Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

«Αποικιοκρατική» σύμβαση ανιχνεύουν στο Ελληνικό

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Σημάδια «αποικιοκρατικής» σύμβασης ανιχνεύονται στην περίπτωση του διαγωνισμού, αλλά και της παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz, από τον ενδελεχή έλεγχο του φακέλου από τις εισαγγελικές αρχές διαπιστώνεται ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση ως προς το πραγματικό τίμημα και την αξία της επένδυσης και του ποσού τελικής παραχώρησης. Η απόκλιση αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί μια σειρά ενεργειών που φέρονται να μείωσαν την αξία του ακινήτου.

Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι οι πραγματογνώμονες που μελετούν την υπόθεση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η διαδικασία εξελίχθηκε σε «επένδυση χωρίς κανένα ρίσκο», αφού το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να θέσει πολύ υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, αλλά και να υιοθετήσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα του επενδυτή.

Με υψηλό συντελεστή έριξαν την αξία

Elliniko-5701

Τι σημαίνουν όλα αυτά; O συντελεστής προεξόφλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αξία του οποιουδήποτε ακινήτου. Όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης, τόσο μικρότερα είναι τα προσδοκώμενα κέρδη για τον επενδυτή, με αποτέλεσμα η αξία του ακινήτου να αποτιμάται χαμηλά. Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης, τόσο πιο ακριβά αποτιμάται η αξία του ακινήτου, για τον πολύ απλό λόγο ότι το περιθώριο κέρδους του επενδυτή είναι μεγάλο.

Τι συνέβη, όμως, στο Ελληνικό; Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των Αρχών «δείχνει» πως η εταιρεία που έκανε την μελέτη εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον το Ελληνικό είναι μια… ασύμφορη επένδυση. Για αυτόν τον λόγο έβαλε ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, που αγγίζει το 13%-15%, τη στιγμή που στην αγορά δεν ξεπερνά το 8%-10%. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι υπήρξε εύνοια ως προς τον επενδυτή, που είδε την τιμή του ακινήτου να πέφτει. Έτσι, λοιπόν, οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι «η επενδυτική αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη του συντελεστή προεξοφλήσεως».

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο πιθανότατα θα έχει την, δική του σημασία στην τελική ποινική αξιολόγηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Από τη συμφωνία που σύναψε το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, με τον επενδυτή, προκύπτει ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ ευνοϊκό για τη Lamda Development. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει το προϊόν της ανάπτυξης σε διάστημα 30 ετών. Του δίνεται, δηλαδή, το 1/3 του αιώνα έως ότου πουλήσει ή αξιοποιήσει πλήρως την επένδυσή του, χρονικό διάστημα το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο και άρρηκτα συνδεδεμένο με τα συμφέροντά του.

Οι πραγματογνώμονες καταλήγοντας εκτιμούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, υιοθετώντας το συντηρητικό χρονοδιάγραμμα του επενδυτή και βάζοντας πολύ υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, ζημίωσε τα συμφέροντα του Δημοσίου και οδήγησε σε χαμηλή τιμή πώλησης του Ελληνικού.

Έτσι, λοιπόν, το προσεχές διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης που διενεργείται από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος, ως γνωστόν, διερευνά τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού είχε βρεθεί και είχε καταθέσει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Σοφία Σακοράφα, η οποία συνεισέφερε νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz, η κατάθεση της κας Σακοράφα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ η ευρωβουλευτής κατέθεσε –μέσω 25σελιδου υπομνήματος-σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο της μεταβίβασης, αλλά και για την αξία της έκτασης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αξιολογηθούν από τον εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι διερευνά την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο έχουν διαπραχθεί κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Χαώδης διαφορά στις εκτιμήσεις των πορισμάτων

elliniko_aerodromio_aftodioikisi1424802051

Το βασικό «όπλο», πάντως, του κ. Δραγάτση αναμένεται να αποτελέσει και το τελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων. Όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης είναι η χαώδης διαφορά που παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις των δυο πορισμάτων που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί επιστήμονες: Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να έχει εκτιμήσει το Ελληνικό τέσσερις φορές χαμηλότερα από ό,τι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το ΤΕΕ έδωσε σημαντικά στοιχεία της έκθεσης στη δημοσιότητα. Από τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης είχε προκύψει ότι η μελλοντική αξία αποτιμάται σε 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που είχε κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ (950 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3 δισ. ευρώ ήταν η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ, είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιστοιχεί σε κόστος γης 92 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης, αξία που δεν υπάρχει πουθενά στις γύρω περιοχές.

Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Τότε, ο κ. Σπίρτζης είχε εκτοξεύσει βολές κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του».

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας είχε γίνει με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6,203 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κόσμα, με βάση τη μελέτη της Ελληνικό ΑΕ, η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στοn νόμο 4062/20012, βάσει του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας από τον ΤΑΙΠΕΔ.

*Δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 6/6/2015

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ