Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

29 Μαΐου1985: 39 άνθρωποι σκοτώνονται στο στάδιο Χέιζελ. Η μαύρη επέτειος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1985 στο στάδιο «Χέιζελ» στις Βρυξέλλες γράφτηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα ευρωπαϊκά γήπεδα και αποτέλεσε την αφορμή για τον «πόλεμο» ενάντια στον χουλιγκανισμό.

Η συγκεκριμένη ημέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Όπως και φέτος ήταν προγραμματισμένος ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League). Εκεί θα αναμετριόνταν η Γιουβέντους του Μισέλ Πλατινί, του Γκαετάνο Σιρέα και του Πάολο Ρόσι με τη Λίβερπουλ του Κένι Νταγκλίς, του Ίαν Ρας και του Ρόνι Γουίλαν.

Περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου τελικού οπαδοί της Λίβερπουλ παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που τους χώριζαν από τους Ιταλούς φιλάθλους. Εκείνοι θα οπισθοχωρούσαν και το κακό δεν θα αργούσε να γίνει. Κάποιοι συνεθλίβησαν από την πίεση ενώ αρκετοί ακόμα έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένας τοίχος.

Ο θλιβερός απολογισμός ήταν 39 άνθρωποι νεκροί (32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός) και πάνω από 600 τραυματίες.

Την ώρα των επεισοδίων, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ήταν στα αποδυτήρια. Άκουγαν, έβλεπαν, αλλά δεν ήξεραν το μέγεθος της τραγωδίας.

“Δεν μπορώ να καταλάβω τη συμπεριφορά ορισμένων οπαδών της Λίβερπουλ, όμως, έπρεπε να ξέρουν ότι τα παιδιά που σκοτώθηκαν δεν θα τους έκαναν ποτέ κακό μετά το παιχνίδι. Είδαμε τους Ιταλούς να κλαίνε και παρακολουθούσαμε όλη τη μεταφορά των τραυματιών. Θυμάμαι ακόμα το πρόσωπο ενός Ιταλού οπαδού, ο οποίος ήταν έξω από το ξενοδοχείο μας και έκλαιγε. Ήταν τραγικό”, είπε ο θρύλος των “κόκκινων”, Κένι Νταλγκλίς.

Κι όμως το παιχνίδι έγινε κανονικά. Οι αρχές φοβήθηκαν πως αν το τελικός αναβαλλόταν θα υπήρχε νέα έξαρση βίας. Για την ιστορία η Γιουβέντους νίκησε με 1-0 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η τραγωδία, αποτέλεσε την αφορμή για μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις στο ποδόσφαιρο. Η βρετανική κυβέρνηση -υπό την ηγεσία της Μάργκαρετ Θάτσερ– σε συνεργασία με την UEFA απέκλεισαν τις αγγλικές ομάδες για μία πενταετία (εξαετία για τη Λίβερπουλ) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι αγγλικές ομάδες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους. Σαφώς πιο ήπια, καθώς κλήθηκε να παίξει κάποια από τα επόμενα παιχνίδια της κεκλεισμένων των θυρών.

Μετά το Χέιζελ, οι αγγλικοί σύλλογοι άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για να αφήσουν τους χούλιγκαν έξω από τα γήπεδά τους.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η δίκη της ΑΕΚ στη Επιτροπή Δεοντολογίας: 37 μάρτυρες κατηγορίας κατά Μελισσανίδη, Γιαννάκη Παπαδόπουλου

Αγγλικός εμφύλιος στο Ντραγκάο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ