Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες-Παρίσι αποτελούν κομβικό σημείο, παρότι καταληκτικός σταθμός είναι αδιαμφισβήτητα η σύνοδος κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου όπου δεν αποκλείεται να γίνει η πρώτη δια ζώσης επαφή του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Εν τω μεταξύ τις προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιάσει εκτός απροόπτου το Σάββατο ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σε πολύ θερμό κλίμα πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η συζήτηση – μπήκαν στην αίθουσα πιασμένοι χεράκι -ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Γκλοντ Γιουνκέρ. Αργότερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, πριν από ένα τέταρτο ξεκίνησε και η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα, με τις πρώτες πληροφορίες δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις, εκτός κι αν επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η «ατζέντα» των συνομιλιών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ιδιαίτερα πλούσια και περιλαμβάνει:
Τη σχέση που θα βρουν Αθήνα-Βρυξέλλες μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση
Τη μετεξέλιξη της Τρόικα
Την διευθέτηση του Χρέους
Το θέμα του Κοινοτικού Επιτρόπου σε συνδυασμό με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το πρόσωπα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Δεύτερος «σταθμός» το Παρίσι
Λίγες ώρες μετά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μεταφερθεί στα Ηλύσια Πεδία, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά στην πρωθυπουργική κατοικία το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος γνωρίζει άριστα τις διαθέσεις της Καγκελαρίου.
Εν αναμονή από Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως, μόλις χθες δήλωσε πως δεν θέλει να σχολιάσει προτού δει τις ελληνικές προτάσεις, ενώ πυκνές είναι εκ των πραγμάτων οι παρασκηνιακές συζητήσεις δεδομένου ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κ. Μέρκελ θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξεδιπλώνει τη στρατηγική του και επιθυμεί: πρώτον να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να οργανωθεί ένας τρόπος συνεννόησης με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και δεύτερον να παρουσιαστούν με σαφήνεια οι προτάσεις της κυβέρνησης (κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο). Ο Αλέξης Τσίπρας κατόπιν όλων αυτών να προσέλθει στη σύνοδο κορυφής, και να μπορέσει να πάρει το «πράσινο φως» για το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που θα προϋποθέτει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης
Την προετοιμασία με τους υπουργούς, έχουν αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς ο συντονιστής των οικονομικών υπουργείων, αλλά «υπαρχηγός» στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Αλ. Φλαμπουράρης, επίσης, που έχει αναλάβει συντονιστής του κυβερνητικού έργου, επιβεβαιώνεται πως είναι ένα από τα πρόσωπα που ο Πρωθυπουργός εμπιστεύεται περισσότερο.
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ουσιαστικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ θα ενημερώσει επί της ουσίας για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το θέμα του προγράμματος και του χρέους. Όποιες τροποποιήσεις ακολουθήσουν-κάτι που θεωρείται βέβαιον-θα λαμβάνουν υπόψη και τους συμβιβασμούς που θα υπάρξουν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, πιθανόν και τα νέα μέτρα που στην πορεία χρειαστεί να ληφθούν.
Η σύγκρουση Τσίπρα-Σαμαρά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων η πρώτη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την αλλαγή ρόλων των δύο ανδρών. Συνολικότερα εμφανίζει ενδιαφέρον το είδος της αντιπολίτευσης που θα επιλέξει ως αξιωματική αντιπολίτευση η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τι στάση θα κρατήσει ο Αλ Τσίπρας-που θεωρείται βέβαιον ότι θα αντιδράσει ακόμα και με αποκαλύψεις (π.χ. e-mail Γκ. Χαρδούβελη), εάν προκληθεί υπέρ του δέοντος.
Οι πρώτες εμφανίσεις
Για πρώτη φορά στη νέα Βουλή θα εμφανιστούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας ως επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά, βεβαίως, τόσο το Ποτάμι όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης.