Τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας ή αργότερο αύριο Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και στο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να δρομολογήσουν τη σύνταξη των σχετικών κειμένων, αλλά και νομοσχεδίων τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στη Βουλή.
Άμεσα, τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:
– Να καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα ζυγίσει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μπορεί να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.
Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να φτάσει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.
– Να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστεί έως το Σάββατο πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες πληρωμών η Αθήνα.
Σε αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (πχ νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ)
– Παρασκευή ή Σάββατο πρωί το αργότερο θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup για να επισφραγίσει τα κείμενα για τα άμεσα μέτρα, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή νέο Ασφαλιστικό, αλλαγές στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ κλπ.
– Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απαραίτητο για να κλείσει η συμφωνία οι δανειστές θα δηλώσουν και την δέσμευσή τους πως θα προβούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το προσεχές διάστημα, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup και τον Νοέμβριο του 2012.
Ποια είναι τα μέτρα «αγκάθια»
Τα μέτρα «αγκάθια» σχετίζονται με παρεμβάσεις στις οποίες έχουν αντιταχθεί τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον ΑΝΕΛ και σχετίζονται με την κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, με το ΦΠΑ στα «μεταποιημένα» τρόφιμα που από το 13% θα αυξηθεί στο 23%, με την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή των αμυντικών δαπανών, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.
Εάν τα ελληνικά μέτρα εγκριθούν από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εν συνεχεία θα τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήδη από χθες ανέθεσε σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσουν με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ώστε να προσδιορίσουν το ύψος του νέους δανείου που θα λάβει η χώρα για το διάστημα έως το 2018.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν το σχετικό δάνειο άνω των 60 δισ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται από τα χρήματα που θα προβλεφθούν και για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού τομέα.
Σε κάθε περίπτωση αύριο Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφανθεί για την ελληνική πρόταση και αν υπάρξει θετική έκβαση ενδεχομένως να μην χρειαστεί να διεξαχθεί Συνοδός Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.
Τι γίνεται με τη ρευστότητα
Τι θα γίνει με κούρεμα καταθέσεων, capital controls και τραπεζική αργία είναι τα τρία ζητήματα στα οποία όλοι ζητούν απαντήσεις, με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη να προσπαθεί να τις δώσει
Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενη στο θέμα του κουρέματος είπε «αυτό έχει να κάνει με την φερεγγυότητα των τραπεζών, οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυάται την σταθερότητα και την φερεγγυότητα κάθε τράπεζας. Όσο γρηγορότερα μπει το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή λειτουργία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα »
Ερωτηθείσα για το ποιο είναι χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τραπεζών η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη είπε πως τα υποκαταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν σε 3-4 ημέρες, ωστόσο ο έλεγχος κεφαλαίων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα Κατσέλη είπε πως «γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα υποκαταστήματα σε 2-3-4 ημέρες και να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται». Ωστόσο διευκρίνισε πως τα capital controls θα παραμείνουν περισσότερο καιρό. «Με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” κάτι που “θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα”.
Μάρδας: Καλύτερα κακή συμφωνία, από μη συμφωνία
«Είμαι αισιόδοξος, και θεωρώ ότι έστω και μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από ένα καθεστώς μη συμφωνίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Αυτό που έχει σημασία, προσέθεσε, είναι να υπάρχει στη χώρα ένα καθεστώς που θα εισάγει σταθερότητα.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι υπήρχε καλή επίδοση στην είσπραξη φόρων μέσω του Web Banking.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές του Δημοσίου προς συνταξιούχους και μισθωτούς.
«Μια χώρα που θα πτώχευε στις 24 του Φλεβάρη καταφέραμε να τη φτάσουμε εδώ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχει δοθεί μεγάλη μάχη για να πετύχει η διαπραγμάτευση.
Σε ερώτηση τι θα γίνει με τους τόκους που εμφανίζονται σε λογαριασμούς καρτών τραπεζών και δεν μπορούν να πληρωθούν από τους κατόχους, καθώς είναι κλειστές οι τράπεζες, ο κ. Μάρδας απάντησε ότι θα γίνει προσπάθεια να λυθούν όλα με την επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσθέτοντας ότι από λογιστικής πλευράς μπορούν όλα να λυθούν.