Την πρόθεση να τα βάλει με πολλούς έχουν δείξει από την πρώτη κιόλας μέρα υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Την επιστροφή στο δημόσιο των απολυμένων από τη διαθεσιμότητα έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Με σαρρωτικές αλλαγές και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ξεκινάει το υπουργείο Παιδείας. «Stop» στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ βάζει ο κ. Δρίτσας. Έτοιμος να σπάσει το κατεστημένο στα νοσοκομεία δείχνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ereportaz.gr.
Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης» δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτικής εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού».
Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων – Έρχονται προσλήψεις Τα πάνω κάτω φέρνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.
Παράλληλα ο κ. Κουράκης τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο κ. Κουράκης, από εφέτος καταργείται η «Τράπεζα θεμάτων»,
– Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου
– Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
– Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
– Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
– Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
– Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους.
– Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
– Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
– Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
«Όχι» στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ
Λίγο πριν την ορκωμοσία του ως υπουργού αναπληρωτή για θέματα Ναυτιλίας, ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού».
Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στο Reuters.
«Δεν θα πουλήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας στο Reuters.
Την άμεση ανάκληση όσων απολύσεων από το Δημόσιο έγιναν αντισυνταγματικά, προανήγγειλε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ανάκληση των αντισυνταγματικών απολύσεων στο δημόσιο
«Θα ανακληθούν όλες οι πράξεις διαθεσιμότητας άμεσα, και θα πούμε στους εταίρους ότι δεν μας δεσμεύουν οι συμφωνίες που έχουν κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων, είπε ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους υπαλλήλους προκείμενου να εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης δίκαιο, και όχι τιμωρητικό.
Επισήμανε ότι όλες οι απολύσεις για πειθαρχικά παραπτώματα θα προχωρήσουν άμεσα και θα λήξουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Μπαίνει δυναμικά ο Κουρουμπλής
Τον τομέα της Υγείας, ανέλαβε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ο συγκεκριμένος τομέας ευθύνης είναι ένας χώρος τον οποίο ο νέος υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά, αφού την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, ως ο πρώτος Έλληνας με ειδικές ανάγκες, και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στη προστασία των παιδιών, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.
Τώρα, από τη θέση του υπουργού, ξεκινά το δύσκολο έργο του, έχοντας στο πλευρό του ως αναπληρωτές Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Δημήτρη Στρατούλη.
«Η υγεία θέλει πράξη, δε θέλει θεωρίες», σημειώνει μιλώντας στο isotimos.com ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία χρίζουν διαφάνειας και «καθαριότητας».
Με βασικότερο αυτό των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει πως τα προβλήματα του τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι πολλά, αναφέροντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη σωστή διαχείριση του φαρμάκου σε ό,τι αφορά στην επάρκεια αλλά και την παραγωγή του στη χώρα μας, τις προμήθειες, τη λειτουργία των ταμείων και τη διαχείριση αυτών.
«Πρέπει να ελεγχθεί η διαχείριση των ταμείων σε βάθος δέκα χρόνων τουλάχιστον, διότι και εκεί υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία κάποιοι τα αντιπαρέρχονται», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ξεκινά μια μεγάλη έρευνα, σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα, και ότι «τίποτα δε θα αφεθεί για να το δούμε αργότερα».
Μιλώντας για τους ανασφάλιστους σημειώνει: «Τα τρία εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Οφείλουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που τους βρήκε η κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι, να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή φροντίδα περίθαλψης», ενώ προσθέτει ότι «Το ζήτημα στην Υγεία είναι να είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί σε αυτά τα ζητήματα, γιατί έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, με την καθημερινότητά του. Και κυρίως με το αίσθημα της ανασφάλειας που νιώθει όταν ξέρει ότι δεν έχει πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας».
Ακόμα, αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ως νέος υπουργός Υγείας θα είναι να ζητήσει απολογισμό από όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων: «Μέσα σε ένα τριήμερο πρέπει να έχω μια εικόνα του τι γίνεται, του τι προβλήματα υπάρχουν, από όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων».
Σε ερώτησή μας για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ως νέος υπουργός Υγείας πρόκειται να «πολεμήσουν» τις πολυεθνικές του φαρμάκου, απαντά: «Όταν έχεις πολιτική βούληση και δεν έχεις δεσμεύσεις μπορείς να το κάνεις. Μιλώντας νωρίτερα σε μια γερμανική εφημερίδα, διερωτήθηκα για το πώς είναι δυνατόν να μειώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί, και από την άλλη μεριά να είναι γνωστό, ότι υπάρχουν πολυεθνικές εδώ, που επί 7-8 χρόνια έχουν τζίρο πάνω από ένα δισεκατομμύριο, και παρουσιάζουν ζημίες; Μπορούν να μου πούνε στη Γερμανία τη φόρο πληρώνουν, οι ίδιες; Όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι», αναφέρει και προσθέτει με έμφαση: «Δεν πάμε να χαϊδέψουμε αυτιά ούτε να υπηρετήσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα. Την πατρίδα θα υπηρετήσουμε με κάθε κόστος. Και το τονίζω αυτό. Με κάθε κόστος».
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στα ΑμεΑ, ένα ζήτημα που, όπως τόνισε, τον απασχολεί και θα ασχοληθεί με αυτό «ανεξάρτητα από το αν είναι στην αρμοδιότητά μου, ή όχι»: «Είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μου. Όχι γιατί, μπορεί να πει κανείς, ότι έχω τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, όσο γιατί έχω τη σχέση και τη γνώση των αγώνων αυτού του χώρου».
Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε και για την παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα έχει επιστήμονες εκπληκτικούς, έχει ερευνητικά κέντρα αξιόπιστα, έχει τεχνογνωσία. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Όχι από Έλληνες μόνο, από οποιονδήποτε, ξεκινώντας από το ίδιο το κράτος, όπου μπορεί να κάνει κάτι, σε κάποια φάρμακα, όσο και από οποιαδήποτε πολιτική που μπορεί να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Αυτό θα σημαίνει, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενη αξία».