«Όταν ένα κόμμα που έχει χάσει συντριπτικά μια εκλογή δεν μπορεί να του χρεώσει κανείς απόλυτα μετεκλογική συντονισμένη στρατηγική», τόνισε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89.
Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:
Για τις εξελίξεις στη ΝΔ:
«Κάθε άποψη αποκτά επόμενη μέρα όταν κι άλλοι άνθρωποι την ενστερνίζονται την υιοθετούν κι αναλόγως ενεργούν, κι εγώ δεν είμαι έτοιμος να χωρίσω τη ΝΔ σε παρατάξεις(…)Αυτό που έχει σημασία για τη Ν.Δ. και κυρίως για τον τόπο, δεν είναι αν σε μια μελλοντική, όταν προκύψει, “κούρσα ηγεσίας”, αν θα είμαι υποψήφιος. Δεν έχει τόση σημασία, όσο το ότι η παράταξη πρέπει να βρει την περπατησιά της. Διότι αυτό δεν έχει να κάνει με τον κόσμο που τη στήριξε τώρα, που είναι πολύ μειωμένος, αλλά έχει να κάνει με το ευρύτερο τμήμα του κόσμου που στηρίζει την ιδεολογία της Κεντροδεξιάς, που πρέπει να έχει έκφραση και κομματική εκπροσώπηση και που θα διαμορφώνει την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα».
«Το συνέδριο είναι χρήσιμο, εξαιρετικά χρήσιμο. Πρόβλεψη δεν ξέρω να κάνω. Έτσι κι αλλιώς ότι το συζητάμε και δεν το κάνουμε με εντυπωσιάζει. Το να αλλάζουμε τις απόψεις μας μετά από μια μεγάλη ήττα, στα μέλη της κοινωνίας που μας στηρίζουν είναι αυτονόητο. Οπότε για εμένα είναι αυτονόητο. Για άλλους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά είναι ετερονόητο.
Για τα περί «εσωστρέφειας»:
«Όταν ένα κόμμα που έχει χάσει συντριπτικά μια εκλογή δεν μπορεί να του χρεώσει κανείς απόλυτα συντονισμένη στρατηγική (…)«Είμαστε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Το γεγονός ότι συζητούμε δεν συνιστά εσωστρέφεια. Εσωστρέφεια είναι να μην συζητούμε διότι έτσι αναπτύσσονται διαδρομές που έχουν να κάνουν με “κουτσομπολιά”, με αντίρροπες συζητήσεις, με “διαρροές”, με οτιδήποτε.
Ένα μεγάλο κόμμα που συζητά, όπως όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, δεν σημαίνει ότι πλήττεται από εσωστρέφεια. Η συζήτηση δεν συνιστά εσωστρέφεια».
Για το νομοσχέδιο περί την «ανθρωπιστική κρίση»:
«Θα ψηφίσουμε μόνο ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική κρίση, παρότι το ποσό το οποίο συνολικώς διαθέτει είναι πολύ μικρό. Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε διαθέσει το 2014 για να αντιμετωπίσει τα ίδια συμπτώματα της ανθρωπιστικής κρίσης ή της κρίσης γενικά στην κοινωνία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (…)
Φανταστείτε όμως ότι στο πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης, μιας αριστερής κυβέρνηση που υποτίθεται πως στην προμετωπίδα της γράφει «δημοκρατία», «δικαιώματα του πολίτη» κλπ. έρχεται και φέρνει μια διάταξη με εισαγγελείς κάτω από υπουργό!
Αυτό με τρομάζει και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το συνυπογράψει η Ν.Δ. Πρέπει να δούμε τα υπόλοιπα άρθρα που απομένουν και σε ποιο βαθμό, η αφαίρεση αυτού του άρθρου, μπορεί να επιτρέψει να συμπαραταχθούμε. Ό,τι είναι σωστό θέλουμε να το στηρίξουμε αλλά βλέπετε, «θέλουμε ν’ αγιάσουμε και δεν μας αφήνουν». Δείτε την πονηριά, μην πω κουτοπονηριά: Έβαλαν μια σελίδα για την ανθρωπιστική κρίση και από κάτω συμπεριέλαβαν το πιο αυθαίρετο, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό που μπορεί να δει κανείς».
Για την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Αυτόν τον γενικό αφορισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα “εμείς είμαστε υπερήφανοι και μάγκες που διαπραγματευόμαστε ενώ εσείς οι εθελόδουλοι που ό,τι σας ζητούσαν το κάνατε”, δεν θέλω να το συνυπογράψω. Δεν είναι σωστό, δεν είναι αληθινό και δεν βοηθά».
Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:
[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/03/dendias-berykios-10-03-15-1.mp3″]