της σε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή» επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται (σσ για την συμπερίληψη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης)».

Κληθείς να διευκρινίσει τι θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ.Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος: «Από τον Ιούλιο και μετά μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Οργή Βερολίνου για τις ανακοινώσεις

Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο δεν άργησε να έλθει, καθώς, ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, έβγαλε οργισμένη ανακοίνωση προτού τελειώσει η συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουρτ Λάουκ σημείωσε ότι η ΕΚΤ κρύβει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μέσω της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής.

«Η ΕΚΤ απλώς αγοράζει χρόνο μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Η πολιτική μας εγγυάται την επόμενη μέρα

samaras_antonis

Με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Στο μήνυμα του ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η πολιτική θέση της ΝΔ εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η «τελική απόφαση είναι δική σας»

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά.  Χωρίς πρόγραμμα  θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή.

Ενώ η δική μας πολιτική θέση εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα για τη χώρα μας η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ μας κρατάει έξω από το πρόγραμμα. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού καιρού. Η τελική απόφαση είναι δική σας».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδονται όσοι έσπειραν φόβο και πανικό

tsipras3

Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι  «διαψεύστηκαν όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό».
«Ολοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής  χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Η ανασφάλεια λόγω εκλογών προκάλεσε εκροές 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάληψη τριών δισεκατομμυρίων από τις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για ανασφάλεια λόγω των εκλογών, αλλά επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Δεν έχει λάβει ακόμη τις διαστάσεις του 2012. Αλλά το παρακολουθούμε», δηλώνει.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ποσοτική χαλάρωση ισχύει ήδη

lagkarnt

Η ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ήδη λειτουργεί, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας κατά τη δεύτερη μέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κι εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι ένα από τα «καυτά» θέματα της ατζέντας στο Νταβός.

Σχολιάζοντας, λοιπόν, το τι θα κάνει ο Ντράγκι αλλά και τις επιπτώσεις του προγράμματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι προσδοκίες για την αγορά ομολόγων έχουν ήδη επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Μέχρι ένα σημείο η ποσοτική χαλάρωση έχει ήδη φέρει αποτελέσματα», καθώς οι αποδόσεις είναι χαμηλές, εξήγησε η Λαγκάρντ.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ