Με τις βαρύτατες κατηγορίες της «απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση» βαρύνεται τώρα ο στενός συνεργάτης αλλά και γνωστός «φίλος» του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος, μαζί με 7 ακόμη άτομα είχαν στήσει ΜΚΟ η οποία υποτίθεται πως προχωρούσε σε… αποναρκοθετήσεις πρώην εμπόλεμων ζωνών όπως σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο, απομυζώντας τεράστια χρηματικά ποσά του Δημοσίου, χωρίς να πληρούν κανέναν όρο και προϋπόθεση που, αφ’ ενός μεν θα επέτρεπε μια τέτοια δραστηριότητα και αφ’ ετέρου θα δικαιολογούσε μια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση και μάλιστα σε ποσοστό… 100%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο 2000-2004, το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβε για 8 εγκριθέντα από το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. τότε υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου) προγράμματα, το ποσό των 8.985.598 ευρώ.
Ιδρυτής και «ψυχή» της οργάνωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, που ασχολείται με το θέμα από το 1998 . Στην υπόθεση εμπλέκονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι κρατικοί υπάλληλοι και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπoυργείου Εξωτερικών. H MKO συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ για τη αποναρκοθέτηση περιοχών, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία – κυρίως στην περιοχή Λίποβατς -, στον Λίβανο και στο Ιράκ.
«Ναρκαλιευτής» που διέμενε σε μεζονέτα εκατομμυρίων ευρώ…
Tην ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος που με την σύζυγό του συμμετείχαν στο ΔΣ της ΜΚΟ και βρίσκεται προφυλακισμένος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2014, διαβίωνε σε μεζονέτα πολυτελείας στα Βριλήσσια για την οποία μάλιστα πλήρωνε μηνιαίο ενοίκιο ύψους 5.000 ευρώ!
Τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στη συγκεκριμένη ΜΚΟ προέρχονταν από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες.
Ωστόσο από την ΕΛ.ΑΣ. ερευνήθηκε αν ορισμένες από αυτές τις αποναρκοθετήσεις ήταν «εικονικές». Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν προσκομίστηκαν τα παραστατικά της συγκεκριμένης ΜΚΟ με τη δικαιολογία ότι «έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια».
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, σχετικά με την δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης” που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Συγκατηγορούμενοι του κ. Ρόντου για την ίδια υπόθεση είναι οι Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπαζάς, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους δραστηριοποιείται η ΜΚΟ.
Παπανδρέου και Λοβέρδο δείχνει με το δάχτυλο τώρα ο Ρόντος
Επισημαίνεται ότι ο Α. Ρόντος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, στην απολογία του είχε “δείξει” την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ως προς τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος θα παραμείνει προφυλακισμένος καθώς οι δικαστές απέρριψαν αίτηση αποφυλάκισής του, ενώ διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.
Διαβάστε τις αποκαλύψεις του ereportaz.gr το Φεβρουάριο του ’14