Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τα περισσότερα να έχουν συνεχή ροή για το τι γίνεται στις Βρυξέλλες.
Σήμερα από τις 7 το πρωί συνεδριάζουν και πάλι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών: Μέχρι τις 10 πρέπει να παραδώσουν την εισήγησή τους στους επικεφαλής, ώστε να επιχειρήσουν και πάλι να βρουν έναν συμβιβασμό οι Γιούνκερ – Λαγκάρντ και Ντράγκι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Με τη σειρά τους αυτοί έχουν προθεσμία (αρχική τουλάχιστον) μέχρι τις 2 το μεσημέρι να παραδώσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας στο Eurogroup, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να την εγκρίνει και έτσι να δρομολογηθούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης.
«O Aλέξης Τσίπρας απέτυχε. Η ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας έγινε δυσμενέστερη, καθώς η χώρα βρέθηκε πιο απομονωμένη από ποτέ και το πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της λιτότητας που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες εκλογές δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Πέντε μήνες διαπραγματεύσεων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στην ριζοσπαστική ρητορική που έφεραν αυτόν και το κόμμα του στην εξουσία», γράφουν σε δημοσίευμά τους οι FT.
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πλησιάζει περισσότερο προς τη χρεοκοπία διατυπώνει το Bloomberg «καθώς άλλη μια ημέρα διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία»
«Με την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι διατηρεί τη θέση της οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι συζητήσεις σημειώσαν μικρή πρόοδο και δεν υπάρχει πρόοδος στον ορίζοντα» αναφέρει το πρακτορείο.
Τα σημεία κλειδιά είναι οι συντάξεις, οι φοροαπαλλαγές, η ελάφρυνση του χρέους και το να περάσει η συμφωνία απο το ελληνικό κοινοβούλιο γράφει το πρακτορείο.
Αναλυτές πάντως βλέπουν ως καλό σημάδι για την επίτευξη συμφωνίας το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Σύμφωνα με το Bloomberg «αποτυχία για την επίτευξη συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο θα αύξανε τις πιθανότητες η Ελλάδα να υποχρεωθεί να επιβάλει capital controls για να αποφύγει ένα bank run. Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περίπου το 20% των καταθέσεων στις τράπεζες καθώς εντείνεται η ανησυχία για μια έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Το Eurogroup διεκόπη χωρίς συμφωνία αναφέρει η γαλλική Le Monde. «Η έκβαση της συνάντησης την Τετάρτη ήταν προβλέψιμη», τονίζει. Πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει ότι το επίπεδο προετοιμασίας στις διαπραγματεύσεις δεν τον κάνει αισιόδοξο και πως θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία σήμερα, δήλωσε.
Από την άλλη πλευρά η γερμανική Handelsblatt σημειώνει πως το Grexit είναι η διάσωση της Ελλάδας και παραθέτει τη συζήτηση του προέδρου του Ινστιτούτο Ifo, Hans Wenner Sinn και του φιλοσόφου, Richard David Precht, οι οποίοι θέτουν επί τάπητος το θέμα.
Σε δημοσίευμα της η γερμανική ιστοσελίδα είχε αναφερθεί στην «ξινή» διάθεση των υπουργών Οικονομικών μετά τη λήξη του Eurogroup με τίτλο «Μεγάλη οργή κατά του Τσίπρα».
Η Bild αποτυπώνει το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα «να διαπραγματεύεται ξανά με τους Θεσμούς, συναντώντας τους επικεφαλής αυτών», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ δεν ήταν επιτυχής».
Η Telegraph γράφει για το τελεσίγραφο λιτότητας προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «οι θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν ανάγκασαν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών να ματαιωθεί, καθώς οι πιστωτές απαιτούν περισσότερες περικοπές από την ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων της χώρας».
Διαπραγματεύσεων συνέχεια και για το BBC, το οποίο σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις εντατικές συζητήσεις με τους δανειστές, παρά τις μεγάλες διαφορές σχετικά με το πώς να ξεπεραστεί η κρίση χρέους».
Η FAZ σε πιο δραματικό τόνο μιλά για «αόριστη ελπίδα σε έναν ”νυχτερινό” συμβιβασμό».
«Ελλάδα και οι δανειστές υποστηρίζουν με σκληρά λόγια τις μεταρρυθμίσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν το Eurogroup, αλλά τη νύχτα θα συζητήσουν για τον συμβιβασμό», αναφέρει η ιστοσελίδα.