Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “αλληλέγγυες” προς το δημοκρατικό κίνημα στην Κίνα και ορκίστηκε να μην ξεχαστεί ποτέ η καταστολή που έλαβε χώρα στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου πριν από 35 χρόνια.
“Καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να σβήσει τη μνήμη της 4ης Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αλληλέγγυες προς αυτούς που συνεχίζουν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ατομική ελευθερία”, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Στην Ταϊβάν εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε για να τιμήσουν την 35η επέτειο της καταστολής στην πλατεία Τιανανμέν από την κινεζική κυβέρνηση και για να “διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη αυτή”.
“Οι μνήμες της 4ης Ιουνίου δεν θα χαθούν στον χείμαρρο της ιστορίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την ιστορική μνήμη” για “‘όλους αυτούς που είναι προσηλωμένοι στην κινεζική δημοκρατία”, έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, που ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Μάιο.
“Γιατί αυτό μας θυμίζει ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν αποκτούνται εύκολα, πρέπει να απαντάμε στην απολυταρχία με την ελευθερία και να αντιμετωπίζουμε την άνοδο του αυταρχισμού με θάρρος”, πρόσθεσε ο ηγέτης, ο οποίος χαρακτηρίζεται τακτικά ως “επικίνδυνος αυτονομιστής” από το Πεκίνο.
Στις 4 Ιουνίου του 1989, οι αρχές έστειλαν στρατεύματα και τανκς εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που ζητούσαν δημοκρατία, στο επίπεδο της μεγάλης κεντρικής πλατείας του Πεκίνου για να βάλουν τέλος σε εβδομάδες διαδηλώσεων με αίτημα την πολιτική αλλαγή.
Εκατοντάδες άνθρωποι, ακόμη και πάνω από χίλιοι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σκοτώθηκαν.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Κινέζους κομμουνιστές ηγέτες και οποιαδήποτε αναφορά στην καταστολή λογοκρίνεται αυστηρά στη χώρα. Πολλοί νέοι Κινέζοι σήμερα δεν γνωρίζουν αυτό το κομμάτι της κινεζικής ιστορίας λόγω της λογοκρισίας αυτής.
Στο Χονγκ Κονγκ τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα ανήμερα της 35ης επετείου της καταστολής στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου.
“Γύρω στις 23.30 τοπική ώρα, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες και δύο γυναίκες ως ύποπτους για διάπραξη εγκλημάτων” αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωση.
Η μία από τις δύο γυναίκες είναι ύποπτη για “αδικήματα που έχουν σχέση με πρόθεση στασιασμού”, διευκρίνισε – ένα έγκλημα βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ.
Το 1989, το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι έβαλε τέλος στις “αντεπαναστατικές ταραχές” σε αυτό που εκτός της χώρας θεωρήθηκε ως σφαγή αθώων, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί φοιτητές. Όταν ρωτήθηκε για την 35η επέτειο χθες, Δευτέρα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο “θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη χρήση (αυτών των γεγονότων) για να δέχεται επίθεση και να σπιλώνεται η Κίνα”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις κινεζικές αρχές “να προβούν σε ενέργειες προκειμένου οι υπεύθυνοι να δικαστούν”.
Στην πλατεία Τιανανμέν σήμερα το πρωί, ομάδες τουριστών εθεάθησαν να ποζάρουν δίπλα στο μαυσωλείο του Κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ. Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν μεγάλη αλλά όχι ασυνήθιστη. Η πρόσβαση στη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, η οποία περιβάλλεται από πολλά επίσημα κτίρια, καθώς και την Απαγορευμένη Πόλη, ελέγχεται αυστηρά κάθε στιγμή και απαιτεί ειδική άδεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κίνα γιορτάζει τα 100χρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος με παρελάσεις και 70.000 κόσμο