Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Κάθειρξη 15 ετών για Μιχαηλίδη και τον γιο του για την υπόθεση των TOR M1

Ποινή κάθειρξης 15 ετών επέβαλε το δικαστήριο στον Ντίνο Μιχαηλίδη και άλλα τόσα στον γιο του, Μιχάλη Μιχαηλίδη, για την υπόθεση των TOR M1.

Ισόβια κάθειρξη και 12 έτη επιβλήθηκαν στον Αναστάσιο Σοφό, 12 έτη στη Μαρία Σοφού και ισόβια κάθειρξη και 17 έτη στον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Τα βασικά πρόσωπα

Βασικό πρόσωπο στη δίκη αυτή είναι ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση μετά των εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ .

Ακόμη, κεντρικό πρόσωπο είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ ο οποίος καταζητείται, πλην όμως στο δικαστήριο εκπροσωπείται από το δικηγόρο του Θ. Σοφό.

Ισόβια κάθειρξη στον καταζητούμενο έμπορο όπλων Φουαντ Αλ Ζαγιάντ αλλά πολυετείς καθείρξεις σε βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος στη σύμβαση των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η πρόταση του εισαγγελέα 

Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε:

-Κάθειρξη  14 ετών για τον Ντίνο Μιχαηλιδη, πρώην υπουργό της Κύπρου
– Κάθειρξη 14  ετών για τον υιό του πρώην υπουργού Μιχάλη
-Ισόβια για τον Φουάντ Αλ Σαγιαντ και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών
-Ισόβια για τον πρώην νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αν. Σοφό και επιπλέον κάθειρξη 10 ετών
– Κάθειρξη δέκα ετών για την  σύζυγο του Αν. Σοφού που κατηγορείται για συνεργεία σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, υιοθετώντας στο σύνολό της σχεδόν την πρόταση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα η εισαγγελέας της έδρας.

Βασικό πρόσωπο στη δίκη αυτή είναι ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση μετά των εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού Μιχαηλίδη, Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται  ο Κύπριος πρώην υπουργός.

Ακόμη, κεντρικό πρόσωπο είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ ο οποίος καταζητείται, πλην όμως στο δικαστήριο εκπροσωπείται από το δικηγόρο του Θ. Σοφό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η εισαγγελέας είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι και οι πέντε εμπλεκόμενοι, επισημαίνοντας ότι τέλεσαν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται μεθοδευμένα και χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή» ανέφερε η εισαγγελέας.
Η εισαγγελέας ωστόσο είχε διαφοροποιηθεί ως προς τον υιο Μιχαηλίδη κρίνοντας ότι η δική του εμπλοκή περιορίζεται στην παραλαβή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών, και για αυτά μόνο πρέπει να κηρυχθεί ένοχος.

Κομβικό σημείο για την καταδικαστική πρόταση ήταν -κατά την εισαγγελική λειτουργό- η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, εξαδέφλου του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει ήδη καταδικασθεί για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος αλλά είναι εκτός φυλακής καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας:

«Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…»επισήμανε η εισαγγελέας για τον  Ν. Ζήγρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ