Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου. Ο πρώην υπουργός που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απόπειρας απιστίας. «Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Πάσσης, τον ρώτησε τη γενική του θέση επί των κατηγοριών.

Τι κατέθεσε η γυναίκα που παρέλαβε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ

Η κυρία Χατζή ήταν ειδικός σύμβουλος του Συνηγόρου του Πολίτη και είχε αποσπαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο γραφείο του υπουργού βρισκόταν από το πρωί στις 9 έως τις 12 το βράδυ ακόμα και τα Σάββατα. Όπως κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου της τηλεφώνησε για να της πει ότι περιμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία και ήθελε να παραδοθεί στα χέρια της.

Πράγματι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ένας υπάλληλος από την πρεσβεία και μου παρέδωσε ένα φάκελο αλληλογραφίας, όχι όμως μεγάλου μεγέθους, περίπου να χωράει ένα χαρτί τύπου Α4. Είχε την ένδειξη “εμπιστευτικό”, είπε η μάρτυρας.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Πάσσος, ερωτά τη μάρτυρα: Ο φάκελος πέρασε πρωτόκολλο;

Χατζή: Όχι δεν πρωτοκολλήθηκε. Είχα εντολή να το παραδώσω στα χέρια του υπουργού.

Πρόεδρος: Σας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τι περιέχει ο φάκελος;

Χατζή: Ναι μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένει από το εξωτερικό.

Πρόεδρος: Υπάρχει ο ισχυρισμός του κ. Παπακωνσταντίνου ότι κάπου το έδωσε και χάθηκε. Ποιος ήταν το κοντινότερο πρόσωπο που μπορούσε να το παραδώσει; Εσείς είστε κοντινό του πρόσωπο. Υπήρχαν άλλα κοντινά πρόσωπα; Ήταν σύνηθες να παραλαμβάνει στοιχεία συνωμοτικά;

Χατζή: Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που παρέδωσε τον φάκελο μου ζήτησε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι το παρέλαβα.

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έδωσε το περιεχόμενο του φακέλου σε κάποιο συνεργάτη του;
Χατζή: Όχι δεν ξέρω. Τους εμπιστευτικούς φακέλους τους άνοιγε ο ίδιος και στη συνέχεια περνούσαν από το πρωτόκολλο.

Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε. Υποστηρίζετε όμως ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε τον φάκελο. Υποστηρίζετε ότι ήταν αρχές Οκτωβρίου ενώ προκύπτει ότι ήταν σε άλλη ημερομηνία.

Ακόμα η κυρία Χατζή ανέφερε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη μετά την παραλαβή του CD, στην οποία συμμετείχε ο τέως υπουργός, η ίδια, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης, και Μπάνος. Η ίδια είπε ότι στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντινου ανέφερε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Η εισαγγελέας της Έδρας κυρία Δημητρίου έθεσε τον προβληματισμό-ερώτημα στη μάρτυρα, αν συνάδει η παρουσία της στις συσκέψεις, αφού γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα. Και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50».

Συνεχίζει η εισαγγελέας: Από όλους τους συνεργάτες που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ποιοι ήταν της εμπιστοσύνης του; Εσάς πήρε για να παραλάβετε το CD. Πώς δεν έδωσε σε εσάς το CD για να το φυλάξετε;

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της μάρτυρος ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός της είπε ότι έδωσε τα στοιχεία στον Καπελέρη και τα πλήρη στοιχεία στον Διώτη. Το μέλος του δικαστηρίου Αρεοπαγίτης Κων/νος Τσόλας, ρώτησε τη μάρτυρα τι ώρα έφυγε από το υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου εκείνο το βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία αν ήταν μόνος του στο γραφείο του, όπως και αν υπήρχε υπολογιστής.

Η μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε υπολογιστής.

Ακόμη ο κ. Τσόλας ρώτησε αν στο γραφείο του τέως υπουργού υπήρχε χρηματοκιβώτιο και αν το γραφείο του είχε συρτάρια που κλείδωναν. Θετική ήταν και πάλι η απάντηση της μάρτυρος.

Η επόμενη ερώτηση του κ. Τσόλα ήταν αν ο κ. Παπακωνσταντίνου «και εσείς κυρία Χατζή ξέρετε από υπολογιστή. Δηλαδή ξέρετε να κάνετε μια αντιγραφή;» Και πάλι η απάντηση της μάρτυρος ήταν θετική.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου, ρώτησε αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης, αν τον γνώριζε και αν τον είχε εμπιστευτεί σε κάποιο πρόσωπο από το γραφείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο Δημήτρης Κράνης, μέλος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του για να παραλάβει το CD χωρίς άγχος. «Δεν σας έδωσε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το εξαιρετικό;» ρώτησε και η μάρτυς απάντησε «όχι».

Το αναπληρωματικό μέλος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε την κυρία Χατζή πόσες φορές και πόσα έγγραφα το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν από την πρεσβεία ως εμπιστευτικά με «ταχυδρόμο». Η μάρτυς απάντησε ότι ήταν η μοναδική φορά.

Ο κ. Ράντος ρώτησε πόση ώρα έμεινε στο γραφείο του ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού παρέλαβε τον φάκελο. Η μάρτυρας απάντησε ότι εκείνη έφυγε στις 12 το βράδυ χωρίς να γνωρίζει την ώρα αποχώρησης του υπουργού. Ο κ. Ράντος έθεσε το ερώτημα στην κυρία Χατζή πώς είναι δυνατόν όπως η ίδια έχει πει να θεωρεί ότι το CD περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και να το δίνει σε μια γραμματέα του να το αντιγράφει;

Στο τέλος των απαντήσεων ο κ. Ράντος είπε στη μάρτυρα ότι «με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε».

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας της Έδρας, Γεώργιος Μπομπόλης απευθυνόμενος στη μάρτυρα είπε «δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;»

Και η μάρτυρας απάντησε : «Δεν κατάλαβα»

Επανέρχεται ο κ. Μπομπόλης και ρωτά: Μπορεί κάποιος να κλέψει από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κάτι; Και η μάρτυς απαντά: ‘Οχι υπάρχει ασφάλεια.

Και συνεχίζει ο κ. Μπομπόλης: Στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν σε CD και μετατράπηκε σε στικάκι. Στον κ. Διώτη τελικά τι έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου; CD ή στικάκι;

Η κυρία Χατζή απαντά «Δεν ξέρω».

Μεγαλύτερο το ποσό που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς 

Πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσό του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από το 1.930.000 ευρώ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΚΕΦΟΜΕΠ, Δημήτρης Μασινάς καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο έλεγχος στα εισοδήματά τους σε βάθος 15ετιας, έδειξε: Αναλογούντα φόρο για τους Ρωσσώνη Ανδρέα και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου 2.132.870 ευρώ, ενώ για τους Συμεών Συκιαρίδη και Παπακωνσταντίνου Ελένη 5.782.935 ευρώ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, αυτές οι διαπιστώσεις θα κοινοποιηθούν στους 3 συγγενείς του κατηγορουμένου και τότε εκείνοι μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά…

Η απάντηση του μάρτυρα ότι ακόμα δεν έχουν ειδοποιηθεί οι ελεγχόμενοι προκειμένου να προσκομίσουν αν έχουν στοιχεία, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου: «Έχετε καθυστερήσει. Φανταστείτε να περιμέναμε των 2059 ή 2062 της λίστας» του είπε.

Όλα αυτά αφορούν την περίφημη υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, με τον πρώην υπουργό να αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορούν να επισύρουν ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια.

Τρεις πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καλούνται να καταθέσουν στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Τρεις πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κάλεσε ως μάρτυρες το Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζεται η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Από τους συνολικά οκτώ μάρτυρες που προτάθηκαν από την Εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, Ιωάννη Καπελέρη και Στέλιο Στασινόπουλο.

Για κατάθεση καλούνται επίσης οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, Αναστάσιος Μπάνος και Ηλίας Πλασκοβίτης. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου πρότεινε να κληθεί να καταθέσει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες», δήλωσε στην έναρξη της δίκης, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού άκουσε όρθιος και ψύχραιμος το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, καθώς φέρεται να αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ.

Η δίκη, που εκτυλίσσεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Καταθέσεις μαρτύρων

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασινας, πρόεδρος ΚΕΦΟΜΕΠ, ο οποίος ανέφερε ότι από τους ελέγχους που διενήργησε κατέληξε σε μεγάλα ποσά οφειλόμενων φόρων από τους συγγενείς του πρώην υπουργού τα αρχεία των οποίων διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Γιώργος Μπόμπολης, ρώτησε τον μάρτυρα: «Όταν έσβηνε – αν το θεωρήσουμε αληθές – τα αρχεία, ήξερε ο πρώην υπουργός, τα ποσά για τα οποία μας λέτε;»

«Όχι βέβαια», απάντησε ο μάρτυρας, δίνοντας την ίδια απάντηση και σε ερώτηση για το, αν ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορούσε να γνωρίζει τα επίμαχα ποσά.

Σύμφωνα με τoν μάρτυρα, οι οφειλόμενοι φόροι από τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου ανέρχονται σε μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα, για τον Ανδρέα Ρωσώνη, σύζυγο της πρώτης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίου, Μαρίνας, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε
2.132.870 ευρώ.

Για τον Συμεών Σικιαρίδη και την σύζυγό του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το ποσό ανέρχεται σε 5.782.935.

Σημείωσε ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες θα κληθούν και μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

 

Οι κατηγορίες σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

ÁÈÇÍÁ-ÁÑÅÉÏÓ ÐÁÃÏÓ// ÅÉÄÉÊÏ ÄÉÊÁÓÔÇÑÉÏ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÑÙÇÍ ÕÐÏÕÑÃÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÃÉÙÑÃÏ ÐÁÐÁÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕ.(Eurokinissi-ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ)

Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 3/2014 παραπεμπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Συγκεκριμένα, από τη λίστα Λαγκάρντ (σε μορφή CD) που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και περιείχε 2.062 καρτέλες με κινήσεις λογαριασμών στην Τράπεζα USB της Ελβετίας ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε, τρία ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names).

Πρόκειται για τα αρχεία α) «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» που αφορούσαν στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου πρώτης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι εξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι οι ξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι κόρες του αείμνηστου υπουργού Δικαιοσύνης και δικηγόρου Μιχάλη Παπακωνσταντίνιου.

Μετά την αφαίρεση αυτή στο στικάκι (USb) που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία.

O κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε (νόθευσε τη λίστα) τα ονόματα των τριών συγγενών του από λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το βούλευμα, με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστα Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο.

Κατά το επίμαχο βούλευμα και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.

Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώ «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα» για επωφεληθούν τα συγγενικά του πρόσωπα και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε η νόθευση και έγινε γνωστό το περιεχόμενο των τριών αρχείων των συγγενικών του προσώπων που διαγράφησαν.

Με το ίδιο βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχοι τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Αντίθετα, το επίμαχο βούλευμα έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί όροι που του έχουν επιβληθεί και είναι χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση του, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Πρώτοι μάρτυρες της δίκης 

  • Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο)
  • Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών
  • Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)
  • Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ
  • Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστα Λαγκάρντ
  • Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του
  • Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής
  • Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ