Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ελληνική «τορπίλη» στις διεθνείς αγορές – «Βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια

Ισχυρό χτύπημα υπέστησαν οι αγορές σε όλη την Ασία σήμερα καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν την χρεοκοπία της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση τα διεθνή χρηματιστήρια δεν εμφανίζονται θωρακισμένα από ένα πιθανό ελληνικό ατύχημα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το ευρώ έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης του Τόκιο Nikkei 225 υποχώρησε 2%. Ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,4% παρά τη μείωση-έκπληξη των επιτοκίων της Κίνας το Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% , ο Kospi στη Σεούλ υποχώρησε 1,6%, στο Σίδνεϊ ο S&P /ASX 200 σημείωσε βουτιά 1,8% , ενώ και οι αγορές σε Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία «χτυπήθηκαν» επίσης.

Η «αναστάτωση» στα χρηματιστήρια της Ασίας ήταν, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ευρέως αναμενόμενη μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για τουλάχιστον έξι εργάσιμες ημέρες, αυξάνοντας έτσι επικίνδυνα την πιθανότητα του Grexit.Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ χάθηκαν στο αυστραλιανό χρηματιστήριο στην πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 3% στο 133,80 έναντι του γεν, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ενώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,0955 σημειώνοντας πτώση 1,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Τα αμερικάνικα futures σημείωσαν βουτιά 1,8%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

O οικονομολόγος της IHS Global Insight, Rajiv Biswas σημειώνει πως ακόμα και αν επιτευχθεί μια συμφωνία κατά κάποιο τρόπο, η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολη.

Όπως τονίζει, το Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ασιατικής οικονομική ανάπτυξης κατά 0,3% το 2016 λόγω των αναταραχών στο εμπόριο και της χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι αγορές οδεύουν αδιαμφισβήτητα για μια ακόμη εβδομάδα μεταβλητότητας, τουλάχιστον στην αρχή, που θα χαρακτηρίζεται από στροφή στην ασφάλεια και την αποφυγή ρίσκου, όπως εκτιμά ο Jan von Gerich, οικονομολόγος της Nordea Bank.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, σημειώνοντας πως «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

xrimatistirio_ptosi_408386979

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE άνοιξε με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.

Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Dax άνοιξε με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

Βουτιά και για το πετρέλαιο

petrelaio

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια/βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, επίσης για παραδόσεις Αυγούστου, υποχώρησε κατά 70 σεντς ανά βαρέλι.

Ανοδος επιτοκίων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των  αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των  ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ