Η Έφη Σιαΐνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη τη Νεφέλη.
Το 2004 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ και δημιούργησε το πρώτο της γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Πάτρα, με ειδίκευση στην εικονική πραγματικότητα και τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις μεσω Η/Υ.
Το 2010 δημιουργεί, μαζί με τον Δημήτρη Μουρτζούχο – πολιτικό μηχανικό, την εταιρεία e-adeia.gr με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μηχανικού τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρείες, εισάγοντας καινοτόμους τρόπους συνεργασίας και δημιουργώντας δίκτυο συνεργατών σε όλη τη χώρα.
Το 2012 δημιουργεί, την πρωτοποριακή υπηρεσία eplans.gr, την πρώτη ελληνική online πλατφόρμα έτοιμων αρχιτεκτονικών λύσεων.
Το 2014 δημιουργεί μαζί με την Αλεξία Παππά το fashion brand Maraboo, το οποίο διαθέτει limited edition ρούχα για γυναίκες και παιδιά, με αποκλειστική διάθεση από το eshop www.maraboo.eu
Αξιοσημείωτη είναι η βράβευσή της, το 2012, στις εκδηλώσεις της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας, (GEW), με παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών σε Αθήνα και Πάτρα και διάκριση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του 2012. Έκτοτε είναι μέλος του ΟΕΣΥΝΕ και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Δυτ. Ελλάδας στον οποίο και εκλέχθηκε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2014.
-Πως κολλάει κανείς το “μικρόβιο” του επιχειρείν..Επιθυμία η ανάγκη;
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας, ο νέος μόνο σαν αναγκαιότητα μπορεί να δει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πλέον το επιχειρέιν είναι θέμα βιοπορισμού. Τα γεμάτα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι η βασική μηχανή παραγωγής ανέργων. Ένας τελειόφοιτος, που δεν θέλει να εγκαταλείψει την πατρίδα του με σκοπό την επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό, δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει. Με δεδομένο πως το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, η επιλογή σήμερα είναι επιχειρηματίας ή άνεργος. Κατά τη γνώμη μου βέβαια, το μικρόβιο του επιχειρέιν, σήμερα, το κολλάς αφού έχεις ήδη ξεκινήσει να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα και με την προϋπόθεση πως αγαπάς αυτό που κάνεις. Η δημιουργία και η εξέλιξη ταυτίζονται με την υγιή επιχειρηματικότητα και είναι οι κινητήριες δυνάμεις για την επιτυχία.
-Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεινοπαθούν σήμερα με χρέη και έλλειψη τραπεζικού δανεισμού …Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και για μια νέα επιχειρηματία;
Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας σήμερα δεν περιορίζονται μόνο στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, στον ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό και στην ατελείωτη γραφειοκρατία. Το ασταθές φορολογικό καθεστώς, οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες εξωστρέφειας καθώς και η αντιμετώπιση του νέου επιχειρηματία ως ¨εγκληματία ή λαμόγιο¨ κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα. Ο νέος που ξεκινά σήμερα τι δική του μικρή επιχείρηση, ρισκάρει το κεφάλαιό του, τον χρόνο του και σίγουρα την ψυχική του ισορροπία. Παρόλα όμως τα προβλήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας, η λαχτάρα για δημιουργία, η ηθική ικανοποίηση, η επίτευξη των στόχων βήμα βήμα και σε δεύτερο στάδιο οι οικονομικές απολαβές και η αναγνώριση αποζημιώνουν, κατ’ εμέ, κάθε επίπονη προσπάθεια.
– Το ελληνικό δημόσιο με την πολυνομία του βοηθάει η μπλοκάρει απόπειρες για νεοφυείς επιχειρήσεις;
Σαφέστατα το Ελληνικό δημόσιο με την πολυνομία αλλά και τη γραφειοκρατία μπλοκάρει απόπειρες νεοφυών επιχειρήσεων. Πάρα πολλά παραδείγματα startup επιχειρήσ εων που εγκατέλειψαν, φορολογικά, την Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την εξαγορά τους από μεγαλύτερες εταιρίες. Στην Ελλάδα δυστυχώς το φορολογικό και νομικό καθεστώς δεν είναι φιλικό προς τον επιχειρηματία. Τρανό παράδειγμα νομικής αρτηριοσκλήρυνσης η κατάργηση της έννοιας του co-working space. Νομικά και φορολογικά δεν μπορούν να έχουν έδρα στην ίδια φυσική διεύθυνση περισσότερες από μία επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Με λίγα λόγια, σε ένα incubator (θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων τεχνολογιών) μπορεί να έχει έδρα μόνο… ένα startup από αυτά που στεγάζονται, τα υπόλοιποι πρέπει να δηλώσουν φορολογική έδρα το… σπίτι τους!! Οφείλω, βέβαια, να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, με την χρήση του taxisnet, τη diavgeia, το one stop shop κλπ. Σημαντική βοήθεια στις νεοφυείς επιχειρήσεις σε νομικά και φορολογικά θέματα, για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και σε θέματα δικτύωσης, εντός και εκτός Ελλάδας, προσφέρει για πάνω από δέκα χρόνια η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών www.esyne.gr
-Οι στόχοι σας είναι κυρίως εσωστρεφείς η εξωστρεφείς αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών σας;
Οι σπουδές μου στο ΕΜΠ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχ. με οδήγησαν στο να σκέφτομαι πολύπλευρα και δημιουργικά. Το 2009 δημιούργησα με τους συνεργάτες μου την πλατφόρμα e-adeia.gr μέσα από την οποία παρέχονται όλες οι υπηρεσίες του μηχανικού με ένα κλικ. Η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε μηχανικούς. Η εξέλιξη της είναι το eplans .gr , το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα έτοιμων αρχιτεκτονικών λύσεων σύμφωνα με το ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό. Μπορεί όμως ένας μηχανικός στην Ελλάδα να έχει στόχο την εξωστρέφεια ζώντας και δουλεύοντας εδώ; Σίγουρα μπορεί, σήμερα η τεχνολογία είναι με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Τι κι αν στη χώρα μας έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα κατά 90%, υπάρχουν χώρες σε όλο τον κόσμο που οι οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται. Μέσω του διαδικτύου, οι μελέτες μας μπορούν να φτάσουν παντού. Η εργασία από απόσταση είναι νέο φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και πολύ χρήσιμο εργαλείο βιοπορισμού στην παρούσα οικονομική κατάσταση.
-Το κεφάλαιο για μια νέα επιχείρηση είναι σήμερα το δυσκολότερο η έλλειψη αγοράς καθώς και ο ανταγωνισμός απο ξένα μεγαθήρια στον τομέα σας;
Το κεφάλαιο είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σήμερα. Είτε προέρχεται από επενδυτή, είτε από δανεισμό είτε από επιδότηση είναι αυτό που θα βοηθήσει το startup να κάνει το scale up, δηλαδή το μεγάλο άλμα για να κατακτήσει την ευρύτερη αγορά. Αν η υπηρεσία ή το προϊόν της επιχείρησης είναι πραγματικά αξιόλογο, αν η ομάδα που το υποστηρίζει και το αναπτύσσει είναι δεμένη και προσηλωμένη στο στόχο και αν το επιχειρηματικό πλάνο είναι καλά σχεδιασμένο τότε η αγορά δεν έχει όρια. Ο ανταγωνισμός τις περισσότερες φορές δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες βγάζοντας στην επιφάνεια κενά της αγοράς στα οποία υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης εξειδικευμένων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας μας έχει δείξει, άλλωστε, πως οι εξαγορές οι κοινοπραξίες και οι συγχωνεύσεις είναι μέσα στο παιχνίδι της αγοράς. Προσωπικά πιστεύω πως οι καλές πρακτικές των μεγάλων εταιριών πρέπει να αποτελούν βοήθημα για τις startups φτάνει ο κάθε νέος επιχειρηματίας να τις φέρνει στα μέτρα του. Η επιχειρηματικότητα είναι δείγμα μιας υγιούς και πολιτισμένης κοινωνίας που αναπτύσσεται, εξελίσσεται και προοδεύει. Ειδικά η νεανική επιχειρηματικότητα προσδιορίζει το μέλλον μιας χώρας.