Σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυναν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο Επιτρόπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέλινγκ. Σε ερώτηση για το διαθέσιμο χρόνο της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Έχουμε κοινό συμφέρον να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν χρονικά περιθώρια και περιθώρια όσον αφορά τη ρευστότητα – δεν θέλουμε να τελειώσουν τα χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα αν δεν υπάρχει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος – πρέπει να υπάρχει θετική δήλωση και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».
Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα, προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.
Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και όπως είπε υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.
Ο Βαρουφάκης για τα αποτελέσματα από το Eurogroup
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Eurogroup μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από τις Βρυξέλλες.
Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:
- Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες.
- Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα.
- Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.
- Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα.
- Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας, είμαστε πιο κοντά.
- Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα.
- Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση.
- Tους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία.
- Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά.
- Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες.
- Έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά από τη μια πλευρά και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις από την άλλη. Να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα.
Για το δημοψήφισμα
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας.
Για την ΕΚΤ
H κυβέρνηση σέβεται ανεξαρτησία ΕΚΤ, δεν δέχεται εντολές η ΕΚΤ και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση πρέπει να κάνει. Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τραγικά επείγον θέμα.
Δείτε σε απευθείας μετάδοση:
Σκληραίνει τη στάση του ο Σόιμπλε
Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει δημοψήφισμα πρέπει να το κάνει, είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το μέτρο ενδεχομένως σωστό. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε είναι υπέρ του δημοψηφίσματος γιατί θα ήθελε η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Και η εναλλακτική που έχει η Ελλάδα εναπόκειται στην Ελλάδα κι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν κι ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα”, επισήμανε και πρόσθεσε πως “θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά κι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί”, σημείωσε.
Για τις σημερινές συζητήσεις, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να αναμένεται κάποια απόφαση.
“Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά άλλα με την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να υπολογίζουμε σήμερα με κάποια απόφαση, το γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων. Είναι καλό που δεν μπορούν να υπάρξουν απογοητεύσεις, αλλά απ’ την άλλη δεν είναι καλό που δεν προχώρησαν τα πράγματα. Θα ενημερωθούμε όμως σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρίγα”, τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι “η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου λέει ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να ελέγξουν με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα τεθεί σε ισχύ το συμφωνηθέν πρόγραμμα και όταν μας ενημερώσουν ότι έχει κατ’ ουσίαν εκπληρωθεί τότε θα μπορεί το Eurogroup να ασχοληθεί μ’ αυτό, αλλά όχι νωρίτερα και απ’ αυτό απέχουμε πολύ και δεν υπάρχει κάτι άλλο”.
Υπογράμμισε ως σημαντικό το ότι “οι τρεις θεσμοί έχουν κοινή θέση” και ότι “η ιδέα ότι χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσε να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μη ρεαλιστική και γι’ αυτό πρέπει να λέμε ξανά και ξανά ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούν κάποιοι ενίοτε να προσδώσουν ιδιαίτερη ευθύνη στο ΔΝΤ, είναι μέρος των τριών θεσμών και η Ευρώπη είναι ευγνώμων που το ΔΝΤ έπαιξε και συνεχίζει να παίζει απ’ την αρχή της ευρωκρίσης έναν τόσο βοηθητικό ρόλο”.
Βαρουφάκης: Μπορεί να βρεθεί λύση
Την άποψη πως μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ντάισελμπλουμ: Ούτε σχέδιο Β αλλά ούτε και συμφωνία
«Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Το Eurogroup δε θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική βούληση για την συμφωνία» συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της Ευρω-ομάδας.
ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητική
«Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup.
Σουλτς: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα κάνει δημοψήφισμα για το ευρώ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως περιμένει από την Ελλάδα να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά σχέδια από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε: «Ενα ελληνικό δημοψήφισμα για το ευρώ είναι δυνατό, αλλά εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για αυτό, δεν το κρίνω εγώ».
Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε & Ντάισελμπλουμ: Προχωρήστε σε δημοψήφισμα, αν το κρίνετε απαραίτητο
Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Ανακοινωθέν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναμένεται για την Ελλάδα – Προειδοποίηση ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» προς τη συμφωνία