Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

#5Γιατί – Χαρά Καφαντάρη: Επιδιώκουμε μια «καθαρή» λύση- συμφωνία, απομονωμένος ο σκληρός νεοφιλελεύθερος πυρήνας που εκφράζει ο Σόιμπλε

“Στο Eurogroup της 15 Ιουνίου επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για μια «καθαρή» λύση- συμφωνία, που μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά να περιέχει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος, δημιουργώντας, άμεσα, τις προϋποθέσεις, ώστε η ΕΚΤ να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων μας στο QE” δηλώνει η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη, απαντώντας στα 5Γιατί του eReportaz.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως στις διαπραγματεύσεις είναι “απομονωμένος ο σκληρός νεοφιλελεύθερος πυρήνας της ΕΕ, που εκφράζει ο Σοιμπλε” επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν παρακαλά αλλά ζητά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εντοπίζοντας ωστόσο προβλήματα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς “υπάρχει  διάσταση απόψεων των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ”.

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί προχωρήσαμε για ακόμα μία φορά σε έναν σκληρό συμβιβασμό; Αν δε μας δώσουν οι εταίροι μας λύση για το χρέος, πως θα απαντήσετε; 

Από τον Αύγουστο του 2015 που αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά με την κοινωνία όρθια, η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Στην πορεία προς την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, η χώρα μας έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και αναμένουμε το ίδιο από την πλευρά των δανειστών. Η πορεία αυτή έχει και συμβιβασμούς, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η έξοδος από την επιτροπεία και η έξοδος της χώρας μας στις αγορές, σαν «κανονική» χώρα.

Στο Eurogroup της 15 Ιουνίου επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για μια «καθαρή»  λύση- συμφωνία, που μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά να περιέχει   μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος, δημιουργώντας, άμεσα, τις  προϋποθέσεις, ώστε η ΕΚΤ να αποφασίσει   την ένταξη των ελληνικών ομολόγων μας στο QE (ποσοτική χαλάρωση). Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο την υπεραπόδοση του προγράμματος το 2016, δεν παρακαλούμε, αλλά ζητάμε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Βέβαια στην πορεία αυτή υπάρχουν προβλήματα, που δημιουργούνται κύρια από  τη διάσταση απόψεων Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εντείνονται και οι διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού, όπως  η επικοινωνία του με Μέρκελ, Μακρόν και  Τούσκ, ώστε να έχουμε ένα «καθαρό» αποτέλεσμα εντός του Ιουνίου. Στις προσπάθειες αυτές της ελληνικής κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα,  απομονωμένος είναι ο σκληρός νεοφιλελεύθερος πυρήνας της ΕΕ, που εκφράζει ο Σοιμπλε.  Στην  διαπραγμάτευση αυτή πηγαίνουμε με αισιοδοξία, ώστε να επιτύχουμε.

Γιατί η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι φέρατε 4ο Μνημόνιο; Μήπως  έχει δίκιο; Διότι προβλέπονται μέτρα για μετά το 2018 χωρίς χρηματοδότηση. 

Δεν υπογράψαμε κανένα νέο μνημόνιο. Όλο αυτό το διάστημα η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. έκανε και κάνει μια προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης, ακόμη και με ψευδή επιχειρήματα, ενώ με τη στάση της,  δε βοήθησε στη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας. Το ζητούμενο βέβαια είναι μετά την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, η χώρα να είναι στις αγορές και να  χρηματοδοτεί μόνη της το χρέος της.

Γιατί πιστεύετε ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Αφού μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. 

Το  ζήτημα του χρέους, το οποίο χρησιμοποιείται και ως μοχλός πίεσης στην ελληνική οικονομία,  δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Μια σειρά μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα (όχι βέβαια στο μέγεθος της Ελλάδας). Η κρίση χρέους, εάν δεν υπάρξει λύση στην ελληνική περίπτωση,  μπορεί να οδηγήσει και σε κρίση στην Ευρωζώνη και να απειλήσει  την ίδια τη συνοχή της ΕΕ. Το συμφέρον της ΕΕ επιτάσσει λοιπόν λύση για το χρέος της Ελλάδας, ένταξη στο QE και επάνοδο της χώρας μας στις αγορές. Δεν μπορεί να αναβάλλεται συνέχεια η λήψη σχετικής απόφασης  και να μετατίθεται, όπως κάποιοι επιθυμούν, για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Γιατί επενδύσατε τόσο πολύ στα Αντίμετρα; Δύο μεγάλες Δημοσκοπήσεις έδειξαν πως σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες δεν πιστεύουν στα Αντίμετρα. Είστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν; 

Πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης έχουμε συμφωνία με αντίμετρα, εκτός από μέτρα. Το δημοσιονομικό αποτύπωμα είναι ουδέτερο και όλα θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα, από το 2019, υπό την προϋπόθεση να πιαστεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Μπορεί να υπάρχουν δύσκολα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα είναι σημαντικά και διαχέονται σε  όλη την κοινωνία. Όπως τα σχολικά γεύματα, που όσο και αν υποτιμούνται από την αντιπολίτευση, είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα   και εμείς προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Τα μέτρα για την πρόσβαση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) 300 εκ /χρόνο, από το 2019 μέχρι το 2021, εκ των οποίων τα 100 αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Πολύ σημαντικό επίσης η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 26% και στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 20%. Όσον αφορά την κοινή γνώμη, οφείλουμε να πούμε, ότι όλο αυτό το δύσκολο διάστημα υπήρξε   «βομβαρδισμός» και προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου για «δήθεν» επικείμενη κοινωνική καταστροφή, λόγω μέτρων, λέγοντας τη μισή αλήθεια. Δυστυχώς σε αυτό το κλίμα συνέβαλε και μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκτός της Αντιπολίτευσης.

Γιατί αποκλείεται τις εκλογές; Σε περίπτωση αδιεξόδου δεν είναι λύση; 

Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε το τιμόνι της χώρας σε δύσκολη περίοδο. Δύο φορές ο ελληνικός λαός της έδειξε εμπιστοσύνη να χειρισθεί τα δύσκολα. Θα κριθεί στο πέρας της τετραετίας, όταν θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και τις μνημονιακές πολιτικές και θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην αναπτυξιακή λεωφόρο του Μέλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ