Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

32 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η 9η Νοεμβρίου 2021 Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας

Ένα αυστηρό μήνυμα απέναντι στον διογκούμενο αυταρχισμό και τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με αφορμή την 32η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε την 9η Νοεμβρίου 2021, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας.

Αναλυτικά, στο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι το Τείχος του Βερολίνου “για σχεδόν τρεις δεκαετίες στεκόταν ως φυσικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, χωρίζοντας το δημοκρατικό Δυτικό Βερολίνο από το κομμουνιστικό Ανατολικό Βερολίνο. Σήμερα, θυμόμαστε τους Ανατολικογερμανούς που δραπέτευσαν και εκείνους που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να αποκτήσουν μια ελεύθερη ζωή. Αναγνωρίζουμε το αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα που δεν περιορίζεται από τείχη, το οποίο τροφοδότησε την πολιτική αντίσταση, τις θυσίες και τη θαρραλέα ανυπακοή των ανθρώπων σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Θυμόμαστε την ευφορία και την ελπίδα των Ανατολικών και Δυτικών Βερολινέζων που συγκεντρώθηκαν στο Τείχος στις 9 Νοεμβρίου 1989, φωνάζοντας “Tor auf!” — “Άνοιξε την πύλη!”

Ήταν οι φιλοδοξίες για ελευθερία των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που κατέλυσαν τελικά το Τείχος του Βερολίνου, υπερβαίνοντας τις προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης να κρατήσει την Ευρώπη διχασμένη με τη βία. Στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας, τιμούμε αυτό το ιστορικό γεγονός και τιμούμε όλους εκείνους που ξεσηκώθηκαν ειρηνικά και διεκδίκησαν την ελευθερία τους και όλους εκείνους που συνεχίζουν την κληρονομιά τους εργαζόμενοι ειρηνικά για τον τερματισμό της τυραννίας και της καταπίεσης στον κόσμο μας σήμερα.

Από τότε που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου το 1989, έχουμε δει μεγάλη πρόοδο στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και στην οικοδόμηση και εδραίωση δημοκρατικών θεσμών στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και σε πάρα πολλά μέρη παραμένει υπό απειλή. Αυταρχικοί [ηγέτες] εξυψώνουν τη δική τους εξουσία πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών τους και σε όλο τον κόσμο βλέπουμε επίδοξους αυταρχικούς [κυβερνήτες] να καταπατούν το κράτος δικαίου, να επιτίθενται στην ελευθερία του Τύπου και να υπονομεύουν μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Μπροστά στον διογκούμενο αυταρχισμό και τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να υποστηρίξουν την ανανέωση και ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Παραμένει πάντα βασική προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί το φάσμα των απειλών για τη δημοκρατία – και τελικά την ειρήνη και τη σταθερότητα – ήτοι τους διακρατικούς μηχανισμούς καταστολής, τη διαφθορά, τις κυβερνοεπιθέσεις, την παραπληροφόρηση, τον ψηφιακό αυταρχισμό, την ανισότητα και την αδικία, την καταπίεση των ψηφοφόρων και τον οικονομικό καταναγκασμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας μας υπενθυμίζει επίσης τους ελπιδοφόρους ορίζοντες που εξακολουθούν να αναζητούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, γενναίες γυναίκες και νέοι στο Σουδάν αντιστάθηκαν στη βία και την καταπίεση για να εκδιώξουν έναν δικτάτορα ο οποίος διέπραττε γενοκτονία από την εξουσία και σήμερα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη δημοκρατική τους πρόοδο. Οι περήφανοι Μολδαβοί συνέβαλαν στη νίκη των δυνάμεων της δημοκρατίας. Οι πολίτες της Ζάμπια, ιδιαίτερα οι νέοι, προσήλθαν σε ιστορικούς αριθμούς για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους. Η Ουκρανία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δημοκρατικών της θεσμών, ενώ αντιστέκεται στη ρωσική επιθετικότητα. Θαρραλέοι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και διαδηλωτές για την ειρήνη στη Λευκορωσία, τη Βιρμανία, την Κούβα, το Χονγκ Κονγκ, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και αλλού, συνεχίζουν να απαιτούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα δημοκρατικό μέλλον. Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να υπομένουν την καταστολή υπό αυταρχικά καθεστώτα, να ξέρετε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δίπλα σας.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας στο ιδεώδες ότι η δημοκρατία – μια κυβέρνηση του λαού, από το λαό και για το λαό – είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε καλύτερα τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια που ανήκουν σε κάθε άνθρωπο. Μαζί με άλλα ελεύθερα έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στο ζωτικό έργο της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, της υπεράσπισης της κοινωνίας των πολιτών, της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοδοσίας όσων διαπράττουν καταχρήσεις και υποθάλπουν τη διαφθορά. Για να το δείξω αυτό, στις 9-10 Δεκεμβρίου 2021, θα φιλοξενήσω μια εικονική Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία για να βοηθήσω στον καθορισμό μιας ατζέντας για δημοκρατική ανανέωση σε ολόκληρο τον κόσμο.”

Όταν άλλαξε η ζωή των Γερμανών
Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν στάθηκε τον Ιούνιο του 1987 μπροστά στο Τείχος του Βερολίνου και κάλεσε τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ρίξει “αυτό εδώ το τείχος” κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο δύο χρόνια αργότερα.

Η ζωή των Ανατολικογερμανών άλλαξε ωστόσο ξαφνικά στις 9 Νοεμβρίου του 1989, όταν το μισητό σύμβολο του διαχωρισμού κατέρρευσε, με τον κόσμο να πανηγυρίζει χορεύοντας πάνω στο τείχος και να κόβει κομμάτια για να τα κρατήσει σαν σουβενίρ.

Το Τείχος του Βερολίνου χώριζε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο από το 1961, μετά τον διαχωρισμό της πόλης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η πτώση του ακολούθησε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.

Η πτώση του Τείχους ήρθε λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Γκίντερ Σαμπόβσκι ο οποίος ανακοίνωσε ότι υιοθετήθηκε μια απόφαση που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να αφήσουν τη χώρα, μέσω των σημείων διέλευσης. Αμέσως πλήθη άρχισαν να συρρέουν στο τείχος διαπιστώνοντας ότι οι φρουροί άφηναν τον κόσμο να περάσει. Όταν λίγο αργότερα άνοιξαν τα σημεία διέλευσης, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να περνούν χωρίς χαρτιά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα, σηματοδοτώντας την αρχή της πτώσης του κομμουνισμού στην Ευρώπη και ανοίγοντας τον δρόμο για την επανενοποίηση της Γερμανίας ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος μιας θητείας ο Τζο Μπάιντεν;

9 Νοεμβρίου 1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η μέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ