Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Στη Βουλή ο «πόλεμος» για τις τηλεοπτικές άδειες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εφόσον σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία του από τη Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την Κομισιόν, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με διευρυμένη πλειοψηφία, δηλαδή εκτός από τα κόμματα της συμπολίτευσης υπερψήφισε και το Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων απείχε από την ψηφοφορία επί της αρχής.

«Μπλόκο» από την Ένωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων της Ευρώπης 

Ενώ σήμερα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, η Ένωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων (ACT) της Ευρώπης παρενέβη χθες με ανακοίνωσή της, στην οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι… ο νόμος που προωθείται για την αδειοδότηση των συχνοτήτων και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας (ERT-Net) της «υπό κρατικό έλεγχο ΕΡΤ» είναι ουσιαστικά μη συμβατός με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η Ενωση, που εκπροσωπεί σταθμούς σε 37 ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και σημειώνει ότι τα μέλη της παραμένουν «πολύ ανήσυχα» με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, μια χώρα όπου, όπως αναφέρει, η τηλεοπτική βιομηχανία έχει πληγεί σοβαρά από την ύφεση.

Στο πνεύμα αυτό συμπληρώνει ότι το προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση ν/σ θα έχει περαιτέρω αρνητική επίπτωση στη βιομηχανία, θα δημιουργήσει περισσότερη ανασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της όλης διαδικασίας αδειοδότησης είναι στη βάση του εσφαλμένο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για έναν «ασυνήθιστο» νόμο στον τομέα της διεκδίκησης αδειών, ο οποίος επιβάλλει σωρεία υποχρεωτικών προϋποθέσεων, περιορισμών και υποχρεώσεων –από τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι την ποιότητα μηχανημάτων– που θέτουν ιδιαίτερα δυσανάλογα εμπόδια για τη συμμετοχή στην ελληνική τηλεοπτική αγορά.

Γίνεται λόγος για παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού στις μεθόδους λειτουργίας, περιορισμό του πλουραλισμού στην ενημέρωση σε μια χώρα που, όπως επισημαίνεται, διαθέτει ασυνήθιστα ελεύθερο εθνικό τηλεοπτικό πεδίο.

Η όλη προσέγγιση, συνεχίζει η ανακοίνωση, δείχνει να αντίκειται στην επικρατούσα άποψη εντός της Ε.Ε. περί ελέγχου ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο νόμος αφαιρεί εξουσίες από ανεξάρτητους φορείς και τις μεταφέρει στην κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης υπουργός αποκτά σωρεία εξουσιών συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην πορεία να αποφασίζει μονομερώς τον αριθμό των παρεχομένων αδειών, την ελάχιστη τιμή της αρχικής διεκδίκησης, ακόμη και να αποφασίζει τους τομείς δράσεων εντός του κάθε σταθμού αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να απασχολείται σε κάθε σταθμό.

Η Ενωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Δικτύων επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι υπερβολικοί περιορισμοί που θεσμοθετούνται, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, παραβιάζουν τη βασική αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας που οφείλουν τα κράτη να διασφαλίζουν όταν νομοθετούν.

Η ανακοίνωση της ACT ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι έχει υπόψη της πως η Κομισιόν απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερη ενημέρωση για το θέμα της ERT-Net, και πως η ίδια από την πλευρά της προτίθεται να το παρακολουθήσει στενά.

Τι υποστήριξε ο Παππάς 

pappas

Ο υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι «οι διατάξεις σηματοδοτούν την ισχυρή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις στην προσπάθεια του να επιτύχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να κάμψεις τις ενστάσεις που εξέφρασε η Κομισιόν και το ΕΣΡ.

Έτσι. ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι ενισχύεται ο ρόλος του ΕΣΡ, χωρίς ωστόσο να καθίσταται δέσμια η αρμοδιότητά του να καθορίζει τον αριθμό των αδειών (σ.σ. αυτή παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργού).

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ θα οφείλει να καταθέσει τεκμηριωμένη έκθεση – γνωμοδότηση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Δεσμεύτηκε πως θα προκηρύσσει τον διαγωνισμό δημοπράτησης έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο στάδιο προεπιλογής των υποψηφίων.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η γνώμη του ΕΣΡ και να θέλαμε δεν πρέπει να είναι δεσμευτική καθώς όπως παραδέχθηκε δεν έχει το νομικό εκτόπισμα για να το κάνει».

Επίσης, μεταξύ των αλλαγών προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να έχουν τουλάχιστον 3 δελτία ειδήσεων και προγράμματα για ΑμΕΑ σε συγκεκριμένες ώρες.

Ο κ. Παππάς είπε ότι αποσύρεται η διάταξη που ορίζει πως οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστο 20 άτομα προσωπικό και σημείωσε ότι ο αριθμός θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικρατείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ