Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τραγωδία στο Φαρμοκονήσι: Ποινή κάθειρξης 145 ετών σε 19χρονο

Ένοχος με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο 21χρονος Σύρος ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθίστηκε πέρυσι τον Ιανουάριο ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 12 ψυχές!

Το δικαστήριο, παρά την λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το περιστατικό και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός Σύριος δεν φέρει ευθύνη, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει μόνο τα 25 έτη) καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για την μεταφορά κάθε παράνομου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο) καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).

Με δηλώσεις του στην «Ροδιακή» μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης του 19χρονου Σύριου, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος είπε τα εξής: «με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού.

Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν, μετά το ναυάγιο, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

Όπως η ίδια είπε ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι οι ναυαγοί κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο το σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα που επέβαιναν η οποία και τελικά ανετράπη.

Η κ. Μπαρσέφσκι παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε στην «Ροδιακή»: « πρόκειται για μία εξοντωτική για το νεαρό κατηγορούμενο, ποινή η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω το Σύριο πρόσφυγα που καταδικάστηκε σε θύτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

«Δεν ήμουν εγώ ο κυβερνήτης»
Πλήρως αρνήθηκε τις κατηγορίες απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 21χρονος Σύριος ο οποίος και επεσήμανε αρκετές φορές πως δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο 21χρονος είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Σουηδία. Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσει τον τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.

Εκείνη τη φορά ο 21χρονος δήλωσε πως είχε πληρώσει το ποσό των 500 ευρώ, ενώ την δεύτερη κατά την οποία και συνελήφθη τα διπλάσια. Τα χρήματα είπε πως τα είχε κερδίσει δουλεύοντας σε κομμωτήριο στην Τουρκία ενώ χρειάστηκε να του συμπληρώσει (την δεύτερη φορά) και 200 ευρώ ο πατέρας του. Μπήκαν στη βάρκα μαζί και με τους  άλλους αλλοδαπούς, οι περισσότεροι Αφγανικής καταγωγής και καπετάνιος ήταν όπως είπε ένας Αφγανός.

Η βάρκα είχε 6-7 μέτρα μήκος και ίσα – ίσα χωρούσαν και οι 27 άνθρωποι. Όταν ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια ο καιρός ήταν καλός όμως μετά από μιάμιση περίπου ώρα και καθώς πλησίαζαν στο Φαρμακονήσι ο καιρός χάλασε, η βάρκα άρχισε να κουνιέται πάρα πολύ. Ένας από τους μεταφερόμενους φώναξε στον καπετάνιο «να κάνει κάτι».

Μετά από λίγο η βάρκα σταμάτησε και δεν κινούνταν και ο καπετάνιος τους είπε ότι είχε μηχανική βλάβη. Μάλιστα επικοινώνησε, όπως είπε ο 21χρονος κατηγορούμενος, με κάποιον στην Τουρκία ο οποίος του είπε να περιμένει λίγο για να κρυώσει η μηχανή και μετά να ξεκινήσει πάλι. Περίπου μισή ώρα βρίσκονταν ακινητοποιημένοι μέσα στην βάρκα οι αλλοδαποί όταν τους εντόπισαν οι Λιμενικοί.

«Πήρε ένα μωρό αγκαλιά και δήλωσε λαθρομετανάστης»
Σύμφωνα πάντα με την απολογία του 21χρονου, μόλις ο καπετάνιος του σκάφους είδε τους λιμενικούς πήρε από την κοπέλα που βρισκόταν δίπλα του (πιθανόν να ήταν φίλη ή γυναίκα του, δεν το γνωρίζει αυτό) το μωρό που κρατούσε και άρχισε να μιλάει αγγλικά με το προσωπικό του πλωτού σκάφους.

Ο νεαρός αλλοδαπός είπε επίσης πως η απόσταση από την ακτή του Φαρμακονησίου ήταν περίπου στα 100 μέτρα και μάλιστα είχαν σκεφθεί να πέσουν στη θάλασσα και να βγουν κολυμπώντας όμως δεν γνώριζαν όλοι κολύμπι. Οι λιμενικοί τους έριξαν σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν.

Ο 21χρονος κατήγγειλε απολογούμενος, πως η ταχύτητα του σκάφους του Λιμενικού ήταν μεγάλη και η βάρκα τους άρχισε να κινείται δεξιά και αριστερά (δεν βρισκόταν σε ευθεία από το πλωτό) και να μπάζει νερά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρησιμοποιώντας δύο κουβάδες που υπήρχαν στη βάρκα προσπάθησαν να αδειάσουν ότι νερά μπορούσαν, χωρίς αποτέλεσμα ουσιαστικό.

Οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν προς τους λιμενικούς όμως εκείνοι δεν τους άκουγαν και τελικά η βάρκα βούλιαξε. Ο νεαρός Σύριος αρνήθηκε ότι οι κάποιοι επιβάτες της βάρκας μετακινήθηκαν όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, αλλά διευκρίνισε πως αυτή βούλιαξε από τα νερά που εισήλθαν λόγω της αυξημένης ταχύτητας του πλωτού σκάφους.

Δεν υπήρχαν σωσίβια
Ερωτηθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου ο 21χρονος, αν στην βάρκα υπήρχαν σωστικά μέσα, δήλωσε πως υπήρχαν τρία σωσίβια τα οποία θα χρησιμοποιούσε όπως από την αρχή τους ξεκαθάρισε ο καπετάνιος της βάρκας, η φίλη ή σύζυγός του και το παιδί που είχαν μαζί τους. Για τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες δεν υπήρχε σωσίβιο.

Η προσφυγή και τα λοιπά έγγραφα
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δικαστήριο προσκομίστηκε από την υπεράσπιση, η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τους διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13), αλλά και αρκετές ένορκες καταθέσεις των λοιπών μεταφερομένων σύμφωνα με τις οποίες ο 21χρονος Σύριος δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ταξίδι των 27 αλλοδαπών (13 άνδρες, 4 γυναίκες και 10 παιδιά) ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με το ξύλινο αλιευτικό σκάφος «CONZURU». Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου 2014, σκάφος του λιμενικού αφού ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο του νησιού, εντόπισε 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι ακινητοποιημένο -πιθανόν από μηχανική βλάβη- χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, το αλιευτικό σκάφος μήκους 8-9 μέτρων, με τους παράνομους μετανάστες.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις κρατούσες καιρικές συνθήκες (ισχυρή αποθαλασσία Ν.ΝΑ 5 bf) το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό για την ακτή, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Αυτό  είχε  ως  συνέπεια  να μετατραπεί η επιχείρηση  ρυμούλκυσης,  άμεσα από το Π.Λ.Σ., σε επιχείρηση διάσωσης από τη θάλασσα, συντονισμένη από το Ενιαίο Κέντρο  Συντονισμού  Έρευνας και Διάσωσης  και μέχρι το πρωί είχαν διασωθεί 16 άτομα (14 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί), ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 ακόμη εξακολουθούσαν να αγνοούνται.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν από ξηράς, αέρος και θάλασσα χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο ίχνος από τους αγνοούμενους λαθρομετανάστες.

Οι 14 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου και φιλοξενήθηκαν ενώ μερικές μέρες αργότερα μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

πηγή: rodiaki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ