Σε δύο ξεκάθαρα μηνύματα, προς τους πιστωτές και προς το εσωτερικό του κόμματός του, συμπυκνώνεται η τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συνεδρίαση όρισε την αναδιάρθρωση του χρέους και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως τα κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.
Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα παρά την «δυσάρεστη έκπληξη» – όπως είπε που προκάλεσε η πρόταση των τριών θεσμών που κατέθεσε τις προηγούμενης ημέρες ο κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Σενάρια για παράταση του προγράμματος
Δεδομένης μάλιστα και της δυστοκίας της ελληνικής πλευράς μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, επανέρχεται από την Ευρώπη η πιθανότητα προσφυγής σε αποφάσεις που θα έχουν περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Παράλληλα, κυβερνητική πηγή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, εξηγούσε αργά χθες βράδυ στη Βουλή ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λύνει τα θέματα».
Στην ίδια γραμμή, άλλο κορυφαίο στέλεχος που μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης έδινε εξίσου την ίδια βάση στο περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι ο χρόνος δεν είναι κριτήριο. «Κριτήριο είναι αν θα μπορέσουμε να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία θα σταματήσει η λιτότητα και να ζητάνε μέτρα» τόνιζε με νόημα, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση οι εταίροι «τεστάρουν τα νερά».
Βελτιώνονται οι προτάσεις εκατέρωθεν
Βελτιωμένες προτάσεις ετοιμάζει, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, με στόχο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το «κενό» που εμφανίστηκε μεταξύ τους από την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσει να κλείνει και οι δύο πλευρές να βρεθούν στην θέση να συγγράψουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες.
Στο μεταξύ, Κυριακή και Δευτέρα το θέμα της Ελλάδας, θα απασχολήσει και την σύνοδο των ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), όπου θα βρεθούν για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στο περιθώριο της συνάντησης θα καθοριστούν νέα όρια, τα οποία θα τεθούν υπόψη της Ελλάδας, με στόχο την συμφωνία.
Τα ξένα ΜΜΕ… κτυπούν
Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικά των… μηνυμάτων που καταφθάνουν πάντως, ήταν τα δημοσιεύματα από το Βερολίνο:
«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», δήλωναν στην «Welt» κύκλοι που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείτο η εφημερίδα, «ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Ωστόσο, ένα μέρος του Eurogroup και η ΕΚΤ θα υποστηρίξουν αυτή την πρόταση.
Η «Frankfurter Allgemeine» ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν την παράταση για να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
Η «Handelsblatt» ανέφερε ότι κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.