Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Θεοχαρόπουλος: Θα είμαστε ο…καταλύτης της επόμενης ημέρας

Με στόχο να συμβάλει στη συγκρότηση μιας ισχυρής τετραετούς κυβέρνησης συνεργασίας και να προσδώσουν οι πολίτες το ρόλο του ρυθμιστή, ζητά την ψήφο των πολιτών η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως αναλύει στο ereportaz.gr και στους δημοσιογράφους Πέτρο Κουσουλό και Γιώργο Λαιμό, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δηλώνει σίγουρος πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, θα είναι η μεγάλη έκπληξη της κάλπης και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα, ενώ μιλάει ακόμα και για το πολιτικό «φλερτ» με την Φώφη Γεννηματά και την μετεκλογική πορεία της Συμπαράταξης. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του Κόμματος, Φώτη Κουβέλη και στις αποφάσεις του τονίζοντας «οι ατομικές πορείες είναι σεβαστές αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ατομικές έξω από την συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ereportaz ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

θεοχαρόπουλος 3
Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ

Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , για την ανασυγκρότηση του χώρου της  κεντροαριστεράς θα έχει και μετεκλογική συνέχεια; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη μεγάλη και θετική ανταπόκριση στους  πολίτες. Την επομένη ημέρα των εκλογών  θα είναι ο καταλύτης εξελίξεων για την αναγέννηση του χώρου και θα είναι ο εγγυητής ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης του τόπου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα είναι η μεγάλη έκπληξη της κάλπης ανοίγοντας νέους δρόμους για την κεντροαριστερά. Η κοινή κάθοδος μας στις εκλογές είναι το πρώτο βήμα σύγκλισης. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια μας αυτή θα συνεχισθεί με πρωτοβουλίες και μετά τις εκλογές.  Εμείς το κάναμε πράξη, συνεργαζόμαστε για να χτίσουμε ΜΑΖΙ τη νέα Κεντροαριστερά. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για συσπείρωση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό. Το κάλεσμα αυτό είναι διαρκές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συμπράττετε , πως εκφράζει το παλιό, το φθαρμένο. Πόσο δυνατή θα ήταν μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο θα μπορούσατε συμμετέχετε σε ένα κυβερνητικό σχήμα;

Μετά το πλαστό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» το οποίο τελείωσε με την υπογραφή του τρίτου και δυσκολότερου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ορισμένοι βάζουν νέες διακρίσεις «νέο-παλαιό». Και αυτές όμως είναι πλαστές. Διότι το νέο κρίνεται με βάση τις προγραμματικές θέσεις. Και οι δικές μας είναι πραγματικά προοδευτικές, απέναντι τόσο στον λαϊκισμό όσο και στον νεοφιλελευθερισμό. Όσον αφορά την μετεκλογική κατάσταση, η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. . Εμείς είμαστε μέρος της λύσης και όχι ενός νέου αδιεξόδου. Είναι απαραίτητη μία κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και σε αυτήν επιδιώκουμε να συμμετέχουν όσες περισσότερες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Καλούμε τους πολίτες να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού και να επιβάλλουν με την ψήφο τους στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τις συνεργασίες.

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών , θα πρέπει να υλοποιήσει σκληρά μέτρα, αν είστε στην κυβέρνηση θα μπορείτε να τα εφαρμόσετε και αν δεν είστε θα στηρίξετε την κυβέρνηση που θα πρέπει να τα εφαρμόσει;

Το τρίτο μνημόνιο ήταν προϊόν της αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόνοι διαπραγματευτήκαν, είχαν αυταπάτες, δεν προχώρησαν σε μία συμφωνία εγκαίρως και με ρεαλιστικούς στόχους, η πολιτική τους οδήγησε σε κλειστές τράπεζες και capital controls και στο τέλος δέχθηκαν τα πάντα ακόμη και τα πιο σκληρά μέτρα.  Εμείς είπαμε ότι εκεί που έφθασε η διαπραγμάτευση από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη είναι προτιμότερη μία κακή συμφωνία. Για αυτό και την στηρίξαμε. Τώρα η συμφωνία είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί αντικαθιστώντας όμως στην πορεία τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα με εξυγιαντικές ρυθμίσεις εξοικονόμησης πόρων, μέσω διαπραγμάτευσης και αξιοποιώντας τον κανόνα της ευελιξίας στην Ε.Ε.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκαταβολή φόρου 100% στους ελεύθερους επαγγελματίες και η υπερφορολόγηση αγροτών που είναι πέρα από κοινοτικό κεκτημένο. Για να γίνουν αυτά όμως η χώρα πρέπει να επανακτήσει ξανά την αξιοπιστία της και με εμάς τρίτη δύναμη στις 20 Σεπτεμβρίου αυτό θα επιτευχθεί.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επέλεξε να στηρίξει στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, πως σχολιάζετε την κίνησή του και αν θεωρείτε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της ΔΗΜΑΡ για ανασυγκρότηση;

Τα συλλογικά όργανα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ και κινήσεις πολιτών, με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής της αυτονομίας για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Ο πρώην Πρόεδρος πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το κόμμα να μην κατέβει στις εκλογές. Η πρόταση του απορρίφθηκε. Στη συνέχεια οι ατομικές πορείες είναι σεβαστές αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ατομικές έξω από την συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πως προέκυψε το ξαφνικό φλερτ με την Φώφη Γεννηματά και γιατί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν συνεργάστηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές;

Με την κ. Γεννηματά είχαμε έναν ειλικρινή γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο που οδήγησε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία 11 θέσεων. Η εκλογή μας στην ηγεσία των κομμάτων μας έγινε μόλις πριν από 3 μήνες και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Η ανταπόκριση των πολιτών δείχνει ότι είναι μία εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου, στην κεντροαριστερά της ευθύνης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Θα θέλατε συνεργασία και με το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου και γιατί κατά τη γνώμη σας δεν επήλθε ο «γάμος».

Ήδη πολλά στελέχη συμμετέχουν μαζί μας στις εκλογές και έχουμε απευθύνει κάλεσμά σε όλους  τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από την Δημοκρατική Συμπαράταξη με στόχο την αναγέννηση του ευρύτερου χώρου. Συνεπώς βεβαίως και η συνεργασία με όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τα μέλη και στελέχη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι σταθερή επιδίωξη μας. Μας ενώνουν πολλά και κυρίως η επιδίωξη για επίλυση των προβλημάτων της χώρας μέσω ενός προοδευτικού προγράμματος που είναι μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό. Σημασία έχει η συνάντηση της βάσης στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και αυτή έχει επιτευχθεί. Στις 20 Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα εκλογών θα αποτελέσει μία νέα αφετηρία για την ισχυροποίηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Ποια είναι η ιδεολογική διαφορά μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτάσσει το εθνικό συμφέρον βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το κομματικό συμφέρον.  Εμείς δεν διακινδυνεύσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν λαϊκίσαμε, δεν προχωρήσαμε σε παροχολογία και υποσχεσιολογία τύπου προεκλογικού προγράμματος Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια στα Ζάππεια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υποσχεθήκαμε  τα πάντα στους πάντες. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι  όπως επικοινωνιακά ακόμη και σήμερα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θεωρούμε ότι μόνο μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο θα υπερβεί η χώρα την κρίση. Επιδιώκουμε σταθερά περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, θέλουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές για αυτό βέβαια επιδιώκουμε και προοδευτικές αλλαγές στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα για να κατοχυρωθεί το κοινό μας μέλλον. Το προοδευτικό πρόσημο είναι η διαφορά μας. Και επιτρέψτε μου να γίνω ξεκάθαρος για το τι θεωρούμε προοδευτικό και τι σνηρητικό.. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής πάντα στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα ακόμη και αν είναι κοινωνικά άδικα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ