Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο Τσίπρας προανήγγειλε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τη δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καθώς και την υπογραφή συμφώνου για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με δικαιοσύνη στην Ελλάδα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι:

«Αυτή η συνεργασία μάλιστα δεν θα γίνει με βάση την εργαλειοθήκη που έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δύο πλευρές, αλλά με βάση το πρόγραμμά μας και τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η λεγόμενη εργαλειοθήκη ήταν στην πραγματικότητα εργαλειοθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα στο κεφάλι των χρήσιμων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα» και προανήγγειλε πολύ σύντομα το ταξίδι του στο Παρίσι προκειμένου όπως είπε: «να επισημοποιήσω αυτή τη σχέση συνεργασίας και να δούμε συγκεκριμένες πτυχές».

Και σημείωσε με νόημα: «Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα για την Ελλάδα».

Γκουρία: Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε τι οφείλουν να κάνουν στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κατέστησε σαφή την πρόθεση του Οργανισμού για τεχνοκρατική βοήθεια, και όχι υποδείξεις ούτε προσπάθειες υποκατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ, και βρισκόμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και για την Ελλάδα. Η Συνεργασία και η Ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού. Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε τι οφείλουν να κάνουν στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

«Στόχος του Οργανισμού είναι να βοηθήσει τους Ελληνες πολίτες είτε στο πεδίο της φορολόγησης είτε με είσπραξη φορών, είτε με την ενίσχυση ανταγωνισμού…

Υπάρχουν ομάδες που μετατράπηκαν σε ομάδες συμφερόντων και αντιστέκονται στην αλλαγή γιατί θα απειλούσε τις δικές τους θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εργαλειοθήκη για το άνοιγμα των αγορών.

«Δυοπώλια, μονοπώλια, ολιγοπώλια όλα των ειδών, θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης, ώστε να ευνοηθούν οι περισσότεροι Έλληνες και όχι λίγοι κατόχους εταιρειών» παρατήρησε δε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ