Περίπου 40 χώρες ζήτησαν χθες Δευτέρα την άρση των κυρώσεων που υιοθέτησε το Ισραήλ εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής σε αντίποινα για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την οποία ζητήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής.
Στις 30 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητείται η γνωμοδότηση του ΔΠΔ για το θέμα της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Λίγες ημέρες αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου «να πληρώσει το τίμημα».
«Αμέριστη στήριξη»
Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε σε δημοσιογράφους χθες περίπου 40 χώρες μέλη του ΟΗΕ επαναλαμβάνουν «την αμέριστη στήριξή τους» στο ΔΠΔ και στο διεθνές δίκαιο και εκφράζουν «τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, της ηγεσίας και της κοινωνίας των πολιτών, μετά το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης».
«Όποια κι αν είναι η θέση κάθε χώρας σχετικά με την απόφαση, απορρίπτουμε τα τιμωρητικά μέτρα που λαμβάνονται σε απάντηση στο αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και πιο γενικά σε απάντηση σε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους», πρόσθεσαν.
Την ανακοίνωση υπέγραψαν χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης (Αλγερία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πακιστάν, Νότια Αφρική, Ιρλανδία και άλλες), αλλά και κάποιες που απείχαν από την ψηφοφορία (Ιαπωνία, Γαλλία, Νότια Κορέα …), όπως και κάποιες που την καταψήφισαν (Γερμανία, Εσθονία …).
«Είναι σημαντικό διότι δείχνει ότι ανεξαρτήτως του τρόπου που οι χώρες ψήφισαν, είναι ενωμένες στην απόρριψη των τιμωρητικών μέτρων», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίαντ Μάνσουρ.
Όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση αυτή, μία εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ επανέλαβε «τη βαθιά ανησυχία» του Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά «με τα πρόσφατα ισραηλινά μέτρα εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα» σε σχέση με το αίτημα προς ΔΠΔ.
Αύριο Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμφωνία για ανοικοδόμηση της Γάζας μεταξύ ΟΗΕ – Ισραήλ – Παλαιστινιακής Αρχής
Ισραήλ: Λήψη μέτρων μετά την προσφυγή Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης