Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την νίκη του και το ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει και σβήσει ονόματα στην προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τους ΑΝΕΛ όπως ανακοινώθηκε και χθες το βράδυ.
Τα ονόματα που ακούγονται για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι συγκλονιστικές σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, ωστόσο θα έχει σημαντικές μετακινήσεις, αξιοποίηση νέων στελεχών και εκπλήξεις. Για αρχή λέγεται ότι συζητείται η δημιουργία χαρτοφυλακίου, για την παρακολούθηση υλοποίησης του μνημονίου, ώστε να παρακολουθείται κεντρικά η όλη πρόοδος, από την οποία εξαρτώνται περίπου τα πάντα για τη χώρα και την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Το νέο χαρτοφυλάκιο, εκείνο του υφυπουργού Τρόικας φαίνεται να καταλήγει, κατά πάσα πιθανότητα, στα χέρια του Γιώργου Χουλιαράκη, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Γιώργος Σταθάκης. Όμως δεν αποκλείεται να «σπάσει» αυτό το υπουργείο και να μοιραστούν και άλλα χαρτοφυλάκια. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως «κλείδωσε» το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν και ο Δημήτρης Μάρδας με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Κυκλοφορεί και η σκέψη να αναλάβει την προεδρία της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν φαίνεται να αντιδρά θετικά και μάλλον τη θέση του παίρνει ο Νίκος Βούτσης.
Από τις εκπλήξεις του νέου σχήματος ίσως να είναι η παραμονή του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική Γιάννη Μουζάλα και η μη αξιοποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στις θέσεις που είχαν πριν τις εκλογές ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει ως φαίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τις θέσεις τους θα αναλάβουν και πάλι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ και ο Πάνος Κουρουμπλής δείχνει αμετακίνητος στο Υγείας.
Ερωτηματικό υπάρχει για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι πιθανότητες μοιράζονται ανάμεσα στην παραμονή του και στην μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι και το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά, αν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αυξημένες πιθανότητες. Σε περίπτωση που αντικατασταθεί, για τη θέση «παίζει» ο Κώστας Γαβρόγλου.
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλλον θα παραμείνει ο Χριστόφος Βερναρδάκης, παρότι δεν εξελέγη βουλευτής.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Όλγα Γεροβασίλη, που θεωρείται ότι πήγε καλά ως κυβερνητική εκπρόσωπος και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα που είχε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές.
Εντός κυβερνητικού σχήματος θα είναι σίγουρα και ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ στα ονόματα που παίζουν για αξιοποίηση είναι μεταξύ άλλων και αυτά του Νίκου Φίλη, του Γιώργου Βαρεμένου, του Γιάννη Μπαλάφα, εάν φύγει από την αντιπροεδρία της Βουλής, και άλλων.
Ο Πάνος Καμμένος είναι φαβορί και πάλι για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ σίγουρες για την κυβέρνηση θεωρούνται η ‘Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.