Σε μια αστραπιαία επίθεση την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν μεγάλο μέρος του Χαλεπίου , το οποίο κάποτε ήταν η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η επίθεση έρχεται ως ένα σημαντικό πλήγμα για την κυριαρχία του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ στη χώρα στην οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο δεκαετής εμφύλιος πόλεμος είχε ουσιαστικά παγώσει. Υποστηριζόμενο από τη Ρωσία, το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες στην περιοχή, το καθεστώς του Άσαντ είχε επιστρέψει για να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αφού υπέστη σοβαρά πλήγματα στο πρώτο μισό του πολέμου.
Τώρα, ωστόσο, καθώς η Ρωσία έχει αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Ιράν και οι πληρεξούσιοί της στην περιοχή προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους από τον πόλεμο με το Ισραήλ που διαρκεί ένα χρόνο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία τους.
Ενώ οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια ομάδα που κάποτε ήταν επίσημα συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, έσκασαν τη φούσκα της ασφάλειας στην οποία βρισκόταν το καθεστώς του Άσαντ, το κινητήριο χέρι φαίνεται να είναι αυτό της Τουρκίας.
Στον περίπλοκο πόλεμο αντιπροσώπων στη Συρία, ενώ το μπλοκ Ρωσίας-Ιράν υποστηρίζει τον Άσαντ, η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και καιρό δυνάμεις κατά του Άσαντ. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, κατά καιρούς συγκρούστηκαν με τους Κούρδους, μια εθνοτική ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και ελέγχει εδάφη στη βορειοανατολική Συρία.
Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους η Τουρκία έχει ανεβάσει τώρα τον αγώνα εναντίον του Άσαντ.
Το Ισραήλ έχει χτυπήσει τη Χεζμπολάχ
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο υπήρξε ένας από τους κύριους συμμάχους του Άσαντ. Οι μονάδες της Χεζμπολάχ έχουν πολεμήσει για το καθεστώς του Άσαντ και η ομάδα έχει επίσης διατηρήσει βάσεις σε εδάφη της Συρίας που ελέγχονται από τον Άσαντ. Η ομάδα, η οποία είναι ουσιαστικά ένα κράτος από μόνο του, υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του Άσαντ.
Τον περασμένο χρόνο, ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει χτυπηθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ , το οποίο έχει εξαλείψει τους περισσότερους από τους ηγέτες της και έχει εξουδετερώσει ένα μεγάλο μέρος των πολεμικών της δυνατοτήτων. Καθώς η ομάδα επικεντρώνεται στη δική της επιβίωση εντός του Λιβάνου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βοηθήσει τον Άσαντ.
Αυτό σήμαινε ότι ο Άσαντ έχασε έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους που όχι μόνο παρείχαν μαχητές κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και διοικητές που συμβούλευαν το καθεστώς.
Το Ιράν γιατρεύει τις πληγές του
Ομοίως, το Ιράν είναι απασχολημένο να γιατρεύει τις πληγές του από τον πόλεμο με το Ισραήλ.
Στους δύο γύρους εναέριων μαχών με το Ισραήλ, το Ιράν έχασε το μεγαλύτερο μέρος της αεράμυνας του και έμεινε «ουσιαστικά γυμνό» σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων. Έχει επίσης αναφερθεί ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν επίσης μια βασική συνιστώσα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος , επιφέροντας μεγάλη οπισθοδρόμηση στην ιδέα του Ιράν μπορεί να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο ως έσχατη αποτροπή.
Το Ιράν έχασε επίσης μια σειρά από βασικούς διοικητές του στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήθους υψηλόβαθμων στελεχών σε μια ισραηλινή επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό νωρίτερα αυτό το έτος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Ιράν επίσης δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τον Άσαντ άμεσα με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο — ακόμα κι όταν προσπαθεί να περιορίσει την κρίση.
Η Ρωσία επικεντρώνεται στην Ουκρανία και την Ευρώπη
Παρόλο που το Ιράν και η Χεζμπολάχ υπήρξαν κύριοι σύμμαχοι του Άσαντ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος ήταν η Ρωσία — και είναι η πιο αποσπασμένη αυτή τη στιγμή.
Ήταν η άμεση ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2015 που μετέτρεψε το ρεύμα του Συριακού Εμφυλίου προς όφελος του Άσαντ. Τώρα, ωστόσο, η Ρωσία έχει αποσπαστεί από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του εντός εβδομάδων. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις ενέκρινε τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό ποτέ , είναι σαφές ότι η Ρωσία προσβλέπει σε αποφασιστική ώθηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας με την προφανή ιδέα να μεγιστοποιήσει τα κέρδη για να έχει το πάνω χέρι κάθε φορά που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είχαν χρόνο να επανεξοπλιστούν, να ανασυνταχθούν
Από την κατάπαυση του πυρός το 2020, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος ήταν ουσιαστικά σε αναστολή.
Ενώ ο Άσαντ έπεσε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αφιέρωσαν χρόνο για να επανεξοπλιστούν και να ανασυνταχθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις προέκυψε η ευκαιρία με την απόσπαση της προσοχής της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν ξανά τον αγώνα τους για το Χαλέπι.
Σε άρθρο για την Daily Telegraph, ο Βρετανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Hamish de Bretton-Gordon σημείωσε ότι «φαίνεται ότι οι διάφορες φατρίες των ανταρτών, ειδικά ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και το HTS, ανασυντάσσονται, επανεξοπλίζονται και κυρίως εκπαιδεύονται» τα τελευταία χρόνια.
«Αυτοί οι αντάρτες που βλέπουμε σήμερα στο Χαλέπι δεν είναι οι μαχητές που έχουμε δει στην επαρχία Ιντλίμπ μεταξύ 2013 και 2020, αλλά είναι καλά εξοπλισμένοι που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν. Υπάρχουν φήμες ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την αναζωπύρωση της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά ίσως και άλλοι να έχουν βοηθήσει», σημείωσε ο Bretton-Gordon.
Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παίκτης στη Συρία
Ελλείψει της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος παίκτης στη Συρία.
Καθώς η Τουρκία υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι σαφές ότι υπήρχε τουλάχιστον ένα σιωπηρό πράσινο φως για την τελευταία επίθεση της αντιπολίτευσης από την Τουρκία, αν όχι άμεση υποστήριξη.
Ο Omer Ozkizilcik, ειδικός στο Atlantic Council δηλώνει ότι η Τουρκία έχει μια «σύνθετη και δύσκολη σχέση» με το HTS και ότι «μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι υπήρχε έμμεση τουρκική υποστήριξη [για την επίθεση] αλλά όχι άμεση τουρκική ανάμειξη».
Μια άλλη πληροφορία που έρχεται από τον Τσαρλς Λίστερ, Διευθυντή Προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι «η επίθεση στο Χαλέπι σχεδιάστηκε αρχικά για τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η Τουρκία την έβαλε πάγωσε μέχρι νεωτέρας».
Ο Ozkizilcik συνέχισε λέγοντας πως : «Τώρα με την αλλαγή της κατάστασης στο έδαφος, η ισορροπία δυνάμεων στη Συρία έχει αλλάξει: η Τουρκία είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας αυτή τη στιγμή εντός της Συρίας και το Ιράν και η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με την Τουρκία» η οποία έχει επίσης κέρδη έναντι των Κούρδων, ένα τμήμα των οποίων διεξάγει εξέγερση στο εσωτερικό της, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην περιοχή.
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές εισέρχονται στη Συρία από το Ιράκ για να βοηθήσουν τον συριακό στρατό