Η πρώτη μπόρα με τα προαπαιτούμενα πέρασε με σχετική επιτυχία για την κυβέρνηση Τσίπρα. Ωστόσο ο Νοέμβριος όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πολύ πιο επώδυνος μήνας για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τι έπεται μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και νέες σκληρές φορολογικές ρυθμίσεις και αλλαγές στις συντάξεις, και κόκκινα δάνεια και τις προβλέψεις για το νέο Ταμείο που θα διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, προϊόν της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης γνωρίζοντας τι επέρχεται δήλωσε μόλις προχθές ότι θα προστατευθούν οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει τι προβλέπεται για όσους συνταξιούχους παίρνουν κάτι παραπάνω.
Το νέο πακέτο προαπαιτούμενων είναι πολύ πιο αυστηρό και δύσκολο επιβεβαιώνουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο που διαπιστώνουν ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή». Όσα έπονται χρήζουν χειρουργικών ενεργειών κι ενδεχομένως να προκαλέσουν κοινωνικές συγκρούσεις και αναστάτωση στην οικονομία.
Όπως φάνηκε από τις συσκέψεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα για το θέμα της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα με πολλές παραμέτρους που ξεκινούν από την επίλυση νομικών και τεχνικών θεμάτων και φθάνουν στο κατά πόσο οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορέσουν να βάλουν και δικά τους κεφάλαια. Για να ξεκινήσει βεβαίως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει προηγουμένως οι τράπεζες να έχουν περάσει με επιτυχία τα περίφημα stress tests γύρω στις 25 Οκτωβρίου.
Μα την ανακεφαλαιοποίηση είναι απολύτως συνδεδεμένη η τύχη των κόκκινων δανείων. Βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και η λύση που προκρίνεται είναι η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου με επιμήκυνση μακράς διάρκειας. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία η κυβέρνηση δεν αποκλείει την εμπλοκή ξένων funds, τα οποία μπορεί και να αγοράσουν το σύνολό τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα που σήμερα προστατεύει τις επιχειρήσεις έναντι των τραπεζών αλλά και κίνδυνο τα funds να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις-οφειλέτες απολύσεις εργαζομένων και συμμετοχή στην διοίκηση.
Το οικονομικό επιτελείο πορεύεται με τις κεραίες του τεντωμένες. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα, λένε από την κυβέρνηση ξεκινώντας από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Και βλέπουμε…
πηγή: newpost.gr