Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μπήκε στο «ρινγκ» της Συνόδου Κορυφής ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, έχει μπαράζ συναντήσεων με ηγέτες κρατών. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Όλες αυτές οι κινήσεις με φόντο το σκηνικό ρήξης στο Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από συνολικά 7 ώρες διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθέν, με τους υπουργούς της Ευρωζώνης να πιέζουν την Ελλάδα για αποδοχή παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος και την ελληνική πλευρά να αρνείται μέχρι τέλους.

Θα επουλώσουμε τις πληγές

Την πεποίθησή του πως μαζί «μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας», εξέφρασε πριν από λίγο, προσερχόμενος στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκους της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής».

Συνάντηση Τσίπρα – Σαρλ Μισέλ

tsipras-velgos-prothypourgos-570-800x552

Κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ, ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ.Τσίπρας είπε «θέλω να ευχαριστήσω τον Βέλγο πρωθυπουργό για την εποικοδομητική συζήτηση, αλλά και την κατανόηση που έδειξε για τις ελληνικές θέσεις. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε πως η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διάφορες υπάρχουν. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα τη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων. Τώρα είναι ώρα να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, είναι ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν πολιτική βούληση να πολεμήσουν το πελατειακό κράτος και τη φοροδιαφυγή.

Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη να επανέλθει στην ατζέντα η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είπε «Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση. Είναι σημαντικό να διορθώσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο διάλογος στην Ευρώπη είναι σημαντικός για το μέλλον της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε σήμερα να εργαστούμε με δημιουργικό πνεύμα ώστε να βρεθούν οι συνθήκες για μια συμφωνία. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο γιατί η κατάσταση είναι λεπτή και πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μόλις συμφώνησε ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εκεχειρία με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη Δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 4 μ.μ.

Μετά τη συνάντησή του -παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- με τον ομόλογό του Βέλγο Σαρλ Μισέλ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ακυρώθηκε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο κ. Ποροσένκο παραμένει στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα θα έχει τον ρόλο του στη Σύνοδο

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως περιμένει με ανυπομονησία να υποδεχθεί τον νέο Έλληνα ομόλογό της.

«Έχουμε πάντα τη διάθεση να δείξουμε αλληλεγγύη όσο ακολουθούνται οι κανόνες. Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδα αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής», τόνισε.

«Έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να λύσουμε το ελληνικό ζήτημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ένας συμβιβασμός για την Ελλάδα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα πρέπει να ξεπερνούν τα μειονεκτήματαας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».



Γιούνκερ: Ανησυχώ ιδιαίτερα που δεν βρέθηκε χθες λύση για την Ελλάδα 

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισίον, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή δεν βρέθηκε χθες λύση για την Ελλάδα και είπε, επίσης, πως το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Φρανσουά Ολάντ: Τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της συμφωνίας με το Κίεβο

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πως όλα μπορούν να αλλάξουν, τονίζοντας πως τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της συμφωνίας με το Κίεβο.



Ντέιβιντ Κάμερον: 
H οικονομία maw επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας-Ευρωζώνης

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε πως η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας – Ευρωζώνης, καθώς και ότι αναμένει την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με την συμφωνία του Μίνσκ  είπε: «Πρώτα από όλα υποδέχομαι και ευχαριστώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ για τη δύσκολη δουλειά που διεκπερέωσαν. Αν αύτη είναι μια πραγματική προσπάθεια για κατάπαυση πυρός τότε την αποδεχόμαστε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι πράξεις στο έδαφος αντί για λέξεις στο χαρτί. Ο κ. Πούτιν πρέπει να γνωρίζει πως αν δεν αλλάξει τη στάση του οι κυρώσεις θα συνεχίσουν».

 Αυστριακός Καγκελάριος: «Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί εικασιών περί ενός Grexit»«Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.Ο κ. Φάιμαν είπε ότι η συναναστροφή των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνεται μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, δηλαδή μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης σε αντάλλαγμα με εισπράξεις φόρων και οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών. Όπως ανέφερε, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να ακολουθηθεί στην Ευρώπη αυτός ο δρόμος και ποιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται για μια παράταση του προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία.

«Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια», κατέληξε.

Αλεξάντερ Στουμπ: «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, και πρέπει να τις τηρούμε»

 Ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, αναφέρθηκε στην χώρα μας, λέγοντας πως «ο χρόνος για την Ελλάδα» και ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, και πρέπει να τις τηρούμε».

«Κλειδί είναι να βρεθεί η συνέχιση του προγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ντόναλντ Τουσκ: «Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών-μελών για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup και πως  έχει ενδιαφέρον «να ακούσουμε τι έχει ο Αλέξης Τσίπρας να μας πει για αυτό».


Φεντερίκα Μογκερίνι: Δεν θα συζητήσουμε για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Πάντως, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επετεύχθη στις συνομιλίες του Μινσκ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική. «Δεν νομίζω ότι σήμερα θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε τώρα… για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών» του Μινσκ, πρόσθεσε η ίδια. «Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα στη σύνοδο. Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή», ανέφερε η Μογκερίνι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αισιόδοξος ο Σακελλαρίδης

sakellaridis

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την έκβαση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μιλώντας στην πρωινή εκποιμπή του ΑΝΤ1 και ναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό Eurogroup ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως «ήταν ένα άνοιγμα των χαρτιών των δύο πλευρών», διευκρινίζοντας ότι «αν και τους εταίρους δεν μπορείς να τους θεωρήσεις όλους μια πλευρά». «Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να καλυφθεί ένα κενό, να ανοίξει μια επικοινωνία και να αρχίσει ο διάλογος», προσέθεσε.

Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι  «είμαστε σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε ότι σήμερα με τη Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup «θα έχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή».
Ερωτώμενος για τον υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού που… ανέτρεψε το κοινό ανακοινωθέν, όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε:  «Τηλεφωνικές επικοινωνίες φυσικά και υπάρχουν, είναι φυσικό ο πρωθυπουργούς να θέλει να ενημερώνεται και να δίνει την κατεύθυνση στους υπουργούς που κάνουν τη διαπραγμάτευση».

Για την πληροφορία που θέλει τις δύο πλευρές να τα «έσπασαν» για την ονομασία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί διατυπώσεις που δείχνουν εμμονή στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες πολιτικές» και είπε πως  σημείο διαφωνίας είναι η διατύπωση για την παράταση μνημονίου, καθώς την αναγκάζει να αναγνωρίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε κρίση.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι θα έχει καλή έκβαση, καθώς υπάρχει καλό πλαίσιο συνεννόησης. «Πιστεύω πως υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό. Το κλίμα ήταν διαφορετικό υπήρχε ένα πλαίσιο συνεννόησης», προσέθεσε.

Ερωτώμενος για το αν η ρήξη έγινε για τα βαφτίσια του σχεδίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε πως «αν ήταν ρήξη για τα βαφτίσια δεν θα κάναμε καμία ρήξη» και διευκρίνισε πως «δεν επιδιώκουμε ρήξη. Οταν γίνονται διαπραγματεύσεις γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση», ενώ πρόσθεσε πως «δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο, να εφαρμόσουμε πολιτικές που απορρίφθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Παμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα κάνει την ελπίδα πράξη το επόμενο διάστημα. Μας ενδιαφέρει η ουσία και ας το πούμε φούφουτο το πρόγραμμα».

Οσον αφορά το αν θα υπάρχει συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με Μέρκελ, υπάρχει πρόθεση να συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου όπως συμβαίνει με όλους τους ηγέτες. Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να έχει λίγο χρόνο με την κυρία Μέρκελ», προσέθεσε.
Κλείνοντας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει και θα κάνει τα πάντα μέχρι τη Δευτέρα «για να φθάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελής συμφωνίας. Εχουμε χρόνο για να καλυφθεί δρόμος και από τις δυο πλευρές. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση που θα βάζει τέλος στην παράλογη πολιτική και θα βάζει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις, θα δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν θα την στραγγαλίζει.

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη στο Eurogroup

 Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς στους Ευρωπαίους ηγέτες

Ο σύντομος διάλογος μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ