Σε μία λύση με ορόσημο τα τέλη Μαΐου-ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου-προσβλέπει πια το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κοπάσει η «θύελλα» που έχει ξεσπάσει στο εσωκομματικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Αν και η ομιλία του είχε θέμα τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αναφέρει τις επιπτώσεις των χρόνων των μνημονίων, στην «καμμένη γη» που παρέλαβε -παρότι το χαρακτήρισε ως πεπατημένη όλων των νέων κυβερνήσεων- και στα αρνητικά της 5ετίας της προηγούμενης πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.
«Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν είναι ριζοσπαστικό, είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά προς τους διαφωνούντες και πρόσθεσε «καλούμε και την άλλη πλευρά να προσχωρήσει στον ρεαλισμό».
Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη από τους εταίρους να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ενώ η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της εκείνοι δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο.
Εσωκομματικό «στρες τεστ» στο παρά πέντε Προσηλωμένο στις «κόκκινες γραμμές» παραμένει τέλος το κόμμα, με τις διεργασίες και τις ζυμώσεις να βρίσκονται σε σημείο κορύφωσης. Ο κομματικός μηχανισμός και η κοινοβουλευτική ομάδα δεν μένει ανεπηρέαστη και όλες οι τάσεις βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων.
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας, με βουλευτές που πρόσκεινται στην «προεδρική φρουρά» να εκτιμούν πως «η όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση θα περάσει. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι των μνημονιακών».
Πού τα έχουν βρει με τους δανειστές και πού όχι
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους δανειστές μας και είμαστε κοντά σε συμφωνία», αναφέροντας ως παραδείγματα τους δημοσιονομικούς στόχους, τον ΦΠΑ -που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων- και την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού. Αλλά, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και τα ανοιχτά θέματα, που είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. «Αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν αποδεκτές», τόνισε με έμφαση.
Ξίνουμε τον πάτο του βαρελιού
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας με έγγραφό της από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στη διπλωματική ιστορία της χώρας, η οποία εντείνει την αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης, σε «σπάσιμο» ομολόγου προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και να μην προχωρήσει στη μείωσή τους -όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος- οδεύει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αναζητώντας 100 εκατ. ευρώ προκειμένου στις 29-30 Μαΐου να πληρώσει συντάξεις στους 1,080 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Να σημειωθεί ότι, στο ΕΤΕΑ, το μηνιαίο κόστος συντάξεων ανέρχεται σε 196,6 εκατ. ευρώ ενώ καταβάλλει κατά μέσο όρο και αναδρομικά της τάξης των 36 εκατ. ευρώ.