Στην τελική ευθεία για την έκδοση του βουλεύματος που θα παραπέμπει -ή δεν θα παραπέμπει- σε δίκη τους βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής , βρίσκεται το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Μετά από πολύμηνη ανάκριση και μία εισαγγελική πρόταση «μαμούθ» με την οποία ο εισαγγελέας ζητούσε την παραπομπή σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η ώρα του συμβουλίου έφτασε. Εάν υιοθετήσει την κρίση του εισαγγελέα, μέσα στο Μάρτιο πιθανολογείται ότι η δίκη θα αρχίσει με 70 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Το χρονικό
Η απαρχή της δικαστικής διερεύνησης έγινε αμέσως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, με μία σειρά δικογραφιών να διαβιβάζονται στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να συσχετιστούν.
Η δολοφονία Φύσσα, η επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων, η δολοφονία του Πακιστανού Λουγκμάν, σειρά επιθέσεων σε κοινωνικούς χώρους, ήταν μερικές από τις δικογραφίες που ερεύνησαν οι εφέτες ανακρίτριες, προφυλακίζοντας αρκετά στελέχη αλλά και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Στον αντίποδα, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μιλούν για πολιτική δίωξη επειδή είχαν -και έχουν-υψηλά εκλογικά ποσοστά, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα ήταν μεγαλύτερα εάν τα στελέχη της και δη ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν ήταν πίσω από τα κάγκελα…
Την παραπομπή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, δηλαδή και των 18 βουλευτών, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, εισηγείται με μια πρόταση-μαμούθ 700 σελίδων ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας
Με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή του Νίκου Μιχαλολιάκου και όλων των κατηγορουμένων βουλευτών για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Ηλίας Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα και για το κακούργημα της διακεκριμένη οπλοκατοχής.
Ακόμη με την 700 σελίδων πρότασή του ο κ. Ντογιάκος προτείνει σε ότι αφορά τον Χρήστο Παππά την μετατροπή του κακουργήματος της σύστασης παράνομου αρχείου σε πλημμέλημα.
Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται αναφορά σε κάθε μια εγκληματική ενέργεια της ΧΑ αξιολογείται, όμως, ως σοβαρότερη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν από περίπου ένα χρόνο. Η επίθεση σε μαθγητή στο Π. Φάληρο, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίποινα» και «Συνεργείο» αλλά και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στο Πέραμα και στην Κρήτη.
Ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο εισαγγελέας θεωρεί ότι ο 37χρονος μουσικός ήταν στοχοποιημένος, ότι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του ήξεραν ποιος είναι και ότι γενικότερα υπήρχε δόλος.
Επίσης ζητεί να παραπεμφθούν 52 ακόμη άτομα, στελέχη και μέλη του κόμματος, τα οποία ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις δέκα υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Μεταξύ αυτών, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στο Πέραμα σε μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, την εισβολή στο στέκι «Αντίπνοια», σε συνεργείο στην Ηλιούπολη, την επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, την ανθρωποκτονία του Πακιστανού Λουκμάν στα Πετράλωνα, καθώς και την επίθεση σε Πακιστανούς σε ελαιοτριβείο στην Κρήτη.
Χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο κ. Ντογιάκος αναφέρει για την Χρυσή Αυγή και τους βουλευτές της: «Οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις εκλογές του έτους 2012 υπό τη σημαία του πολιτικού κόμματός Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή συνειδητά επιδιώκουν να απαξιώσουν το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τις αρχές του κράτους…
Ουδείς εκ των βουλευτών του ως άνω πολιτικού κόμματος είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρό χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών.