Η Ελλάδα σήκωσε τα χέρια ψηλά για το προσφυγικό. Συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση – μετά τις διατυπωθείσες απειλές για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν – και έστειλε αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ. Έτσι, η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, καταγραφή των μεταναστών.
Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το μεταναστευτικό.
Συμφωνία με τη Frontex
Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex. Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται, και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».
Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους. Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».
Δραματικό αίτημα για βοήθεια στην ΕΕ
Παράλληλα, αίτημα στην ΕΕ να ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κρίση προσφυγικών ροών στην Ειδομένη αλλά και την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απέστειλαν τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια αποτυπώνει με αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενδεικτικά ζητάμε, μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. να μας συνδράμει παρέχοντας 100 χιλιάδες υπνόσακκους, άλλα τόσα αδιάβροχα, 50 χιλιάδες μάλλινες κουβέρτες, 800 κοντέινερ με θέρμανση, 26 ασθενοφόρα και 1.000 κρεβάτια.
Δείτε την λίστα με το ελληνικό αίτημα που παραπέμπει σε «πολεμική» κατάσταση
Α/Α
Είδος
Ποσότητα
Λεωφορεία: 20
Ασθενοφόρα: 26
Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν): 17
Οχήματα 4χ4: 10
Αντλία νερού: 6
Γεννήτριες – 6 kW Diesel μονοφασική: 4
Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία ανθρώπων: 800
Κρεβάτια: 1.000
Φορητές τουαλέτες: 100
Φορητές ντουζιέρες: 50
Τέντες για το χειμώνα (240m2): 500
Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων: 1.000
Υγειονομικά Κοντέινερ (τουαλέτες & ντουζιέρες): 90
Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα: 950
Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, έλλασμα: 80.000
Ελαστικές μπότες – μέχρι τα γόνατα: 2.000
Αδιάβροχα: 100.000
Διαθέσιμες κουβέρτες μάλλινες: 50.000
Υπνόσακοι: 100.000
Ψάθες: 5.000
Κουκέτες 3,000
Κουτί πρώτων βοηθειών: 100,000
Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας -92 x 92 cm: 1.000
Πηγή: Η Frontex σφραγίζει τα σύνορα – Η Ελλάδα ζητά επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/238967/i-frontex-sfragizei-ta-synora-i-ellada-zita-epeigoysa-voitheia-apo-tin-ee#ixzz3tHXQS2W7