Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας Νο 2: Στο μόνο που…έμοιαζε ήταν η ασάφεια των όσων είπε

Tις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Με μισή ώρα ανέβηκε ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής. «Έχουμε στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «θα είναι μια δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».

Για μία ακόμη φορά, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε πως η κυβέρνηση έχει από το λαό ισχυρή εντολή τετραετίας και πως «έχουμε σαφή εντολή να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη βάσανο της Επιτροπείας». Μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (της πρώτης θητείας) το ουσιαστικά κοινό σημείο ήταν η παροχολογία, η ασάφεια και οι γενοκολογίες! Βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιόδους είχαμε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που έφερε το  τρίτο μνημόνιο, το βαρύτερο από όλα. Η χρεωκοπία και η επιβολή capital controls αποτελούν ήδη μαύρες σελίδες στην ιστορία της χώρας μέσα σε μόλις 7 μήνες διακυβέρνησης. Διασύρθηκε ολόκληρη η αριστερά ως σύνολο αξιών για την δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη και της διαπραγματευτικής τακτικής. Επίσης, το μνημόνιο που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά βασικά σημεία από τις δύο ομιλίες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τον Φεβρουάριου του 1015 και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου  

Οκτώβριος 2015

«Η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο» Αναφερόμενος και πάλι στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ως «νέα συμφωνία με τους δανειστές», η οποία θέτει αναμφίβολα ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Στόχος μας είναι να τραβήξουμε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που προτείνουν οι συντηρητικές αντιλήψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής ελίτ. Στόχος μας να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο πώς ευελπιστεί η κυβέρνηση να κάνει τα πρώτα της βήματα, ο πρωθυπουργός είπε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όπως και να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές δανεισμού.

«Αναγκαία συνθήκη» η υλοποίηση της συμφωνίας

Αναγκαία συνθήκη μεν, αλλά από μόνη της δεν είναι και ικανή, είπε ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση της συμφωνίας. «Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών, με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες» διεμήνυσε.

Το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της απομείωσης του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι «να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ διευκρίνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι «να προστατεύσουμε την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή και τις κεκτημένες εργασιακές σχέσεις».

Κατά τον κ. Τσίπρα, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες μετά την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο ίδιος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προτείνει επιμήκυνση των πληρωμών και μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά.

«Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αμφισβητείται. Υπάρχουν όμως ακόμα σημεία ανοιχτά, στα οποία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρή μάχη, με σχέδιο και αντιπροτάσεις» υπογράμμισε.

Τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών

«Η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς». Παράλληλα, δεν δίστασε να διευκρινίσει πως οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Νέα εξαγγελεία από τον πρωθυπουργό ήταν η δήλωση πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκροτήσει ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Κόκκινα δάνεια, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας την προστασία της α’ κατοικίας, για αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Στα εργασιακά, κύριος στόχος μας είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σταθερός είναι ο στόχος μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο πρωθυπουργός θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προσθέτωντας πως στόχος είναι η δημιουργία φορέα για την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εξάλλου, τη δέσμευση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε να αναζητηθούν ισοδύναμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν έχετε ισοδύναμα να προτείνετε, είμαστε εδώ να τα ακούσουμε» ενώ εκείνη την ώρα κοίταξε τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του είπε: «Μιλάμε εδώ και καιρό. Εύχομαι να είστε εσείς που θα μου προτείνετε ισοδύναμα».

Από τι εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας

Η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από το φορολογικό σύστημα και τους όρους χρηματοδότησης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος διαθέτει ένα από τα πιο πολυδαίδαλα και δυσλειτουργικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη. Ο όρος «σύστημα» είναι ευφημισμός, λέγοντας πως στόχος η δημιουργία ενός απλού και δίκαου φορολογικού συστήματος.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, ενώ τεράστιας σημασίας είναι η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Στόχος μας, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και από το 2014-2020» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι η δημόσια διοίκηση, που βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια, τότε η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για πολίτες και επιχειρήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για να προβεί σε προγραμματικες δηλώσεις, με αυτές της πρώτης του κυβέρνησης να μην είχαν καμία εφαρμογή στην πράξη. Τουναντίον οι πολιτικές της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν στο τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Φεβρουάριος 2015

Σε μια ομιλία διανθισμένη με αρκετές πατριωτικές αναφορές, που εξέλαβαν κατά την κατάληξή της και έναν προσωπικό συγκινησιακό τόνο, ο νέος πρωθυπουργός επισκόπησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ελάχιστα απέκλινε από τις περσινές εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη, και που σε διακριτό βαθμό βασίζεται στη συνειδητή στήριξη των ίδιων των πολιτών για την επιτυχία του.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό πρόγραμμα που επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει μεν την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά με σταδική την εφαρμογή του μέχρι και το έτος 2016, προκειμένου να προλάβει η αγορά να το ενσωματώσει. Εξάλλου, η επ’ αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που προβλεπόταν στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» μετατρέπεται τώρα σε απαγόρευσή τους μέχρι τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» που θα μεριμνά και για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. Στην ίδια απαγόρευση υπάγονται και οι μεταβιβάσεις (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη) ενυπόθηκων δανείων, «σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους».

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατάργηση του αδικήματος της μη πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο ως διαρκούς αδικήματος, («κάτι που σέρνει πολίτες καθημερινά στα κρατητήρια»), όπως επίσης και την άρση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ενάντια σε μικρά και μεσαία εισοδήματα» και τις αναγκαστικές εκτελέσεις που το συνοδεύουν. Επαναβεβαιώνοντας ωστόσο την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες «να βάλουν πλάτη» και «να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια» καταβάλλοντας τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχούν στο έτος 2014.

Σε σχέσεις εμπιστοσύνης παρέπεμπαν και οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του δημοσίου τομέα: Ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της νέας κυβέρνησης, να δείξει «αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις», και ανήγγειλε την κατάργηση του σημερινού «εκδικητικού δικαίου» που τους αφορά, με ένα καινούργιο πειθαρχικό δίκαιο. Από την άλλη ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας, ανακοίνωσε την «άμεση προώθηση ρύθμισης για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια» και την αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων, «κόβοντας το γόρδιο δεσμό μεταξύ κομμάτων και κρατικού μηχανισμού».

«Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα περιλαμβάνουν «δωρεάν σίτιση, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες που έπεσαν θύματα της πιο σκληρής βαρβαρότητας τα τελευταία πέντε χρόνια». Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει και τις μεγάλες αδικίες που σημειώθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επαναπροσλαμβάνοντας τις καθαρίστριες των υπουργείων, τους σχολικούς φύλακες και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ- κάτι που δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, εφόσον οι εν λόγω αποκαταστάσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προσλήψεων που ήδη προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015. Στο ίδιο πλαίσιο, θα επανασυσταθεί με νόμο και από μηδενική βάση η ΕΡΤ, με τη χρήση αποκλειστικά του ανταποδοτικού τέλους της ΔΕΗ, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς προχειρότητες και σπατάλες, σκανδαλώδεις συμβάσεις, κάστες προνομίων και προκλητικές αμοιβές».

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να «αποσυμφορήσει» τη δημόσια διοίκηση από τις «στρατιές των συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών» και να μειώσει τα προνόμια των τελευταίων. Πλέον χαρακτηριστική, υπήρξε η προτροπή του προς την πρόεδρο της Βουλής, «να επανεξετάσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, γιατί δεν πιστεύω πως οι βουλευτές στερούνται της δυνατότητας να μετακινούνται με τα δικά τους έξοδα».

Φορολογικό σύστημα

Σε σχέση με το φορολογικό σύστημα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύστηκε να υπάρξει «σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας για τις μακρόχρονες επενδύσεις», με τη φορολογική επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο, να μετατίθεται «στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». Το αφορολόγητο όριο τίθεται στις 12.000 ευρώ ενώ προχωρά και η κατάστρωση του Περιουσιολογίου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρόκειται να ενισχυθούν και θα υπάρξει διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού τους, παράλληλα ωστόσο με αυστηρές τιμωρίες για όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. «Βάζουμε τέλος στη βιομηχανία χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων, και κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται άμεσα. Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με εκατό δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και διαδικασίες».

Ειδικότερα τόνισε: «Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, καθιερώνουμε ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.
Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

ΕΝΦΙΑ
Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014.
Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση.

Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επενδύοντας στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών. Παίρνουμε αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης και επιβάλλουμε αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Βάζουμε τέλος στη βιομηχανία των χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων. Κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται πλέον άμεσα με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά και για την ανακούφιση μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων. Αυτό, όμως, απαιτεί χρόνο. Η επανεκκίνηση, όμως, της οικονομίας και η ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Το ίδιο άμεση είναι και η ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο αγγίζουν το ποσό των 72.000.000.000 ευρώ από 30.000.000.000 ευρώ που ήταν περίπου το 2009. Πρόκειται για μία αιμορραγία που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη, την ανεξαρτησία της χώρας και αποδεικνύει ταυτόχρονα και την παταγώδη αποτυχία των μνημονίων.
Για αυτό το λόγο, προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Θεσπίζουμε τις 100 δόσεις για τη διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλόμενων χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες. ‘Αμεσα καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει αντισυνταγματικά το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός των οφειλετών που σύρονται καθημερινά στα κρατητήρια.

Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που προστατεύουν κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Επαναφέρουμε όλες τις δικονομικές εγγυήσεις προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας των πολιτών και σταματάμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων».

Φοροδιαφυγή
«Ήδη γνωρίζετε ότι συγκροτήσαμε ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον επιχειρησιακό συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών που θα οργανώσει τη στρατηγική μας σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο. Γνωρίζουμε ότι βάζουμε τον πήχη ψηλά, αλλά δεν μας επιτρέπεται τίποτα λιγότερο από αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτον, κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν.

Δεύτερον, συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, που οδηγεί σε ετήσια απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη από ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ κατ’Α έτος.

Τρίτον, υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό της αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

Τέταρτον, κινητοποιούμε το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθευτών του δημοσίου, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στις υπερτιμολογήσεις και στις μίζες.

Πέμπτον, βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπιμοτήτων και συντήρησης ενός ολιγαρχικού καθεστώτος.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η νέα Κυβέρνηση εγγυάται ότι σε αυτόν τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν.
Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε για λογαριασμό της κυβέρνησής του, να στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, εκφράζοντας την επιθυμία «να παίξουν κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια». Η αντίθεση της κυβέρνησης αφορά μονάχα το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, ή να εξυπηρετηθεί η «μαύρη τρύπα του χρέους»:

«Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο- γιατί είναι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και άλλο το ξεπούλημα. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση, θα προωθείται συγκεκριμένα στον βαθμό που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος και θα είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά δε, τις δημόσιες συμβάσεις, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την κινητοποίηση του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών για τον έλεγχό τους, προκειμένου να μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις. «Βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ενός ολιγαρχικού καθεστώτος» ανέφερε, ενώ ρητή υπήρξε και η αναφορά του και στα «χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα»- ένα καθεστώς για το οποίο δεσμεύτηκε να μπει πλέον τέλος.

«Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε» διατράνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι μία συμφωνία που θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δράσεις, που θα συνδυάζουν τη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς κίνητρα για επενδύσεις» μαζί με ένα «ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που δεν πρέπει να προσμετράται στο έλλειμμα, και με μορφές συνεργατισμού». Το τραπεζικό σύστημα θα επανασχεδιαστεί, με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, «ώστε το Δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του λαού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη του και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

Τίποτε από τα παραπάνω ωστόσο, δεν θα αρκέσει να ανατάξει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, εφόσον δεν λυθεί το πρόβλημα του μη βιώσιμου χρέους – σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Η αναφορά του πρωθυπουργού στο ζήτημα του χρέους, αφορούσε άμεσα τη διεξαγόμενη διαπραγμάτευση και τους δανειστές και εταίρους της χώρας:

«Η Ελλάδα επιθυμεί να αποπληρώσει το χρέος της – και αν το θέλουν και οι εταίροι μας, να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, δεν είναι ζήτημα τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικών επιλογών. Και όσο επιμένουν οι εταίροι στη λιτότητα, τόσο το πρόβλημα του χρέους θα επιδεινώνεται. Αν συμφωνήσουμε πως η λύση είναι πολιτική, τότε η λύση θα βρεθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η λύση θα είναι σύμφωνη με το πρωταρχικό πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς «οι ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρονται στην αλληλεγγύη και ισότητα των κρατών-μελών και όχι στα Μνημόνια και τη λιτότητα». Θα είναι ωστόσο και ελληνική: «Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής. Συνεπώς, το περιβόητο Μνημόνιο καταργήθηκε από την ίδια την αποτυχία του, τα καταστροφικά του αποτελέσματα και την ψήφο του ελληνικού λαού» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη» και η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν είναι δυνατό να ζητείται η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες απ’ τον λαό».

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι μια «νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα- γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο, ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους (που είναι αναγκαία) και ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Παρά τις δυσκολίες, αυτό είναι εφικτό να συμβεί τις προσεχείς 15 ημέρες, καθώς η κυβέρνηση «έχει σχέδιο και θέσεις», και γιατί πέραν του χρέους «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί εάν υπάρχει διάθεση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ