Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ

«Κούρεμα» στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, προεξοφλούν τα μέλη της επιτροπής των 12 «σοφών»  που έχει συγκροτηθεί για να προτείνει, πέρα από τις «βελτιώσεις» στο γενικό Ασφαλιστικό, και… δημοσιονομικά «ισοδύναμα» για την απόφαση του ΣτΕ.

Η επιτροπή, που επεξεργάζεται τα ισοδύναμα για την εφαρμογή της επόφασης του ΣτΕ που έχει κρίνει ως «αντισυνταγματικές» τις παρακρατήσεις εισφορών 5% – 20% στο άθροισμα των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, προεξοφλούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν θα μπροέσει να αποφύγει να νομοθετήσει ξανά το κούρεμα των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ.

Ολα αυτά, με δεδομένη την υποχρέωση την οποία ανέλαβε με το 3ο Μνημόνιο η απελθούσα κυβέρνηση για την εξοικονόμηση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Και επειδή ο λογαριασμός, με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν βγαίνει, προεξοφλούν το κούρεμα των συντάξεων των 1000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η «τρύπα» που προκύπτει από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ φθάνει στα 4 δισ. ευρώ καθιστώντας αδύνατη την καταβολή συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους. Το «αντίβαρο», με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι να θεσπιστούν νέες περικοπές που, κατά τους ίδιους υπολογισμούς, θα πρέπει να εξοικονομούν περίπου το 15% κατά μέσο όρο (έναντι 12% που ήταν το «όφελος» των Ταμείων, έως σήμερα).

Δανεικά…για συντάξεις και εφάπαξ

syntakseis

Δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από… το δάνειο του νέου Μνημονίου διεκδικεί το υπουργείο Εργασίας για να πληρώσει συντάξεις και εφάπαξ σε 298.000 ασφαλισμένους που είναι σε λίστα αναμονής από το 2013, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από το 2012.

Το ποσό θα προέλθει από κονδύλι 7 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο τρίτο Μνημόνιο (όπως και στα δύο προηγούμενα) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τρίτους, και εν προκειμένω προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά για να πάρουν συντάξεις και εφάπαξ, αλλά τα ταμεία αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των εσόδων τους. Τα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ορίζοντα 3ετίας και θα εκταμιεύονται μαζί με τις δόσεις του δανείου, εφόσον οι δανειστές έχουν στα χέρια τους θετική αξιολόγηση για την εφαρμογή των μέτρων και των νόμων που ψηφίζονται.

Το δάνειο προορίζεται, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, για να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΕΑ και των φορέων πρόνοιας του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού και των ΔΕΚΟ.

Στον ΟΓΑ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα καθυστερήσεων γιατί μόλις τον Ιούλιο του 2015 άρχισε να ξαναβγάζει συντάξεις μετά από 2 χρόνια διακοπής των συνταξιοδοτήσεων λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 για τους αγρότες.

Καταγραφή

Ανεξάρτητα από το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω εκλογών, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκινήσει η προεργασία και οι επαφές με τα Ταμεία για την καταγραφή των καθυστερούμενων συντάξεων και των εφάπαξ που θα ενταχθούν στο πακέτο του 1 δισ. ευρώ.

Το όλο εγχείρημα έχει όμως τον κίνδυνο οι δανειστές να μην εγκρίνουν τη διάθεση του ποσού για όλες τις καθυστερούμενες παροχές, παρά μόνον για όσους περιμένουν το εφάπαξ. Και αυτό γιατί, όπως συνέβη και στο παρελθόν, η τρόικα δεν θεωρεί ληξιπρόθεσμη υποχρέωση τη μη καταβολή των συντάξεων από τα Ταμεία. Στην περίπτωση που οι συντάξεις μείνουν εκτός πληρωμών από το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ, τότε θα μεγαλώνει και η λίστα αναμονής αλλά και ο χρόνος που τελικά οι ασφαλισμένοι θα πάρουν τα χρήματά τους.

Το πρόβλημα θα είναι οξύτερο μάλιστα γιατί τα Ταμεία θα πρέπει να δώσουν και αναδρομικά 2 και 3 ετών, από δικά τους χρήματα που δεν έχουν!

Το επιχείρημα στελεχών του υπουργείου Εργασίας είναι ότι τα Ταμεία είναι κρατικοί φορείς και ως εκ τούτου έχουν μερίδιο στο ποσό που θα δοθεί για την εξόφληση των καθυστερούμενων υποχρεώσεών τους. Το στοίχημα για να έρθει το 1 δισ. ευρώ και να πάει ένα μεγάλο μερίδιο στα Ταμεία είναι να γίνουν γρήγορα και οι πληρωμές, γιατί αν δεν απορροφηθεί το ποσό θα δοθεί για να πληρωθούν άλλα «κρατικά φέσια» του 2015 προς την αγορά και ιδιώτες.

Το θέμα είναι λοιπόν «όποιος προλάβει και πάρει τα περισσότερα» και σε αυτή την περίπτωση τα Ταμεία είναι οι φορείς που χρωστούν τα περισσότερα σε περισσότερους.

Λίστα αναμονής

Η λίστα αναμονής φτάνει τους 298.000 δικαιούχους από τους παραπάνω φορείς οι οποίοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από το 2013, η και από το 2012, χωρίς ακόμη να πάρουν το εφάπαξ και χωρίς να έχουν πάρει την οριστική τους κύρια σύνταξη ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν παίρνουν καθόλου την επικουρική, γιατί το ΕΤΕΑ πληρώνει μόνο όταν ο ασφαλισμένος πάρει την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης και όχι την προσωρινή που τείνει να υποκαταστήσει την κανονική σύνταξη.

Στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από συνδικαλιστικές πηγές και από στελέχη Ταμείων είναι αυτή τη στιγμή:

1) Στο ΙΚΑ περίπου 65.000 δικαιούχοι που περιμένουν την οριστική τους κύρια σύνταξη (παίρνουν μόνο προσωρινή) με αποχώρηση από το 2013 ή και από το 2012, αν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

2) Στο ΟΑΕΕ περιμένουν 35.000 δικαιούχοι .

3)Στο ΕΤΕΑ περιμένουν την επικουρική σύνταξη 117.000 ασφαλισμένοι που βγήκαν από το 2013 και επειδή δεν έχουν πάρει την κανονική τους κύρια σύνταξη δεν μπορούν να πάρουν ούτε για δείγμα κάτι από την επικουρική τους

4) Στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων η λίστα αναμονής φτάνει στους 63.000 συνταξιοδοτηθέντες που περιμένουν το εφάπαξ εκ των οποίων οι πρώτοι που θα πάρουν χρήματα από το δάνειο του 1 δισ. ευρώ είναι περίπου 10.000 υπάλληλοι οι οποίοι αποχώρησαν στο διάστημα από 1/9/2013 μέχρι 31/12/2013. Η πληρωμή τους θα συμπέσει και με την εφαρμογή είτε του νέου μαθηματικού τύπου είτε άλλου και λιγότερο πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος, που θα φέρει νέες περικοπές λόγω υψηλού ελλείμματος.

5) Στα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και ΔΕΚΟ περιμένουν επίσης για το εφάπαξ περίπου 20.000 δικαούχοι.

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ