Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

#5Γιατί – Δ. Μάρδας: Στόχος η έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 – Η διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και η υπουργοποίησή μου το 2015

“Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του ‘18 και με διαφορετικούς όρους πιο ευνοϊκούς”, αυτό είναι το στίγμα που θέλει να δώσει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την συνέντευξή του στα 5Γιατί του eReportaz o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015 και όλα όσα έχουν ειπωθεί, μετά και τις νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη, ο Δημήτρης Μάρδας τονίζει πως “για το τι συνέβη το 2015 έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί άλλα τόσα. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έγινε εκείνη την περίοδο. Γνωρίζουμε επίσης το αποτέλεσμα όλων αυτών που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015. Φτάσαμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επώδυνος συμβιβασμός» και το σημαντικότερο είναι ότι ακολούθησαν εκλογές που ο λαός με την ψήφο του έκρινε όλα τα προηγούμενα”.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει πως, έγινε η υπουργοποίησή του αλλά και το τηλεφώνημα Βαρουφάκη που τον έφερε στην Αθήνα για να βρεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα 

Γιατί πανηγυρίζετε για τις έξοδο στις αγορές; Δίνετε την εντύπωση ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ, ενώ η αλήθεια είναι επώδυνη

Καταρχήν δεν πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκδοση επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η όλη εξέλιξη θεωρείται ικανοποιητική. Είναι μία αρχή που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών την μελέτησε πολύ, ώστε να βρει πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγούμε πειραματικά στις αγορές. Από δω και πέρα εμείς είμαστε εστιασμένοι στον Αύγουστο του 2018. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, παραπάνω από ό,τι του αναλογεί. Νομίζω ότι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι με αυτή την πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του ‘18 και με διαφορετικούς όρους πιο ευνοϊκούς.

Γιατί σας κατηγορεί η Αντιπολίτευση για “ματωμένη έξοδο” στις αγορές; Έπρεπε να βγει η χώρα στις αγορές; Μήπως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες το 2014; 

Τα περί ματωμένης εξόδου που λέει η αντιπολίτευση είναι υπερβολές και χωρίς τεκμηρίωση. Τα στοιχεία της έκδοσης του ομολόγου είναι δεδομένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας. Συγκεκριμένα το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου, το επιτόκιο δηλαδή, διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Γιατί δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη το 2015; Δεν πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση και μας οδήγησε σε έναν “επώδυνο συμβιβασμό”; Αναγνωρίζετε τα λάθη του Βαρουφάκη; Ο Γιάννης Βαρουφάκης γράφει στο βιβλίο του, πως ο Αλέκος Παπαδόπουλος του είχε μιλήσει για σας και πως έτσι σας πήρε τηλέφωνο και σας ζήτησε να αναλάβετε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, είναι έτσι κ. Μάρδα; 

Για το τι συνέβη το 2015 έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί άλλα τόσα. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έγινε εκείνη την περίοδο. Γνωρίζουμε επίσης το αποτέλεσμα όλων αυτών που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015. Φτάσαμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επώδυνος συμβιβασμός» και το σημαντικότερο είναι ότι ακολούθησαν εκλογές που ο λαός με την ψήφο του έκρινε όλα τα προηγούμενα. Η προσπάθεια που έγινε για να μπει η οικονομία σε άλλη σιδηροτροχιά έπρεπε να γίνει και μάλιστα έπρεπε να γίνει πολύ πιο νωρίς. Ως προς τη δική μου κάθοδο στην Αθήνα, κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα και βρέθηκα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε μια νύχτα κυριολεκτικά, λόγω των γνώσεών μου και της τριβής που είχα σε θέματα κρατικού προϋπολογισμού.

Γιατί υπάρχει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης – δικαιοσύνης; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για καθεστωτική νοοτροπία.

Κριτική σε αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αυτό αποτελεί όχι απλό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση όχι μόνο του πολιτικού κόσμου, αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό τουλάχιστον μας λέει ο Αριστοτέλης. Γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Για να μπορούν να υπόκεινται και σε κριτική. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας είναι δεδομένες και καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Υπάρχει μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, την αίσθηση ότι η Αριστερά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ταυτίζεται με ολοκληρωτικές βλέψεις. Αλλά είναι δεδομένο ότι, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη, η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία έθεσε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο δεν ήταν η Αριστερά, αλλά άλλοι.

Γιατί δεν προχώρησε το “θερινό Νταβός”; Είχε προκαλέσει αίσθηση όταν το είχατε προτείνει… 

Το Θερινό Νταβός είναι ένα σχέδιο, που επεξεργάζεται μια ομάδα επιστημόνων και επαγγελματιών από το 2011 και μετά. Δεν ήταν κάτι της τελευταίας στιγμής. Έχει προηγηθεί πολλή δουλειά στο θέμα αυτό, από την επιλογή του νησιού έως τη μελέτη μερικότερων προβλημάτων (των ανέμων στην περιοχή, της βυθομέτρησης κ.λπ). Η συγκεκριμένη ομάδα εξακολουθεί να εργάζεται επάνω στο σχέδιο αυτό και ετοιμάζει μια καλαίσθητη παρουσίαση του, που όταν ολοκληρωθεί, θα κατατεθεί στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη λογική μιας άλλης αναπτυξιακής κουλτούρας κατά την οποία προτείνονται τέτοια μεγάλα σχέδια. Αυτά οδηγούν στην παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και όχι σε δρόμους και γεφύρια. Οι απόψεις και τα προτεινόμενα σχέδια εκτίθενται στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.madras.eu στον τίτλο «Προτάσεις μέτρων οικ. Πολιτικής 2015-17»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ