Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Ώρα μηδέν» για τη διαπραγμάτευση

Στριμωγμένη όσο ποτέ άλλοτε είναι η κυβέρνηση, με τις πιέσεις των θεσμών και τα σενάρια περί χρεοκοπίας να εντείνονται, και τον πρωθυπουργό να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία με τους δανειστές ή στη ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται   για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες  στη βελγική πρωτεύουσα. Οι κκ Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης (οι οποίοι αναχωρούν στις 10 το πρωί) θα μεταφέρουν στους θεσμούς τη «σφραγίδα» των θέσεων του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη πρόταση της Αθήνας που είναι εμπλουτισμένη με ισοδύναμα μέτρα.

Κομβικό ρόλο στην πορεία των ραγδαίων εξελίξεων, έπαιξε και η νέα επικοινωνία που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις του πρωθυπουργού κράτησαν μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού προσδοκία της κυβέρνησης  είναι τις αμέσως επόμενες ώρες να υπάρξει ένας κατά το δυνατόν… θετικός συγκερασμός με τις απαιτήσεις των δανειστών που θα οδηγήσει ακόμα και στον προθάλαμο της συμφωνίας.

Έχουμε λεφτά στα ταμεία

mardas

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Έχουν εντατικοποιηθεί οι επαφές. Όλα δείχνουν ότι επιδιώκεται να έρθει στο τραπέζι μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό», τόνισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση» και τόνισε ότι «ό,τι είναι να έρθει πρέπει να έρθει πάρα πολύ γρήγορα».

Μιλώντας για τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του κράτους ανέφερε «Το ταμείο έχει τόσα χρήματα ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο χρόνο που πρέπει. Αυτό είναι το ζητούμενο σε μια οικονομία».

Ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι οι πληρωμές και οι υποχρεώσεις που υπάρχουν μπορούν να γίνουν. «Τη Δευτέρα έχουμε πληρωμές να κάνουμε, αυτές θα γίνουν κανονικότατα», σημείωσε και συμπλήρωσε «παρά τα όσα έχουν ακουστεί εμείς είμαστε στη θέση να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας εγκαίρως».

Το πακέτο 

Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
• Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
• Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
• Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)

Στα «κάγκελα» η Αριστερή Πλατφόρμα 

Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με το τελεσίγραφο των 24 ωρών που έδωσαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση σχολιάζει με άρθρο της η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι «κύκλοι των διεθνών ΜΜΕ και εκπρόσωποι των «θεσμών’» συνεχίζουν να διακινούν κινδυνολογικά και καταστροφικά σενάρια για τη χώρα στέλνοντας ταυτόχρονα τελεσίγραφα προς την ελληνική πλευρά για άμεση πρόταση μνημονιακών μεταρρυθμίσεων».

Ακόμη γίνεται λόγος για ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης αλλά και για ρεσιτάλ κινδυνολογίας από τον επικεφαλής του Eurogroup που σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να βρεθεί άμεσα μία συμφωνία Ελλάδας και δανειστών.

Το κείμενο που αναρτήθηκε στο iskra.gr έχει ως εξής:

Εντείνονται οι ασφυκτικές πιέσεις απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών μετά και τις ατέρμονες συζητήσεις της Πέμπτης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και δανειστών.

Από το πρωί κύκλοι των διεθνών ΜΜΕ και εκπρόσωποι των “θεσμών” συνεχίζουν να διακινούν κινδυνολογικά και καταστροφικά σενάρια για τη χώρα στέλνοντας ταυτόχρονα τελεσίγραφα προς την ελληνική πλευρά για άμεση πρόταση μνημονιακών μεταρρυθμίσεων .

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του σκληρά νεοφιλελεύθερου οικονομικού σάϊτ Bloomberg, το οποίο μετέδωσε πως στη συνάντηση της του Euro Working Group ζητήθηκε από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ρόλο του «κακού», εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φινλανδική εφημερίδα ο οποίος προχώρησε σε ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού , διαμηνύοντας ότι «πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και η μόνη επιλογή που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πάρει σκληρές αποφάσεις και να συμφωνήσει με τα όσα ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία».

«H Ελλάδα δεν έχει επιλογή από το να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές της αν θέλει να εξασφαλίσει νέα δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, επιχειρώντας να εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε ένα κίβδηλο εκβιαστικό δίλημμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας αποφάνθηκε ότι «αν η Ελλάδα δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, μένει μόνη της», παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των «θεσμών».

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ακόμα μπορεί να επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία προκειμένου να δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα πριν από το τέλος του μήνα», προσθέτοντας ότι οι δανειστές «είναι ακόμα ανοιχτοί σε προτάσεις από την Ελλάδα, εφόσον αυτές είναι οικονομικά εφαρμόσιμες», αδιαφορώντας για το αν αυτές θα είναι και κοινωνικά βιώσιμες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής επιτροπής Vladis Dombrovskis καθώς όπως ανέφερε. «Ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της εγκαίρως, εξαντλείται».

Από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωσαν πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις και για αυτό το σκοπό εκπρόσωποι του πρωθυπουργού θα μεταβούν το Σάββατο στις Βρυξέλλες, όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθούν με εκπροσώπους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παπάς και Γιάννης Δραγασάκης. «Βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία», δηλώνουν. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Τούτη την κρίσιμη ώρα για τον ελληνικό λαό και τον τόπο και ενώ οι απειλές και οι εκβιασμοί από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους της δύσης εντείνονται, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην υποχωρήσει μπροστά στους κυνικούς εκβιασμούς και στα ωμά τελεσίγραφα.

Το μόνο καθήκον για την κυβέρνηση αποτελεί μια συμφωνία η οποία πρέπει να επιτευχθεί μόνον εάν ωφελεί τον λαό και τον τόπο.

Το πραγματικό δίλημμα των ημερών και αυτό που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό και προς τους δανειστές και να επιμείνει σε αυτό είναι να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από μια συμφωνία ασύμβατη με το ριζοσπαστικό πρόγραμμά.

Η χώρα διαθέτει διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις που παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ελπιδοφόρες προοδευτικές εξελίξεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ